Nopeuspotentiaali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nopeuspotentiaali on virtaavan fluidin nopeutta kuvaava potentiaalifunktio. Nopeuspotentiaalin avulla voidaan ratkaista fluidin virtausnopeuden vektorikomponentit, mutta toisaalta se myös yksinkertaistaa joitain virtausmekaniikan ongelmia.[1]

Jos kolmiulotteinen vektorikenttä on pyörteetön, ts.

,

niin on olemassa skalaarifunktio siten, että

.[2]

Funktiota kutsutaan nopeuspotentiaalifunktioksi.[1] Merkintä tarkoittaa osittaisdifferentiaalioperaattoria (''nabla'').

Nopeuspotentiaali virtausmekaniikassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Virtauksen nopeusvektorikenttä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyörteettömän virtauksen nopeuspotentiaalin tunteminen antaa oitis nopeusvektorin komponentit. Koska

,

missä , ja ovat karteesisen koordinaatiston kantavektorit, niin virtausnopeuden komponentit ovat:

.

Nopeuspotentiaalifunktion ekvipotentiaaleja (virtausalueessa määritellyt käyrät, joille ) sanotaan virtauksen potentiaaliviivoiksi.[1] Todellisuudessa kolmiulotteisen virtauksen ekvipotentiaalit ovat avaruuden pintoja, mutta kaksiulotteisessa virtauksessa ekvipotentiaalit ovat viivoja.

Bernoullin yhtälö ajasta riippuvalle potentiaalivirtaukselle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nopeuspotentiaalin käyttäminen yksinkertaistaa virtausta kuvaavia yhtälöitä, sillä nopeusvektorin kolmen komponentin, , ja , sijaan tarvitaan vain yksi muuttuja. Esimerkkinä johdetaan yhtälö, joka kuvaa ajallisesti muuttuvaa, pyörteetöntä, kitkatonta ja kokoonpuristumatonta virtausta. Tällaista virtausta kuvaa nk. Eulerin yhtälö (jota ei pidä sekoittaa Eulerin kaavaan):

,[1]

missä

on fluidin tiheys,
on fluidin nopeus,
on putoamiskiihtyvyys ja
on paine.

Aikaderivaatta Eulerin yhtälössä voidaan korvata materiaaliderivaatalla:

Lisäksi käytetään tietoa, että

,

missä on virtauksen vauhti (nopeuden euklidinen normi). Pyörteettömyydestä johtuen . Tällöin Eulerin yhtälö muuttuu muotoon

.

Kirjoitetaan nopeus (ja vauhti) nopeuspotentiaalin avulla: ja . Oletetaan vielä, että tarkastelukoordinaatisto on valittu siten, että painovoima osoittaa alaspäin, eli . Tällöin

.

Toisin sanoen:

.

Tämä yhtälö on nk. ajasta riippuva Bernoullin yhtälö pyörteettömälle virtaukselle (jota ei pidä sekoittaa ajasta riippumattomaan Bernoullin lakiin).[1]

Eräitä nopeuspotentiaaleja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esitetään esimerkkeinä joitain yksinkertaisia virtaustilanteita ja niiden nopeuspotentiaalit. Yksinkertaisuuden vuoksi käytetään vain kaksiulotteisia virtauksia, jolloin nopeusvektori on aina muotoa .

Tasainen, yksiulotteinen virtaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarkastellaan virtausta, jossa fluidi liikkuu tasaisella nopeudella positiivisen -akselin suuntaan. Virtauksen nopeus on tällöin kaikkialla

,

Tasaisen, -akselin suuntaisen virtauksen potentiaaliviivat ovat -akselin suuntaisia suoria.

missä on vakio (virtauksen vauhti). Nopeuspotentiaalin osittaisderivaatat ovat tällöin:

Tämä 1. kertaluvun osittaisdifferentiaaliyhtälöpari ratkeaa melko helposti:

,

missä on vakio. Tärkeintä on havaita, että nopeuspotentiaali ei riipu millään tavoin :stä. Potentiaaliviivojen yhtälö saadaan asettamalla , josta seuraa, että . Virtauksen potentiaaliviivoja ovat siis kaikki -akselin suuntaiset suorat.

