Wikipedia:Kahvihuone (kielenhuolto)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Puolueiden nimet aiheuttaa vaivaa.[muokkaa wikitekstiä]

Yritän tehdä artikkelia Mongolian parlamentttivaaleista 2008. Eräs ongelma on että puolueiden nimet löytyvät en Wikipediasta mutta suomeksi ei. Suomennosta kaipaavat puolueiden nimet: Mongolian people's party. Democratic Party. Civil Will–Green Party. Yst. Terv.--Humbleby (keskustelu) 1. lokakuuta 2017 kello 08.17 (EEST)

Samoin Plurality-at-large voting on jotain outoa itselleni. Artikkelia ei löytynyt suomeksi mistään. Saisiko tähänkin apua.--Humbleby (keskustelu) 1. lokakuuta 2017 kello 08.22 (EEST)

Guuglailin hiukan:

  • Mongolian people's party = Mongolian kansanpuolue. (IS, Keskisuomalainen)
  • Democratic Party = Demokraattinen puolue. (Yle, ulkoministeriö)

--Wähäwiisas (keskustelu) 5. lokakuuta 2017 kello 19.45 (EEST)

Fi-wikissä poliittisista aiheista kirjoittaminen taitaa tarkoittaa ikävä kyllä sitä, että kirjoitetaan lähinnä presidenttien koirista. Mutta koitetaan parannella tilannetta ja siirrytään asiaan: Artikkelissa Liberal International Civil Will–Green Party on käännetty nimelle Kansan tahto - Vihreä puolue. En tiedä onko se kuinka virallinen käännös, mutta aika osuvaltahan tuo vaikuttaa. Kun näitä käsitteitä tarkastelee erikseen, niin vaalien yhteydessä plurality voting tarkoittaa, että eniten ääniä saava ehdokas voittaa. Hänen ei siis tarvitse saada 50,1 prosenttia eli äänten enemmistöä (majority). At-large tarkoittaa taas, että voittanut ehdokas jää ainoana edustamaan siihen laajempaan kokonaisuuteen, johon hänet valittiin sitä vaalipiiriä, josta hänet valittiin. Noissa Mongolian aimageissa on kussakin 2-4 vaalipiiriä, ja kustakin vaalipiiristä tulee vain yksi edustaja. Mutta, kun katsotaan termejä yhdessä osana tätä laajempaa kokonaisuutta, eli parlamenttia, niin nämä aimagiensa edustajat muodostavat siinä ryhmiä eli blokkeja, joten tässä tapauksessa puhutaan paremmin bloc tai block votesta. Blokkiäänestys on termi mitä joskus näkee, mutta sitä ei kannata sekoittaa tähän, sillä Suomessa blokkiäänestyksellä kuvataan yleensä äänestäjien tai äänestäjäryhmien liittoutumista vaaleissa tms. joten se ei sovi tähän yhteyteen. Luen yleensä melkein kaiken englanniksi, niin en ikävä kyllä osaa tähän hätään sanoa, mikä on suomenkielinen vastine Plurality-at-large votingille. --Ukas (keskustelu) 7. lokakuuta 2017 kello 02.58 (EEST)

:en:Shock Mount[muokkaa wikitekstiä]

Ajattelin tehdä artikkelin tuollaisesta mikrofonin ja jalustan välikappaleesta, mutta törmäsin sellaiseen kysymykseen, että onko sille suomenkielistä nimeä, joka olisi jo enemmistön käytössä. Löytämiäni nimityksiä ovat mikkikehto, joustoripustin ja vaimennuspidike. Jonkin noista kun pitäisi toimia artikkelin otsikkona, eikö niin? --Jylöstalo (keskustelu) 5. lokakuuta 2017 kello 15.48 (EEST) EDIT: joustoripustin

Jos Suomessa yleisesti käytetään tuota englanninkielistä nimeä ja vakiintunutta suomennosta ei ole niin artikkeli voi olla englanninkieliselläkin nimellä. Toisaalta tässä tapauksessa kenties olisi parempi valita joko joustinripustin tai vaimennuspidike ja tehdä muista mahdollisista termeistä uudelleenohjaukset. Mikkikehto ei oikein kuulosta kirjakieleltä. --Seeggesup? 6. lokakuuta 2017 kello 21.01 (EEST)
Niin, googlen kuvahaussa joustOripustin ja vaimennuspidike antavat melkein samat tulokset. Sanahaussa ensimmäiselle 589 tulosta ja jälkimmäiselle 434. Ja muuten, ei kaiken wikipediassa tarvitse kuulostaa kirjakieleltä :) --Jylöstalo (keskustelu) 6. lokakuuta 2017 kello 23.26 (EEST)

