Yli-Lestin Työväentalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yli-Lesti Työväentalo
Osoite Lestijärventie 994 69450 Yli-Lesti
Sijainti Yli-Lesti, Lestijärvi
Koordinaatit 63°28′31″N, 24°45′30″E
Valmistumisvuosi 1. taloa:1934
2. talo: 1950
Tuhoutui 1. talo: 1948
Suunnittelija Arvi Peltokangas
Rakennuttaja SKDL:n Yli-Lestin Työväenyhdistys ry
Omistaja Lestijärven Vasemmistoliitto ry
Runkorakenne hirsi, piirurakenne
Julkisivumateriaali lauta
Kerrosala 234m²
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Yli-Lestin Työväentalo on Lestijärven kunnassa Yli-Lestin kylässä sijaitseva Lestijärven Vasemmistoliitto ry:n omistama työväentalo.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lestijärven Työväenyhdistys hankki talon rakentamista varten Kinnulasta hirsirakennuksen, jonka hirsistä rakennettiin yhdistykselle työväentalo vuonna 1934. Talo kuitenkin paloi tammikuussa 1948. Sosiaalidemokraattiseen puolueeseen kuuluneesta työväenyhdistyksestä osa päätti jo ennen paloa 14. marraskuuta 1945 perustaa SKDL:n Yli-Lestin yhdistyksen.

SKDL:n ja SDP:n paikalliset yhdistykset neuvottelivat yhteisen talon rakentamisesta, mutta lopulta päädyttiin siihen, että molemmat rakensivat omat talonsa lähekkäin Yli-Lestin kylälle maantien varteen. Toinen on Yli-Lestin Työväentalo ja toinen Yli-Lestin Sos.dem Työväentalo.

Vasemmistoliiton perustamisen 1990 jälkeen SKDL:n yhdistys liittyi siihen ja muutti nimensä Lestijärven Vasemmistoliitto ry:ksi

Rakennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SKDL:n yhdistyksen työväentalon rakennustyöt aloitettiin Eeli ja Vihtori Jokelalta ostetulle 1 600 neliömetrin tontilla 1949, ja talo valmistui seuraavana vuonna. Rakennustöihin tarvittavat puut ostettiin Metsähallitukselta ja sahautettiin piiruiksi ja laudoiksi. Rakennuksen suunnitteli Arvi Peltokangas. Työt tehtiin pääasiassa talkoilla, ja kolme ammattikirvesmiestä palkattiin vain kahdeksi viikoksi. Maalaustyöt suoritti maalari Sulo Syri. Hän maalasi myös näyttämön maisemakulissit, jotka ovat edelleen hyväkuntoiset.

Työväentalossa on 112 neliömetrin sali, näyttämö on 46 m² ja kahvio 25 m². Myöhemmin ullakkotiloihin on rakennettu tilaa näyttelyiden pitämistä varten. Alkuperäisestä tontista osa jäi maantien levennyksen alle, joten uutta tonttia lähinnä parkkipaikkaa varten ostettiin naapuritontilta 400 neliömetriä vuonna 2000.

Vielä hieman keskeneräisen talon vihkiäiset pidettiin helluntaina 1950 kolmiosaisena juhlana, johon kuuluivat pääjuhla, iltajuhla ja tanssi-iltamat. Sähköt ja vesijohdot asennettiin vasta jälkeenpäin.

Toimintaa työväentalolla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuaikoina työväentalolla toimivat SKDL:n yhdistyksen lisäksi Yli-Lestin Demokraattiset Nuoret, Yli-Lestin Pioneerit ja Naisten Demokraattiseen Liittoon kuuluvat Yli-Lestin Ahertajat. Myös Yli-Lestin Eläkeläiset ry on toiminut talolla. Ohjelmistoon kuuluivat myös elokuvaillat ja tanssi-iltamat. Tiloja vuokrattiin myös kunnan työntekijöiden ja postijakajien taukotiloiksi ja TVH:n tienrakentajien toimistotiloiksi. Talolla on pidetty myös paljon kansalaisopiston kursseja ja 4H-yhdistyksen kerhotoimintaa. Myös monet muut tahot ovat varanneet tiloja tapahtumiinsa ja yksityishenkilöt häihin ja hautajaisiin.

Talon ja omistajajärjestön toiminnan rahoittamiseen on pidetty bingoiltoja ja kirpputoritoimintaa. Jos joskus vilkkaimpina aikoina saattoi kylän molemmilla työväentaloilla olla yhtä aikaa elokuvanäytöksiä, niin viime vuosina on esimerkiksi bingoiltojen osalta sovittu vuorottelua talojen kesken. [2]

Nykyisin talolla pitävät kokouksiaan ja muita tapahtumia pääasiassa Lestijärven Vasemmistoliitto ja Yli-Lesti-seura sekä monet muut järjestöt.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Seurantalot seurantalot.fi. Viitattu 23.5.2022.
  2. Sokeritoppa ja sohva Yli-Lestin bingosta 27.4.2010. Yle. Viitattu 23.5.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pentti Untinen: SKDL:n Yli-Lestin Työväenyhdistys – Lestijärven Vasemmistoliitto 1945-2015. Julkaisematon historiikki.