Jade (DC Comics)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Jennifer-Lynn Hayden)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jade (oikealta nimeltään Jennifer-Lynn Hayden) on DC Comicsin sarjakuvissa esiintyvä supersankari. Hahmon loivat Roy Thomas ja Jerry Ordway, ja hän esiintyi ensimmäisen kerran All-Star Squadronissa #25 syyskuussa 1983. Jade on ensimmäisen Vihreän Lyhdyn Alan Scottin ja hänen vihollisensa Thornin eli Rose Cantonin tytär sekä supersankari Obsidianin kaksoissisar. Jade on myös ensimmäinen maan naispuolinen Vihreä Lyhty ennen Jessica Cruzia.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rose Canton, Jaden äiti, oli lyhyesti naimisissa Alan Scottin kanssa. Kun hän sai lapsia Scottin kanssa, hän luovutti heidät adoptoitavaksi, koska hän pelkäsi hänen ilkeän sivupersoonansa vahingoittavansa heitä. Jade ja hänen kaksoisveljensä erotettiin toisistaan.

Milwaukeen esikaupunkialueella asuva pariskunta adoptoi Jaden. Jade sai tietää kaksoisveljestään Toddista, kun hän oli myöhäisteini-iässä. Pian sen jälkeen, kun hän tapasi Toddin, kaksi sisarusta yrittivät liittyä Justice Societyyn. Heidän pyyntönsä hylättiin, mutta heidät yhdistettiin muiden JSA:n jäsenten lasten ja suojelijoiden kanssa Infinity Inc:n muodostamiseksi.

Koska hänen isänsä altistui maagisille energioille, Jade ja hänen veljensä syntyivät metainhimillisillä voimilla. Jaden voimat ilmenivät ensimmäisen kerran hänen ollessaan lapsi, kun hän puolusti itseään seksuaalista häirintää vastaan. Jaden voimat muistuttivat isänsä voimia siinä mielessä, että hän pystyi tuottamaan vihreää energiaa ja muokkaamaan siitä rakennuksia. Jade peri myös äitinsä voiman kasvien manipulointiin.

Jade teki malliuran Kaliforniassa ja lähti sitten valokuvaamaan New Yorkiin. Siellä hänen kämppäkaverinsa oli Kyle Rayner. Jade ja Kyle tulivat romanttisesti yhteen. Kun Jade menetti voimansa taistelussa Starheartin kanssa, Kyle antoi hänelle varavoimasormuksen ja akun, jolloin hänestä tuli Green Lantern Corpsin jäsen. Kyle palautti myöhemmin hänen voimansa ensimmäisen, lyhyen toimikautensa aikana jumalankaltaisena Ionina. Jaden voimasormus siirtyi lopulta John Stewartille.

Kun Kylen ystävän Terry Bergin kimppuun hyökättiin, Jade ja Kyle lähtivät Maasta. Suoritettuaan useita tehtäviä, Jade palasi maan päälle. Hän lopetti suhteensa Kyleen rakastuttuaan toiseen mieheen. Jade palveli sitten Outsidersin jäsenenä ja johtajana. Noina aikoina Jade auttoi Donna Troyta ja joitakin Teinititaanien alumneja taistelussa myytin titaaneja vastaan. Jade auttoi myös Vihreän Lyhdyn Joukkoja Green Lantern: Rebirth -tarinassa voittamaan ja vangitsemaan loispelko-olion, Parallaxin.

Rann-Thanagarin sodan Infinite Crisis Specialissa Jade kuoli yrittäessään estää Alexander Luthor Jr.:tä repimästä maailmankaikkeutta multiversumiksi. Hänen tietoisuutensa ja voimansa pysyivät hengissä, kunnes hänen Tähtisydänvoimansa sulautuivat Kyleen herättäen hänessä nukkuvan ioni-olennon.

Tarinakaarissa "One Year Later" Alan Scott makasi koomassa Herrasmiesaaveen hyökkäyksen jälkeen. Alkuperäinen Jade ilmestyi hänelle sanomaan hyvästit, antaen hänelle toisen osan vihreästä energiastaan, joka korvasi hänen silmänsä, jonka hän oli menettänyt 2005–2006 Infinite Crisis -tarinassa.

