Keskustelu:Arkhimedes

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

"Tarinan mukaan Arkhimedeelta ovat lähtöisin lentävät lauseet "Heureka!" (kreikaksi "Olen keksinyt sen!")"

Eikö kyseinen lausahdus tarkemmin tarkoita "Olen löytänyt sen!"? Ainakin pikainen googletus tukisi tuota.

Myös en.wikin mukaan: "Eureka" - "I have found it!". Sanakirjani sanoo find: löytää (keksiä, huomata). --[boxed] (viestitä) 8. tammikuuta 2006 kello 23:21:24 (UTC)
Moi, juu 'löytää'. Mutta kommentti: Aleksandrian kirjasto paloi antiikin aikana useita kertoja, eikä arabeillekaan olisi voinut tekstejä välittyä ellei niitä olisi ollut saatavilla ainakin 700-800 -luvuilla, jolloin siellä puolen ryhdytiin näistä asioista kiinnostumaan. A:n tekstit ja käsikirjoitukset eivät myöskään eroa tuhoutumisen kannalta mitenkään suuresta osasta antikin tekstejä, paitsi tietenkin siinä suhteessa, että itse asiassa tunnemme niitä hyvin kattavasti verrattuna moniin muihin kirjoittajiin ja ajattelijoihin. Ja vielä: ei toki Aleksandrian kirjasto ainoa antiikin ajan suuri kirjasto ollut... Näillä perusteeilla poistin maininnan Aleksandrian kirjaston palosta kokonaan - se johtaa enemmän harhaan kuin tuo lisätietoa artikkeliin. Kirjastosta tietoa esim. http://www.tsv.fi/ttapaht/998/frosen.htm JaakkoV 26. toukokuuta 2006 kello 06.25 (UTC)

Arvon tietokirjailijakollegat, merkitkää lähteet myös. Varsinkin kun on tällainen yhteistyöartikkeli kyseessä. =) Vsh 28. toukokuuta 2006 kello 15.15 (UTC)

--

poistin kohdan: "Kuuluisimpia näistä olivat sotalaivojen purjeita sytyttänyt kuusikulmaisten peilien ryhmitys, mikä on myöhemmin todettu olevan mahdoton tehtävä ja näin sen historiallisuus on kyseenalaistettu." koska kuten linkistä:

http://www.iltalehti.fi/nettitv/?30362692

käy ilmi, jopa amerikkalainen teinipoika kykenee rakentamaan "kuolemansäteen", joka on aurinkoa 5800 kertaa voimakkaampi ja sytyttää kaiken eteensä tuodun palamaan. Siksi olisi aika kummallista, ettei yksi suurimmista neroista kykenisi samaan. --Uku 2. helmikuuta 2011 kello 13.19 (EET)[vastaa]

Muistaakseni Myytinmurtajissa käsiteltiin aihetta ja siinä todettiin se mahdottomaksi. Kuitenkin eräässä toisessa ohjelmassa kerrottiin, että jotkut tutkijat olivat onnistuneet siinä. En tiedä sitten kumpi on oikeassa. --Barosaurus Lentus 2. helmikuuta 2011 kello 13.27 (EET)[vastaa]