Iphone, Ios ja niiden toverit[muokkaa wikitekstiä]

Siirretty ylläpitäjien ilmoitustaululta. –Ejs-80 8. lokakuuta 2017 kello 21.50 (EEST)

Siirtäisikö joku sivun IPhone 6s nimelle IPhone 6S, joka on puhelimen oikea nimi. --Smaug the Golden (keskustelu - muokkaukset - lokit) 8. lokakuuta 2017 kello 21.09 (EEST)

Ainakin tuotteen valmistajan sivuilla nimi näyttää olevan muodossa ”iPhone 6s”. –Ejs-80 8. lokakuuta 2017 kello 21.20 (EEST)
Voisiko jatkokeskustelun käydä kielnhuoltokahvihuoneessa tai muualla: esimerkiksi artikkelissa iPhone on toimimattomia linkkejä, kuten [[Ios (käyttöjärjestelmä)#Ios 6]], joka johtaa artikkelin alkuun eikä väliotsikkoon [[IOS (käyttöjärjestelmä)#iOS 6]]? Jotakin pitäisi korjata jossakin. --raid5 (keskustelu) 8. lokakuuta 2017 kello 21.46 (EEST)
Case-sensitive jutut aiheuttaa moooonessa muussakin artikkelissa vastaavaa.. Noita tulee jatkuvasti vastaan. Ipr1 (keskustelu) 8. lokakuuta 2017 kello 23.47 (EEST)
Hyvä, että korjasit linkkejä toimiviksi. Minulla ei sinänsä ole voimakasta mielipidettä nimeämisestä, mutta toivottavasti päästään yhteisymmärrykseen. --raid5 (keskustelu) 9. lokakuuta 2017 kello 13.37 (EEST)

Kantaa ottamaton huomio: ylläpitäjien ilmoitustaululle tullutta siirtopyyntöä katsoessani huomasin, että eräs ylläpitäjä oli tehnyt syyskuussa 2016 juuri päinvastaisen siirron kuin mitä yllä pyydettiin. Vastaavaa siirtohalujen ristivetoa on ilmennyt muidenkin Applen tuotteisiin liittyvien i-kirjaimella alkavien artikkelien kohdalla. –Ejs-80 8. lokakuuta 2017 kello 22.43 (EEST)

Ylempien taksonien kursivointi[muokkaa wikitekstiä]

Kahvihuoneessa keskusteltiin heinäkuussa 2013 ja loka-marraskuussa 2014 kysymyksestä, tuleeko kaikkien eliötaksonien nimet kursivoida, vai vain suku ja sitä alemmat. Kirjallisuutta kaiveltiin ja löydettiin erilaisia käytäntöjä, mutta keskustelussa kai päädyttiin lopulta lähteiden nojalla siihen, että kursivoidaan vain sukuun asti. Näin sitten päivitettiin ainakin taksoboksin {{Taksonomia/eläimet}} ohjeistus ja jonkun verran artikkeleitakin, esim. liitokalat

Liitokalat eli lentokalat (Exocoetidae) ovat nokkakaloihin lukeutuva heimo ... Tunnettuja lajeja

  • Liitokala (Exocoetus volitans)

Käytännössä keskustelun tulos on jäänyt suurimmaksi osaksi toteutumatta. Lukuisissa vanhoissa artikkeleissa (sorsat) on kursivointi edelleen kaikilla tasoilla, ja paljolti uusissakin artikkeleissa käytetään tätä tapaa. Haluaisikohan yhteisö keskustella asiasta uudestaan? Miten ratkaistaan ohjeiden ja käytännön toteutuksen ristiriita? (1) Ryhdytään systemaattisemmin noudattamaan ohjeita ja kehotetaan uusien artikkelien tekijöitä noudattamaan tätä merkintätapaa? (2) Muutetaan ohjeet tosiasiallisen käytännön mukaiseksi, kun kerran kursivoidaan kaikki tasot, niin ohjeistetaan sitten niin? (3) Annetaan kaikkien kukkien kukkia, ei yritetäkään yhtenäistää ulkoasua? Kaikki nämä ovat mahdollisia ratkaisumalleja. --Jmk (keskustelu) 12. lokakuuta 2017 kello 11.05 (EEST)

