Rusoneillia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rusoneillia
Kukinto ja lehtiä
Kukinto ja lehtiä
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Rosales
Heimo: Ruusukasvit Rosaceae
Suku: Neilliat Neillia
Laji: sinensis
Kaksiosainen nimi

Neillia sinensis
Oliv.

Katso myös

  Rusoneillia Wikispeciesissä
  Rusoneillia Commonsissa

Rusoneillia[1] eli neillia[2] (Neillia sinensis) on ruusukasvien heimoon kuuluva kasvilaji, joka on kotoisin Kiinasta.

Ulkonäkö ja koko

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neillia on 1-4 metrin korkuiseksi kasvava pensas, jolla on punaruskeat, kaljut ja pyöreät versot. Silmut ovat punaruskeita, munanmuotoisia ja tylppäkärkisiä; silmun reunassa on 3-4 hieman karvaista silmusuomua. Lehdillä on 7-15 millimetriä pitkä, hieman karvainen tai lähes kalju varsi. Korvakkeet ovat suippoja tai munanmuotoisia, teräviä tai kapenevia ja kokoreunaisia. Lehtilapa on yksinkertainen, 5-11 senttimetriä pitkä ja 3-6 senttimetriä leveä, munanmuotoinen, epäsäännöllisesti lohkoinen ja pitkästi terävä; pohja on pyöristetty tai munanmuotinen, reuna sahalaitainen. Lehden molemmat puolet ovat kaljuja, alapinnalla lehtisuonien kohdalla voi kuitenkin olla hieman karvoja.

Neillia kukkii toukokuusta kesäkuuhun. Lukuisat kukat ovat järjestäytyneet 4-9 senttimetrin pituisiin kaljuvartisiin terttuihin. Yksittäisen kukan halkaisija on 6-8 millimetriä; kalju kukkavarsi on 1-10 millimetrin pituinen. Kukkapohjus on lieriömäinen, 7-12 millimetrin pituinen ja molemmin puolin kalju tai rauhasmainen. Huomattavasti verhiöputkea lyhyemmät verholehdet ovat 3-4 millimetriä pitkiä, kolmiomaisia, kaljuja, kokoreunaisia terävällä tai hieman kapenevalla kärjellä. Noin 3 millimetrin pituiset terälehdet ovat vaaleanpunaisia ja soikeita. Jokaisessa kukassa on 10-15 eripituista hedettä. Neljästä viiteen siemenaihetta sisältävä sikiäin on pitkästi munanmuotoinen, kärjestään karvainen. Elo-syyskuussa kypsyvä hedelmä on pitkästi soikea tuppilo, joka sisältää muutamia munanmuotoisia siemeniä.

Lajin luonnollinen levinneisyysalue on leudolla ilmastovyöhykkeellä Kiinan Gansun, Guangdongin, Guangxin, Guizhoun, Henanin, Hubein, Hunanin, Jiangxin, Shaanxin, Sichuanin ja Yunnanin maakunnissa. Se kasvaa sekametsissä, niityillä ja joenrannoilla 1000-2500 metrin korkeudella kuivahkossa-tuoreessa, heikosti happamassa-voimakasemäksisessä, hiekkaisessa, rakeisessa tai savisessa, ravinnepitoisessa maassa aurinkoisilla kasvupaikoilla. Laji pitää lämmöstä, mutta kestää myös pakkasta.

Neillia kuuluu ruusukasvien heimoon, Spiraeoideae-alaheimoon, Neillieae-tribukseen ja neillioiden sukuun. Lajin kuvaili ensimmäisenä Daniel Oliver vuonna 1886.

Lajista tunnetaan kolme muunnosta:

  • Neillia sinensis var. caudata Rehder: Lehtilavassa on jakautunut reuna ja lehden kärki on terävähkö. Kukkavarsi 2-3 millimetriä, ulkopinnalta rauhasmainen kukkapohjus noin 8 millimetriä. Terälehdet ovat myös teräväkärkisiä. Muunnosta esiintyy Yunnanin kaakkoisosissa 2000-2100 metrin korkeudella.
  • Neillia sinensis var. duclouxii (Cardot ex J. E. Vidal) T. T. Yü: Lehtilapa tylppä- tai terävälohkoinen. Kukkavarsi 1-2 millimetriä, kukkapohjus 7-8 millimetriä, ulkopinnalta rauhasmainen. Terälehdet ovat teräviä. Muunnosta esiintyy Koillis-Yunnanissa noin 2000 metrin korkeudella.
  • Neillia sinensis var. sinensis: Kukkavarsi 3-10 millimetriä, kukkapohjus 10-12 millimetriä, ulkopinnalta kalju. Levinnein muunnos esiintyen Kiinan Gansun, Guangdongin, Guangxin, Guizhoun, Henanin, Hubein, Hunanin, Jiangxin, Shaanxin, Sichuanin ja Yunnanin maakunnissa 1000-2500 metrin korkeudessa.

Neilliaa käytetään joskus koristekasvina kauniiden kukkiensa vuoksi.

  1. Rusoneillia – Neillia sinensis laji.fi. Viitattu 15.12.2020.
  2. Neillia sinensis Oliv. Finto: Kassu. Viitattu 15.12.2020.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Blasse Traubenspiere