SUSE

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
SUSE Linux
Suse-logo.svg
OpenSUSE 10.2 (KDE)
OpenSUSE 10.2 (KDE)
Kehittäjä Attachmate/SUSE
Tuoteperhe GNU/Linux
Toiminnallinen tila Toiminnassa
Viimeisin vakaa versio 11.3 (15. heinäkuuta, 2010)
Ytimen tyyppi Monoliittinen
Lähdekoodimalli Open source
Lisenssi GPL
Kotisivu en.opensuse.org

SUSE Linux on Attachmate-yhtiön omistaman SUSE:n Saksassa kehitettävä GNU/Linux -käyttöjärjestelmän jakelupaketti. SUSEn parhaana ominaisuutena pidetään ammattilaisten ohjelmoimaa YaST-asennus- ja hallintaohjelmaa, jota jotkut sanovat maailman helppokäyttöisimmäksi ja toimivimmaksi.kenen mukaan? ja tuotteita saa tilattua Suomestakin useiden yritysten kautta. SUSE tarjoaa oletusvaihtoehtoina Gnome- ja KDE -työpöydät, mutta sisältää myös muitakin vaihtoehtoja.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SUSE oli alun perin saksalainen lokalisointi Slackwaresta. Se julkaistiin vuonna 1994 nimellä S.u.S.E Linux 1.0. Myöhemmin tähän sisällytettiin Jurix-käyttöjärjestelmä, jolloin julkaistiin ensimmäinen selvästi omanlaisensa S.u.S.E. Linux 4.2 vuonna 1996. Myöhemmin SuSE sisällytti itseensä Red Hatin ominaisuuksia. Jotta SuSE tavoittaisi paremmin yrityskäyttäjiä, SuSE julkaisi SUSE Linux Enterprise Serverin vuonna 2001 ja vaihtoi yrityksen nimeksi SUSE Linux syyskuussa 2003.

4. marraskuuta 2003 Novell ilmoitti ostavansa SUSE:n.

4. elokuuta 2005 Novellin edustaja ja viestintäpäällikkö Bruce Lowry ilmoitti SUSE Professional -sarjan kehityksen siirtymisestä entistä avoimempaan suuntaan openSUSE-yhteisöprojektin avulla. Nyt käyttäjät saattoivat osallistua tulevien versioiden testaukseen ja avustaa kehitystyössä. Aiemmin kaikki kehitystyö ja testaus oli suoritettu sisäisesti SUSE:n toimesta ja versio 10.0 oli ensimmäinen, joka päästettiin julkiseen beta-testaukseen. Osana muutosta myös pääsy YaST Online Update -päivityspalvelimille tuli vapaasti kaikkien käyttäjien saataville.

13. heinäkuuta 2006 SUSE Linux 10.2 Alpha 2:n julkaisun yhteydessä ilmoitettiin että tämän version nimi muuttuisi virallisesti muotoon openSUSE alkaen seuraavasta Alpha 3 -julkaisusta, jotta sitä ei sekoitettaisi Novellin SUSE Linux Enterprise -tuotteiden kanssa.

19. kesäkuuta 2008 Ilmestyi openSUSE 11.0.

Huhtikuussa 2011 Novellin ostanut Attachmate erotti SUSEn Novellista omaksi yksikökseen ja keskitti sen kehityksen Nürnbergiin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]