Toni R. Toivonen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Toni R. Toivonen (s. 1987) on suomalainen kuvataiteilija.[1]

Taide[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toivonen on tunnettu ”eläin-messinki-teoksistaan”, joissa kuolleen eläimen ruumis[2] on käymisprosessin tuloksena jättänyt jälkensä metallilevylle, "Näin syntynyt teos ei esitä eläintä - vaan eläin, ja sen viimeinen läsnäolo ovat teoksessa todella". Hän on ”mädättämällä hapetettu” -tekniikan luoja[3].

Toivonen työskentelee myös muilla mediumeilla, joista monet ovat uusia tai taiteen kentällä vähemmän käytettyjä. Eri tekniikoilla toteutetuille teoksille yhteisenä teemana voidaan pitää läsnäoloa. Toivonen käyttää teoksissaan eläimiä, jotka ovat kokeneet luonnollisen kuoleman tai tulleet lopetetuksi sairauden tai muun syyn johdosta, eivät teoksen takia[4].

Konteksti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toivosen tekemistä on vaikea laittaa perinteisiin kuvataiteen kategorioihin. Hänen eläin-messinkiteoksiaan on verrattu muun muassa perinteisen valokuvan kehittämisprosessiin, kuten tekee Antti Nylén kirjassaan Johdatus Filmiaikaan. Toivosen teoksissa on käsitteellisen maalaamisen elementtejä (Duchamp). Toivonen itse kertoo teoksen olevan paljolti myös prosessissa: ”Syntynyt teos on eräänlainen reliikki tapahtuneesta”[4], ”tapahtumapaikka” (Hermann Nitsch lähde?. Toni R. Toivosen teokset voidaan nähdä eräänlaisena reaktiona tämän päivän post-internet ja digitaaliselle -taiteelle, käsitellen läsnäoloa, jotakin konkreettista.

Taideopinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toivonen on opiskellut Turun Taideakatemiassa (Kuvataiteilija AMK) vuosina 2008-2012 (pääaineenaan maalaus) sekä Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa Helsingissä (pääaineenaan maalaus), josta hän valmistui kuvataiteen maisteriksi vuonna 2016. lähde?

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toivosen teoksia on ollut esillä Suomessa yksityisnäyttelyissä muun muassa Galerie Forsblomilla, Historian- ja Nykytaiteenmuseo Aboa Vetus & Ars Novassa. Kansainvälisesti Toivosen teoksia on esitetty ryhmänäyttelyissä muun muassa New Yorkissa, Lontoossa, Krakovassa, Triestessä sekä kansainvälisillä messuilla muun muassa The Armory Show New Yorkissa, Art Miamissa, CHART Art Fair Köpenhaminassa[5]. Lontoon kansainvälisessä Cork Street Open Exhibition -taidekilpailussa Toivonen on palkittu kahdesti ja hän on voittanut myös nuorille taiteilijoille suunnatun kansainvälisen The Art of Basware -kilpailun[6]. Hänen teoksiaan on useissa suomalaisissa taidekokoelmissa, muun muassa Nykytaiteen Museo Kiasma, Sara Hildénin taidemuseo, Vantaan taidemuseo, Saastamoisen Säätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahaston taidekokoelma ja Heinon taidesäätiön kokoelma, myös kansainvälisistä taidekokoelmista muun muassa Handelsbankenin taidekokoelma.

Toivonen asuu ja työskentelee metsän keskellä Hämeenkoskella. Hänellä on vaimo ja kaksi lasta. Häntä edustaa Suomessa ja kansainvälisesti Galerie Forsblom.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Uotila, Millamari: Hämeenkoskella asuva kuvataiteilija Toni R. Toivonen tähtää ulkomaille ess.fi. 15.7.2016. Viitattu 8.11.2016.
  2. Kartastenpää, Tero: Taidetta kuolleista: Toni R. Toivonen mädättää päättömiä eläimiä ja myy teoksiaan tuhansilla euroilla suomenkuvalehti.fi. 8.11.2016. Viitattu 8.11.2016.
  3. In dialogue with Toni R. Toivonen - News - galerieforsblom.com www.galerieforsblom.com. Viitattu 24.5.2019. (englanniksi)
  4. a b BIOGRAPHY TONI R. TOIVONEN. 20.8.2012. Viitattu 24.5.2019. (englanniksi)
  5. CV Toivosen CV. 17.4.2012. Viitattu 24.5.2019. (englanniksi)
  6. Tiina-Liisa Kaalamo ja Ville Laurinkoski voittivat nuoren taiteen kilpailun Helsingin Sanomat. 9.6.2016. Arkistoitu 9.11.2016. Viitattu 8.11.2016.