Transkaukasian sosialistisen federatiivisen neuvostotasavallan vaakuna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Transkaukasian sosialistisen federatiivisen neuvostotasavallan vaakuna

Transkaukasian sosialistisen federatiivisen neuvostotasavallan vaakuna oli Transkaukasian sosialistisen federatiivisen neuvostotasavallan tunnus. Se otettiin käyttöön vuonna 1923 ja poistettiin käytöstä vuonna 1936 kun Transkaukasian SFNT jaettiin Azerbaidžanin, Armenian ja Georgian neuvostotasavaltojen kesken. Vaakunaan on kuvattu Kaukasus-vuoret, joiden takaa nousee aurinko. Edustalla on kuvattu kommunismin tunnukset punainen tähti sekä sirppi ja vasara. Alhaalla on kuvattu savua tupruttava tehdas ja öljynporaustorneja sekä viinirypäleitä, vehnäntähkiä, maissia, riisiä ja puuvillaa. Koko vaakunaa ympäröi punainen nauha jossa lukee neuvostotasavallan lyhenne azerin (ZSFSC, Zaqafqasja sosjalist federativ suralar Cymhurijjəti), armenian (ԱՍՖԽՀ, Անդրկովկասյան Սոցիալիստական Ֆեդերատիվ Խորհրդային Հանրապետություն), georgian (აკსფსრ, მიერავკასიის აბჭოთა ედერაციული ოციალისტური ესპუბლიკა) ja venäjän (ЗСФСР, Закавказская Советская Федеративная Социалистическая Республика) kielellä. Alhaalla olevassa keltaisessa nauhassa lukee ainoastaan venäjäksi Neuvostoliiton motto: "Пролетарии всех стран, соединяйтесь!", suomeksi "Kaikkien maiden proletaarit, liittykää yhteen!".[1]

1930-luvun alussa azerinkielinen teksti muutettiin käyttämään latinalaisia aakkosia.

Ennen vaakunan hyväksymistä oli vuosina 1922–1923 muun muassa seteleissä käytössä tunnus, jossa on neuvostotasavaltaa edeltäneestä Georgian vaakunasta otettu korukuvioinen tähti, joka on muutettu seitsensakaraisesta viisisakaraiseksi. Tähden sisälle on kuvattu punainen tähti ja sirppi ja vasara, joiden taustalla on Armeniaa symboloiva Ararat-vuori. Sirpin ja vasaran alapuolella on puolikuu kuvaamassa islaminuskoisia azereita. Tämä islamilaisten ja kommunististen symbolien rinnakkain esittely on sikäli erikoista, että kommunismi on perinteisesti ollut hyvin uskonnonvastainen aate.

Vuosina 1923–1924 esiintyi seteleissä tunnus, jossa myöhempi vaakuna on sijoitettu vuosien 1922–1923 tunnuksen korukuvioisen tähden sisään.

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Поцелуев В. А. Гербы Союза ССР. Из истории разработки.. Москва, 1987. Teoksen verkkoversio.