Euroopan korkeusvertausjärjestelmä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Euroopan korkeusvertausjärjestelmä (lyh. EVRS, engl. European Vertical Reference System) on euroopanlaajuinen korkeusvertausjärjestelmä. EVRS on myös yhteisnimitys kaikille korkeusjärjestelmille, jotka saadaan em. korkeusvertausjärjestelmän realisaatioina.

EVRS on määritelty EUREF:n päätöslauselmassa vuodelta 2007. Järjestelmän lähtötaso on Normaal Amsterdams Peil (NAP). Järjestelmässä käytetään geopotentiaalilukuja ja normaalikorkeuksia. Pysyvän vuoksen järjestelmä on nollavuoksijärjestelmä.

INSPIRE-direktiivi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EVRS korkeusvertausjärjestelmänä ei ole korkeusjärjestelmä ISO 19111:n[1] mielessä; sen sijaan jokainen sen realisaatio määrittelee korkeusjärjestelmän. Euroopan komission asetuksessa[2] INSPIRE-direktiivin[3] toimeenpanosta liite 2 määrittelee ensin koordinaattijärjestelmät ISO 19111:n mukaisesti ja määrää sitten, että pystykomponentissa on käytettävä Euroopan korkeusvertausjärjestelmää sen kattamalla maantieteellisellä alueella. On ilmeistä, että em. muotoilun tarkoituksena on mahdollistaa useiden EVRS-realisaatioiden käyttö INSPIREssa.

Realisaatioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen N2000 on EVRS:n alueellisena realisaationa korkeusvertauskehys ja korkeusjärjestelmä. Muita merkittäviä realisaatioita on esimerkiksi Euroopan korkeusvertauskehys 2000 (EVRF2000) ja Euroopan korkeusvertauskehys 2007 (EVRF2007).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ihde, J. ja W. Augath, 2002. The European Vertical Reference system (EVRS), its relation to a World Height System and to ITRS. Proceedings of the IAG 2001 Scientific Assembly, Budapest, Hungary, IAG Symposia, Vol. 125, 78-83, Springer Berlin

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]