George Albert Wells

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

George (G. A.) Albert Wells, (1926lähde?2017[1]) oli brittiläinen rationalisti ja Lontoon yliopiston Birkbeck Collegen saksan kielen professori. Hän kannatti aluksi teoriaa, jonka mukaan Jeesus ei olisi historiallinen, vaan kokonaan myyttinen hahmo. Hän teki tällaista näkemystä tunnetuksi useissa kirjoissaan, joista ensimmäinen aiheeseen liittynyt ja niistä laajinta huomiota osakseen saanut oli The Jesus of the Early Christians (1971).

Wells hylkäsi Jeesus-myyttiteorian 1990-luvulla. Myyttiteoriaa on hänen jälkeensä edistänyt Earl Doherty. Wells uskoi sittemmin esimerkiksi Paavalin pitäneen Jeesusta todellisena ristiinnaulittuna juutalaismiehenä.[2] Hänen mukaansa Jeesuksen opetukset ovat peräisin historialliselta saarnaajalta tai historiallisilta saarnaajilta. Myyttiteoriasta luovuttuaan hän jatkoi kirjoittamista ja julkaisi muitakin kuin Jeesukseen liittyviä kirjoja.

Wells toimi Rationalist Press Associationin puheenjohtajana. Gary Habermas on esittänyt myyttiteoriasta häntä kohtaan kritiikkiä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Martin Jones,George Wells obituary, The Guardian 6.3.2017, viitattu 18.11.2020 (englanniksi)
  2. An Evening with GA Wells
  3. A Summary Critique: Questioning the Existence of Jesus
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.