Mallineen ohje ei ole selkeä. Siinä tietääkseni pitäisi lyhyesti olla tärkeät asia lyhyesti kerrottuna, ja mitä ymmärrettävämmin sitä parempi. Systemaattinen noudattaminen on hyvä: mun mielestä kannattaisi enemmän kertoa siitä missä ohjeet (tai säännöt) ovat luettavissa. --Jylöstalo (keskustelu) 12. lokakuuta 2017 kello 21.48 (EEST)
Minä poistelen kursiiveja aina kun muokkaan eläinartikkeleita ja joskus käyn luokkiakin läpi. Käytännön muuttaminen ei tule kuuloon, mutta ohjeita voi parantaa. --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 12. lokakuuta 2017 kello 22.09 (EEST)
Myönnän että joskus lipsahtaa uusiinkin kun kopioin boksin olemassaolevasta artikkelista. --Tappinen (keskustelu) 12. lokakuuta 2017 kello 22.10 (EEST)
Lipsahdukset ovat yksi juttu, toinen juttu on sitten jos joku käyttäjä ottaa systemaattiseksi linjakseen kursivoida kaikki, ja jos ohjeistuksen lukeminen tai siitä keskusteleminen ei syystä tai toisesta nappaa. Kysymys kuuluu annetaanko tällöin kaikkien kukkien kukkia, vai haluaako joku ryhtyä kädenvääntöön. --Jmk (keskustelu) 13. lokakuuta 2017 kello 14.04 (EEST)
Osittain tämä johtuu siitä, että kovin moni ei ole ottanut tehtäväkseen systemaattisesti poistaa noita kursivointeja eikä kukaan ole muistanut (tai viitsinyt tai ihan miten vain) tehdä bottipyyntöä. Noita artikkeleita kun on kymmeniätuhansia. Mä on nita oistanut, siloin kuin olen tehnyt artikkeeihin muitakin muutoksia. Olen sitä mieltä, että käytetään Luonnontieteeilsen museon suosittamaa tapaa eli kursivoidaan vain suku ja laji. --MiPe (wikinät) 13. lokakuuta 2017 kello 14.36 (EEST)
Pyörittäisin mielelläni omaa bottia, mutta kukaan ei ole koskaan kertonut miten bottitunnus toimii jne. Ohjelmoinnin kohdalla saattaa tulla stoppi, jos sinne asti pääsisi. (pieni pingaus) --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 13. lokakuuta 2017 kello 16.09 (EEST)

Kirjoitetaanko kansallislaulujen nimet kursiivilla vaiko lainausmerkein?[muokkaa wikitekstiä]

Eli God Save the Queen vaiko ”God Save the Queen”? Olen huomannut useasti, kuinka jokaisessa kansallislauluartikkelissa on kansallislaulujen nimet kirjoitettuna vähän miten sattuu. Esimerkiksi Malline:Historiallisen valtion tiedot -mallineessa tulee kansallislaulun nimi automaattisesti kursiivilla, mutta esimerkiksi en-Wikissä kansallislaulun nimi kirjoitetaankin lainausmerkein. –Sullay (You talkin’ to me? You talkin’ to ME?) 21. lokakuuta 2017 kello 21.24 (EEST)

Ainakin ohjeen mukaan kirjoitetaan kursiivilla: [1] --Sblöbö (keskustelu) 21. lokakuuta 2017 kello 21.27 (EEST)
Näin tosiaan ohjeessa sanotaan. 27. elokuuta 2017 kello 11.42: Kansallislaulujen nimet kursivoidaan (''[[God Save the Queen]]''). [2] Sanotaan myös, että Yksittäisten musiikkikappaleiden nimet kirjoitetaan lainausmerkkeihin (”Lucy in the Sky with Diamonds”). --raid5 (keskustelu) 22. lokakuuta 2017 kello 01.49 (EEST)

ISBN vai Isbn[muokkaa wikitekstiä]

Mallineissa näkyy olevan molempia. Eikö tunniste olekaan tämä mikä kirjassa seisoo? Käyttäjät muuttavat näitä toisikseen. --Höyhens (keskustelu) 23. lokakuuta 2017 kello 02.01 (EEST)

Outoa. Kotuksen mukaan ISBN. --Ukas (keskustelu) 23. lokakuuta 2017 kello 02.54 (EEST)
Mallineen parametrin otsikkona on Isbn ja se tuottaa ISBN:n, jos nyt oikein muistan. Jos käytetään mallineen sanaa Tunniste, silloin ISBN. Joku joka on tehnyt lisäyksen mallineeseen, tietää miksi hän on halunnut että Isbn kirjoitetaan pienellä. --Weird1e (keskustelu) 23. lokakuuta 2017 kello 04.06 (EEST)