Keskustelu:Maxwellin demoni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kirjoitin tämän artikkelin vuosia sitten pääasiassa engl. Wikipediasta kääntämällä, mutta tarkistin toki asiat myös suomenkielisistä lähteistä siltä osin kuin niitä löysin. Tärkein sellainen oli Baeyerin teos "Maxwellin demoni", joka löytyi Hannu Karttusen suomentamana kirjastosta myös suomeksi.

Artikkelin loppuosa jäi kuitenkin tuolloin suomentamatta, mutta merkitsin siihen {{Käännettävä}} -mallineen. Siinä oleva osuus kylläkin vaikutti, ainakin suurimmalta osaltaan, aiheen kannalta vähemmän tärkeältä. Myöhemmin tein tälle sivulle vain vähäisiä täsmennyksiä. Mutta äskettäin nimimerkki "Gar.bon.vez" huomautti minulle siitä, että artikkeli oli aikoinaan jäänyt keskeneräiseksi.

Näiden 8 vuoden aikana engl. Wikipedian artikkelia oli kuitenkin melkoisesti muutettu, ja osa tuosta aikoinaan kääntämättä jääneestä lopputekstistä oli poistettukin, koska se oli katsottu tarpeettomaksi triviaksi (esimerkiksi jotkut populaarikulttuurissa esiintyvät viittaukset demoniin). Mutta sitä on myös päivitetty lisäämällä siihen viime vuosina saatua uutta tietoa, muun muassa Jukka Pekolan ryhmän tutkimustuloksista. Se tietysti kuuluu tännekin, mutta pääasiat siitä olikin jo lisätty myös tähän suomenkieliseen artikkeliin. Jäljellä engl. Wikipedian artikkelissa oli kuitenkin vielä yhtä ja toista, mitä täällä ei vielä mainittu. Onnistuin kuitenkin löytämään kirjastosta tärkeimmät siinä käytetyt lähteet; yksi niistä löytyi kirjahyllystänikin, ja täydensin artikkelia niitä apuna käyttäen. Varmaankin tähän voitaisiin lisätä vielä yhtä ja toista, mutta tuo {{Käännettävä}} -malline tuskin ainakaan on enää aiheellinen – vai onko? -KLS (keskustelu) 27. kesäkuuta 2018 kello 23.58 (EEST)[vastaa]