Törsleffs

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Törsleffs (kirjoitetaan virallisesti tanskalaisittain Tørsleffs, mutta käytetään myös muodossa Törsleffs suomalaisia aakkosia käyttäen) on vuonna 1892 perustettu tanskalainen elintarviketuotemerkki, joka on varsinkin Tanskassa tunnettu kotitalouksissa käytettävistä leivonta- ja säilöntätuotteista. Nykyään Törsleffs-tuotteita myydään kaikissa Pohjoismaissa, ja tuotevalikoimasta löytyy useita leivontaan ja säilöntään tarkoitettuja tuotteita.

Tørsleffs-tuotemerkin historia alkoi, kun Valdemar Tørsleff perusti päivittäistavarakaupan tanskalaiseen Skiven kaupunkiin 22. kesäkuuta 1892. Tørsleff muutti vuonna 1897 Aarhusiin ja laajensi päivittäistavarakauppatoiminnan kattamaan myös tukkukaupan.

Tørsleff alkoi kehittää omia tuotteitaan vuonna 1923, kun yhtiökumppaniksi tuli Victor B. Strands ja perustettiin Tørsleff & Co. Ensimmäisiä tuotteita oli vaniljasokeri, joka on tuotenimellä Vanila edelleen Tanskan tunnetuimpia elintarviketuotemerkkejä. Myöhemmin Törsleffsin tuotevalikoimaan tuli aidon vaniljasokerin Vanilan lisäksi monia muita tuotteita, kuten Atamon ja Melatin. Tuotteiden ulkoasut on suunnitellut aarhusilainen taiteilija Henrik Hansen. Tuotteiden ulkoasut on uudistettu ja nykyaikaistettu useita kertoja vuosien mittaan, mutta niissä on säilytetty tunnistettava alkuperäinen tyyli.

Vaniljasokeri valmistettiin 1920-luvun puoliväliin asti kodeissa kaapimalla pieniä mustia jyviä vaniljatangoista ja sekoittamalla ne sokeriin. Menetelmän yksinkertaistamiseksi Tørsleff & Co. toi vuonna 1926 markkinoille tuotteen nimeltä Vanila aito vaniljasokeriselvennä. Tuotteen ilmeeseen kuuluvat edelleen vihreät raidat ja niin sanotun Vanila-miehen kuva.

Vuonna 1935 Aarhusin eläintarhaan saapui kaksi elefanttia hoitajineen. Elefantit ja niiden hoitajat ”elefanttimies” Jena Zena ja hänen avustajansa Abu herättivät paljon huomiota Aarhusissa. Tuotteiden ulkoasusta vastannut taiteilija Hansen sai idean Tørsleffin Vanila-tuotteiden etiketteihin ja Vanillan tavaramerkkiin Aarhusin eläintarhaan 1935 saapuneista kahdesta norsusta ja niiden hoitajista, ”elefanttimies” Jena Zenasta ja hänen avustajastaan Abusta.

Vanila pakkausten vihreät raidat olivat aiemmin vihreitä bambupuikkoja, joilla Hansen kuvasi Jena Zenan ja vaniljan eksoottista alkuperää. Ajan myötä vihreät bambupuikot ovat muuttuneet nykyaikaisemmaksi raidoitukseksi. Vanila on ollut Tørsleffin tärkein artikkeli yli 80 vuotta.

Tørsleffin Vanila nimettiin 1933 parhaaksi leipomotuotteeksi 150 näytteilleasettajan joukosta Tivoli-leipomo- ja konditorio -näyttelyssä. Näyttely järjestettiin Kööpenhaminan Bagerlauginselvennä 250-vuotisjuhlan yhteydessä. Yksi näytteilleasettajien suojelijoista oli kuningas Kristian X. Vanilan pakkauksessa on edelleen viittaus vuoden 1933 kultamitaliin.

Atamon ja Melatin

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1930-luvulla kotitekoisten hillojen ja marmeladien säilömiseen käytettiin rommia, konjakkia tai viskiä. Alkoholiverotus oli kuitenkin korkeaa, ja siksi säilöntään haluttiin luoda uusi tuote. Tørsleff & Co kehitti Atamon säilöntäaineen, jossa on Hansen suunnittelemassa etiketissä hymyilevä kiinalainen kokki. Atamon-pullon etikettiin valittiin kiinalaisen kokin kuva, koska 1930-luvulla kiinalaisia kokkeja pidettiin erityisen ammattitaitoisina ja laadun takaajina.

Atamon-säilöntäaineen ansiosta ei säilönnässä tarvinnut käyttää suuria määriä sokeria säilyvyyden takaamiseksi. Hilloamisessa käytettävän sokerimäärän pienentyessä kehiteltiin toinen tuote, Melatin, antamaan hillolle ja hyytelölle halutun rakenteen, mutta pienemmällä sokerimäärällä.

Victor B. Strand

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Victor B. Strand oli aikaansa edellä rekisteröidessään tuotteidensa nimet, joista useat muuttuivat ajan myötä tunnetuiksi tavaramerkeiksi. Strand oli edelläkävijä Tanskassa markkinoinnin ja mainonnan saralla ja harjoitti modernia markkinointia kauan ennen kuin termi tunnettiin yleisemmin. Useimpien tuotteiden, niiden pakkausten suunnittelun ja niihin liittyvien myynninedistämistoimien ideat olivat Strandin omia. Strand teki yhteistyötä Henrik Hansenin kanssa. Strand julkaisi vuonna 1938 ensimmäisen kotitalousaiheisen opaskirjan ja perusti 1939 kotitalouspalvelun Tørsleffs Husmoder Service, joka toimii edelleen.

Pakkauksissa oli aiemmin tuotteen laadun takeena Valdemar Tørsleffin nimikirjoitus, jota ei nykyisin ole, mutta tuotemerkin kirjoitusasu on tosiasiallisesti Valdemar Tørsleffin allekirjoituksen tyylitelty versio. Victor B. Strand kuoli vuonna 1983, jolloin omistus siirtyi Toms Fabrikker -nimiselle yritykselle. Vuodesta 2001 Tørsleff & Co -tuotemerkin on omistanut Haugen Gruppen Nordic -konserni.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]