Jimmy Stevens

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jimmy Stevens (1910- tai 1920-lukuhelmikuu 1994), joka tunnettiin myös nimellä Moses oli vanuatulainen nationalisti ja poliitikko.

Stevens oli konservatiivisen Nagriamel-liikkeen johtaja. Hän julisti vuonna 1980 Espiritu Santon saaren itsenäiseksi nimellä "Vemeranan valtio". Vanuatu itsenäistyi saman vuoden heinäkuussa ja maan pääministeri Walter Lini valloitti Espiritu Santon Papua-Uuden-Guinean avulla elokuussa. Stevens vangittiin ja kookospähkinäsotana tunnettu kapina päättyi.

Stevensin oikeudenkäynnissä saatin selville, että Stevens ja Nagriamel olivat saaneet 250 000 dollaria rahoitusta yhdysvaltalaiselta Phoenix-säätiöltä. Phoenix-säätiö oli jo aiemmin yrittänyt luoda itsenäistä veroparatiisia Abacon saarelle Bahamassa. Stevens tuomittiin 14 vuodeksi vankeuteen. Hänen onnistui paeta vankilasta vuonna 1982, mutta hänet saatiin kiinni kaksi päivää myöhemmin. Stevens armahdettiin elokuussa 1991.

Stevensillä oli eurooppalaisia, malesilaisia, ja polynesialaisia juuria. Hän väitti isänsä olleen skotti ja äitinsä tongalainen. Hänellä väitettiin olleen 23 vaimoa ja nelisen tusinaa lapsia. Stevens kuoli vatsasyöpään Espiritu Santolla.

  • Obituary. The Times 7 Mar. 1994.
  • Theroux, Paul. The Happy Isles of Oceania: Paddling the Pacific. New York: Ballantine Books, 1992. (ISBN 0-449-90858-5)