Omuafrikanmahonki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Omuafrikanmahonki
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Sapindales
Heimo: Mahonkikasvit Meliaceae
Suku: Afrikanmahongit Entandrophragma
Laji: candollei
Kaksiosainen nimi

Entandrophragma candollei
Harms

Katso myös

  Omuafrikanmahonki Wikispeciesissä
  Omuafrikanmahonki Commonsissa

Omuafrikanmahongin puuainesta.

Omuafrikanmahonki eli omu (Entandrophragma candollei) on mahonkikasvien (Meliaceae) heimoon, afrikanmahonkien (Entandrophragma) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on kausivihanta ja hidaskasvuinen puulaji, joka voi kasvaa 50 metriä korkeaksi. Jotkut yksilöt saattavat kuitenkin kasvaa jopa 70 metriä korkeiksi. Runko on yleensä suora, lieriömäinen, halkaisijaltaan 2–4 metriä ja tavallisesti oksaton noin 30 metrin korkeuteen asti. Omuafrikanmahonki on kaksikotinen ja alkaa tuottaa hedelmiä vasta puun rungon kasvettua varsin suureksi. Niinpä rungon halkaisijaltaan alle puoli metriä olevien puiden hakkaaminen vähentää merkittävästi puuston hedelmien tuotantoa. Omuafrikanmahongin on myös arvioitu elävän hyvin vanhaksi; suurimpien yksilöiden on arveltu olevan lähes 1000 vuotta vanhoja.

Omuafrikanmahonki kasvaa kosteissa metsissä, erityisesti alueilla, joiden vuotuinen sadanta on noin 1800 mm. Laji kasvaa luonnossa trooppisessa Länsi-Afrikassa Liberiasta Kongon demokraattiseen tasavaltaan ja Angolaan ulottuvalla alueella.

Omuafrikanmahonkia kerätään luonnosta erityisesti puutavaraksi sekä jonkin verran myös paikalliseen perinteiseen lääkintään. Etenkin puun kuorta on käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin. Omuafrikanmahonki on yksi afrikkalaisen mahongin pääpuulähteistä ja lajia myös kasvatetaan puutavaran tuotantoa varten. Vaikka laji on melko laajalle levinnyt, sitä hakataan luonnosta runsaasti, minkä myötä laji onkin luokiteltu vaarantuneeksi (VU) lajiksi. Sydänpuun väri vaihtelee himmeänruskeasta tummanpurppuranruskeaan ja sydänpuun ympärillä on 4–8 cm paksu kerros pintapuuta, joka on vaaleanruskeaa tai -harmahtavaa. Lajin luonnollista kasvuympäristöä vastaavissa ilmasto-oloissa kasvatettujen puiden runkojen on raportoitu kasvavan paksuutta keskimäärin 5,1 mm vuodessa. Guineassa omuplantaaseilla kasvatetut puut ovat kasvaneet kuudessa vuodessa itämisensä jälkeen keskimäärin 2,7 metriä korkeiksi.

  1. Entandrophragma candollei IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]