Red River Valley (kappale)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Red River Valley on yhdysvaltalainen kansansävelmä ja cowboylaulu. Sen arvellaan olevan peräisin 1870-luvulta. Laulu tunnetaan useilla eri nimillä. Sen sanoituksesta on olemassa myös useita toisistaan hieman poikkeavia versioita.

Laulun kertosäe on:

So come sit by my side if you love me.
Do not hasten to bid me adieu.
Just remember the Red River Valley,
And the cowboy that's loved you so true.

Carl T. Sprague levytti laulun ensimmäisen kerran nimellä "Cowboy Love Song" vuonna 1925. Jules Verne Allen puolestaan 1929 nimellä "Cowboy's Love Song". Allenin versio oli suurempi menestys.

Vuosien varrella "Red River Valley" on levytetty monta kertaa. Esimerkiksi Woody Guthrie, Pete Seeger, Roy Rogers, Sons of the Pioneers ja Bill Haley ovat tehneet laulusta omat versionsa.

"Jarama Valley" on Espanjan sisällissodasta kertova laulu, jonka melodia on lainattu "Red River Valleysta". Sen on levyttänyt Woody Guthrie.

Vuonna 1959 Johnny and the Hurricanes levytti rock and roll-instrumentaaliversion laulusta nimellä "Red River Rock". Levy nousi listakärkeen sekä Yhdysvalloissa (#5) että Britanniassa (#3). 1970-luvulla Hurriganes teki oman versionsa "Red River Rockista".

1960-luvulla "Red River Valleyn" melodiaan tehtiin ruotsinkieliset sanat, joissa laulun tapahtumat siirrettiin Lappiin. Ruotsalaisen version nimi on "Vid foten av fjället", ja sen lauloi levylle Sven-Gösta Jonsson. Jonssonin hittikappale käännettiin myös suomeksi: Matti Heinivahon levyttämä "Tunturin juurella" on tarinaltaan suora käännös ruotsinkielisestä laulusta.

Lapin poika mä oon, juurta noitain
taikarumpu soi syntyessäin
porotokkaani huolella hoitain
joiun luikkaan mä tunturiin päin