Wikiprojekti:Avoin kulttuuridata hyötykäyttöön/Wikidatan käyttö mallineissa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Voiko Wikidatan tietoja käyttää Wikipedia-artikkeleissa?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englanninkielisen Wikipedian käytäntö on, että Wikidatan tietoja ei käytetä osana Wikipedian artikkelien tekstiosuutta.[1] Tämä on kunkin Wikipedian itse määriteltävissä. Wikidatan tietoja ei voi taivuttaa suomen kielen sijamuotoihin ilman eri teknologiaa, joten tietojen käyttö tekstissä ei liene viisasta. Sen sijaan tietojen käyttö artikkeleiden taululoissa voi olla mahdollista, jos Wikipediayhteisö saavuttaa asiasta yhteisymmärryksen.

Voiko Wikidatan tietoja käyttää Wikipedian tietolaatikoissa?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikidatan tietojen käyttäminen Wikipedian tietolaatikoissa on mahdollista. Wikidatan tietojen hyödyntämiseen tietolaatikossa on kaksi eri tapaa:

Yhteisön tahtotilasta riippuu, mitä tietoja luetaan suoraan, mitä taas vain verrataan Wikidataan.

Miten teen mallineen, joka lukee tietoa Wikidatasta?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Funktio #property[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yksinkertaisin tapa on käyttää property-funktiota osana mallinetta. Se hakee sivuun liittyvän Wikidata-kohteen tietyn ominaisuuden. Esimerkiksi sivulle Spede Pasanen sijoitettu lauseke {{#property:P569}} tulostaa sivulle ominaisuuden syntymäaika (P569). Koska tämä sivu ei ole Spede Pasasen sivu, tätä tapaa ei voi käyttää täällä. Siksi joudumme käyttämään vaihtoehtoa 2:
  2. Property-funktiolle pitää antaa vielä tieto siitä, mille toiselle kohteelle ominaisuus haetaan. Haluamme hakea ominaisuuden syntymäaika (P569) kohteelle Spede Pasanen (Q3735273), joten kirjoitamme funktion {{#property:P569|from=Q3735273}}. Se tulostuu näin: 10. huhtikuu 1930.

Lua-moduuli Ohjesivu Luan käytöstä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monimutkaisempi käyttö edellyttää Lua-frameworkin käyttämistä, ja omien sisältömoduulien ohjelmoimista. Moduulit ovat vaihtoehto mallineille, ja niiden avulla on mahdollista tehdä laskennallisia operaatioita huomattavasti perinteisiä mallineita ketterämmin. Niiden omaksuminen voi tuntua työläältä mallineisiin tottuneille. Huomaa myös, että moduuleiden lisääminen artikkeleihin täytyy hyväksyttää artikkelin keskustelusivulla. Yhteisön mielestä saavutetut edut voivat olla heikommat kuin riski toimimattomasta moduulista.

ohje

Tee Wikidataa lukeva tietolaatikko!

Katso tästä esimerkistä mallia yksinkertaisen tietolaatikon tekemiseen

Tee Wikidataa lukeva tietolaatikko

  • Valtiomuoto on parlamentaarinen tasavalta
  • Valtionpäämies on Alexander Stubb
  • Pääkaupunki on Helsinki
    • maantieteellinen sijainti 65°N, 27°E
    • 5 608 218 asukasta

Miten teen listan, joka päivittyy Wikidatasta haetulla tiedolla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Magnus Manske on tehnyt botin Listeria, joka tekee Wikipedia-listoja. Se on käytössä englannin- ja saksankielisissä Wikipedioissa, mutta voidaan aktivoida tarvittaessa myös suomenkielisessä Wikipediassa.

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Requests_for_comment/Wikidata_Phase_2