Maki Kolehmainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maki Kolehmainen
Maki Kolehmainen
Maki Kolehmainen
Henkilötiedot
Syntynyt18. toukokuuta 1966
Helsinki
Kuollut3. kesäkuuta 2024 (58 vuotta)
Helsinki
Ammatti säveltäjä, musiikkituottaja, sanoittaja
Muusikko
Taiteilijanimi Maki Kolehmainen, M.A.K.I
Aktiivisena 1989–2020
Tyylilajit pop, rock
Soittimet kitara, laulu
Yhtyeet Aikakone
Levy-yhtiöt HelsinkiRecords

Marko Juhani "Maki" Kolehmainen (18. toukokuuta 1966 Helsinki3. kesäkuuta 2024 Helsinki[1]) oli suomalainen muusikko, säveltäjä ja tuottaja. Kolehmainen tunnettiin erityisesti Aikakone-yhtyeen musiikin säveltäjänä, mutta hän myös tuotti ja sävelsi musiikkia lukuisille suomalaisille ja ulkomaisille artisteille.

Kolehmaisen muusikonura alkoi 1989, jolloin hän soitti suomalaisten artistien, kuten Einin[2], Lea Lavenin ja Marionin taustayhtyeissä. Muutaman vuoden kuluttua Kolehmainen alkoi tehdä musiikkia omaa Aikakone-yhtyettään varten. Aikakone teki suomalaista musiikkihistoriaa myymällä uutena artistina eniten levyjäselvennä ja sai triplaplatinaa. Yhtye menestyi vuodesta 1995 lähtien erinomaisesti suomalaisilla musiikkilistoilla.lähde?

Tunnetuimpia Kolehmaisen sävellyksiä on muun muassa kappale "Tuhat yötä", joka on Aikakone-yhtyeen Sanin ja suomalaisen näyttelijä Samuli Edelmannin duetto. Kolehmainen sävelsi myös Viron Euroviisuihin vuonna 2002 Suomen edustuskappaleen "Addicted to You",[2] joka sai Laura Voutilaisen esittämänä 24 pistettä ja sijoittui sijalle 20.lähde?

Kolehmainen sävelsi useita kappaleita Suomen Idolsissa esiintyneille artisteille Hanna Pakariselle, Antti Tuiskulle ja Anna Abreulle.

Tammikuussa 2012 Kolehmainen ja Tracy Lipp tekivät kappaleen "Frontside Ollie", jota esittää Robin Packalen.[2] Kappaleella Robin tuli suuren yleisön tietoisuuteen Suomessa ja kappale sai miljoonia katselukertoja muutamassa päivässä. Samana vuonna Kolehmainen sävelsi Sana Mustosen sanoittaman Kurt "Kurre" Westerlundin kappaleen "Kuuden vuoden kuuliaisuus" Sauli Niinistölle vuoden 2012 presidentinvaalien alla.[3]

Kolehmaisella oli oma tuotantoyhtiö Maki Kolehmainen Productions ja oma levy-yhtiö HelsinkiRecords.com. Hän oli kaksi kertaa naimisissa, ja ensimmäisestä liitostaan hänellä oli neljä lasta. Viimeiset kymmenen vuotta hän eli kuitenkin yksin.[4]

Kolehmainen sai erikois-Emma-palkinnon elämäntyöstään suomalaisen musiikkielämän hyväksi. Palkinto jaettiin hänelle hänen kuolinvuoteellaan Terhokodissa Helsingissä 31. toukokuuta 2024.[5]

Kolehmainen kuoli nopeasti edenneeseen sairauteen Terhokodissa 58-vuotiaana 3. kesäkuuta 2024.[4][1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kangas, Laura: Aikakone-säveltäjä Maki Kolehmainen on kuollut 3.6.2024. Yleisradio. Viitattu 3.6.2024.
  2. a b c Janne Flinkkilä: Sekaisin Makista, Maki Kolehmainen on paljon enemmän kuin pelkkä vitsi. Huhtikuu 2013. Image. Viitattu 25.6.2013.
  3. Antti Granlund: Kurre ja Maki Kolehmainen tekivät kappaleen Sauli Niinistölle, Iskelma.fi 6.2.2012 (vanhentunut linkki) (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. a b Sarianne Tähtivaara, Iida Kantola: Maki Kolehmainen kertoi julkisuudessa avoimesti, mikä tuhosi hänen molemmat avioliittonsa Ilta-Sanomat. 3.6.2024. Viitattu 3.6.2024.
  5. Pasi Kostiainen: Maki Kolehmaiselle täysin poikkeuksellinen kunnianosoitus – koskettava tilaisuus Terhokodissa perheen läsnä ollessa Ilta-Sanomat. 3.6.2024. Viitattu 3.6.2024.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]