Pistemäinen lähde tai nielu origossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olkoon koordinaatiston origossa pistemäinen lähde, josta ''pulppuavan'' fluidin tilavuusvirta on (Seuraavat päätelmät pätevät myös, jos . Tällöin kyseessä on lähteen sijaan nielu). Olkoon lähteen virtaus puhtaasti säteittäistä, eli jokainen virtaviiva osoittaa lähteestä suoraan poispäin. Jos tarkastellaan origon ympärillä virtausaluetta, jonka paksuus -suunnassa on , niin tilavuusvirta jokaisen origokeskisen, -säteisen ympyrän läpi on:

,

missä on virtauksen säteittäinen vauhti. Tilavuusvirta on vakio säteestä riippumatta, sillä kokoonpuristumattoman fluidin kokonaistilavuus ei voi muuttua sen liikkuessa kauemmas lähteestä (tai nielusta). Ts. fluidia ei voi syntyä tai kadota muualla kuin lähteessä tai nielussa. Näin ollen fluidin vauhti kaikkialla -tasossa on:

.

Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa siirtyä osittain napakoordinaatteihin, sillä kaikki ilmiöt tähän mennessä ovat puhtaasti säteittäisiä. Näin ollen lähteen (tai nielun) virtauksen nopeus on (karteesisissa koordinaateissa ja napakoordinaateissa):

missä on napakoordinaatiston säteittäinen kantavektori. Tästä saadaan virtauksen nopeuspotentiaalin osittaisderivaatat (kun ):

Ylemmän osittaisdifferentiaaliyhtälön ratkaisu on:

Origossa sijaitsevan pistemäisen lähteen virtauksen potentiaaliviivat ovat origokeskeisiä ympyröitä.

missä on mikä tahansa vain muuttujasta riippuva derivoituva funktio. Vastaavasti alemman osittaisdifferentiaaliyhtälön ratkaisu on:

missä on mikä tahansa vain muuttujasta riippuva derivoituva funktio. Koska kummankin yhtälön ratkaisujen tulee toteutua yhtäaikaa, on ainoa mahdollisuus, että

.

Siispä nopeuspotentiaali on:

Asetetaan , josta seuraa välttämättä, että (tai karteesisissa koordinaateissa ). Virtauksen potentiaaliviivoja ovat siis kaikki origokeskeiset ympyrät.

Vorteksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vorteksi on virtaus, jossa fluidi kiertää origoa (tai muuta kiinteää pistettä) ympyränmuotoisella radalla. Napakoordinaateissa vorteksin virtauksen nopeus on:

,[3]

missä ja kuvaa virtauksen vauhtia vorteksin keskeltä mitatun etäisyyden funktiona. Valitsemalla , missä , saadaan virtaus, jota kutsutaan vapaaksi vorteksiksi:[3]

Vaikka vorteksi on helppo mieltää pyörteelliseksi virtaukseksi, ei vapaa vorteksi kuitenkaan sitä ole. On melko yksinkertaista osoittaa, että vapaalle vorteksille pätee (kun ), joten nopeuspotentiaali on olemassa. Tällöin:

Ylemmän osittaisdifferentiaaliyhtälön ratkaisu on:

Origossa sijaitsevan vapaan vorteksin virtauksen potentiaaliviivat ovat origon kautta kulkevia suoria.

missä on mikä tahansa vain muuttujasta riippuva derivoituva funktio. Alemman osittaisdifferentiaaliyhtälön ratkaisu on:

missä on mikä tahansa vain muuttujasta riippuva derivoituva funktio. Kummankin yhtälön tulee toteutua yhtä aikaa, mikä on mahdollista esimerkiksi, jos

.

Siispä nopeuspotentiaali on:

Asetetaan , josta seuraa välttämättä, että (tai karteesisissa koordinaateissa ). Virtauksen potentiaaliviivoja ovat siis kaikki origon kautta kulkevat suorat.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e White, Frank M.: Fluid Mechanics, 7. Edition in SI Units, s. 269−270. McGraw-Hill, 2011. ISBN 978-007-131121-2. (englanniksi)
  2. Adams, Robert A. & Essex, Christopher: Calculus: A Complete Course, s. 917. Pearson, 2014. ISBN 978-0-32-178107-9. (englanniksi)
  3. a b White, s. 545