Blackest Night tarinassa Jaden ruumis herätettiin henkiin Mustan voimasormuksen avulla ja hänestä tuli Black Lantern Corpsin jäsen. Kyle onnistui lopulta pitkän taistelun jälkeen vapauttamaan Jaden sormuksen hallinnasta ja palautti hänet ennalleen. Kyle palasi tämän jälkeen yhteen Jaden kanssa.

Myöhemmin Oikeuden Puolustajat löysivät Jaden tajuttomana, joka piti kädessään vihreää kristallimeteoria, joka oli syöksynyt maahan Saksassa. Tämä oli Tähtisydän, legendaarinen kristalli, joka antoi Alan Scottille hänen voimansa ja siten Jadelle tämän voimansa. Herättyään Jade paljasti, että Oalla ollessaan Tähtisydän oli kidnapannut hänet ja tuonut hänet maan päälle etsimään isänsä. Kuitenkin saatuaan tietää, että Tähtisydän oli ottanut hallintaansa hänen isänsä ruumiin, hän päätti auttaa Justice League -järjestöä pysäyttämään isänsä.

Jade liittyi JLA:han ja JSA:han pysäyttääkseen Starheartin hallinnassa olleet meta-ihmiset. Samaan aikaan Mr. Terrific etsi tapaa heikentää Tähtisydämen voimaa. Jade käytti isänsä vanhaa lyhtyä luodakseen lyhyen yhteyden isäänsä. Black Lantern Corpsin arvomerkki näytettiin hetkeksi kellumassa hänen takanaan. Kun Jade meni pysäyttämään isänsä, hän löysi Kylen, jonka universumin vartijat olivat lähettäneet tappamaan hänen isänsä. Jade palautti isänsä Tähtisydämen ja palasi hänen kanssaan. Fuusionsa seurauksena Obsidianin kanssa Jade ei pystynyt enää olemaan veljensä läheisyydessä vaarantamatta Tähtisydämen aiheuttamaa lisäuhkaa. Tämän jälkeen Jade päätti pysyä Justice Leaguessa. Osana JLA:ta Jade oli tärkeässä roolissa Saturnus-Thanagarin sodan lopettamisessa kanavoimalla Tähtisydämen voiman lisäämään Titanin uusien siirtokuntien telepaattisia kykyjä pakottamaan Thanagaran-laivaston lähtemään.

Jadella oli syntyessään vihreä iho, tummanvihreät hiukset, vihreät silmät ja tähden muotoinen syntymämerkki kämmenessään. Hänen ihonsa sisältää klorofylliä (sen vihreän sävyn lähde), ja hän voi fotosyntetisoida auringonvaloa kuten kasvi. Jade peri äidiltään kyvyn vaikuttaa kasveihin. Jade voi kiihdyttää kasvien kasvua ja manipuloida useimpien kasvien liikkeitä. Tämä kyky ilmenee myöhemmin hänen elämässään ja siksi hän on vähemmän perehtynyt siihen. Jade voi aistia, missä hänen kaksoisveljensä ja isänsä ovat, koska heillä on yhteinen mystinen yhteys Tähtisydämen kanssa. Hän jakoi kerran telepaattisen yhteyden veljensä kanssa. Jaden voima ilmenee usein vihreänä tulena. Hän ei pysty vaikuttamaan mihinkään puusta tehtyyn esineeseen.

Tarinassa 52 Week 29 esiintyi Nicki Jones niminen nainen, joka käytti myös Jaden nimeä. Hän oli Lex Luthorin omistaman Infinity Inc. ryhmän jäsen ja hän on kasvissyöjä ja graafisen taiteen opiskelija San Francisco Art Institutesta. Hänellä on kyky projisoida hehkuvia viiniköynnöksiä sormenpästään. Hän osaa myös lentää ja käyttää vihreää energiaa. Jones debytoi kiitospäivän paraatissa, mutta Obsidian hyökkäsi hänen kimppuunsa ja syytti häntä sisarensa perinnön varastamisesta.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]