Erämaan vaeltaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Erämaan vaeltaja (engl. Wanderer of the Wasteland) on Zane Greyn kirjoittama kirja. Teos ilmestyi vuonna 1923. Erämaan vaeltaja kertoo nuoresta Adam Lareysta joka ihastuu samaan naiseen, Margaritaan kuin isoveljensä Guerd. Adamin ja Guerdin välillä on kitkaa Guerdin rahankäytöstä sillä Adam joutuu lainaamaan veljelleen usein rahaa jotka tämä menee tuhlaamaan saluunoihin. Adamin ja Guerdin välinen kiista kulminoituu eräässä saluunassa jossa Adam ampuu veljeään.

Tapauksesta säikähtäneenä Adam lähtee erämaahan pakoon ja ottaa käyttöönsä hänelle erään irlantilaisen antaman kutsumanimen Wandsfell. Erämaassa Adam on kuolla nestehukan ja nälän heikentämänä mutta Dismukes niminen mies pelastaa hänet. Dismukes hoivaa Adamin kuntoon ja antaa tälle aasin ja ruokatarvikkeita. Adamin jatkaessa matkaa hän menettää ruokatarvikkeensa nopeasti aasin tavoitellessa kuormasta syötävää ja sytyttäessä samalla kuorman palamaan. Adam jatkaa matkaa intiaanien leiriin josta hän toivoo saavansa apua. Leiri on kuitenkin hylätty joten Adam joutuu tulemaan toimeen omillaan. Adam selviääkin jonkin aikaa omillaan mutta lopulta aliravitsemuksesta uupunut ruumis antaa myöten ja Adam menettää tajuntansa. Herätessään Adam huomaa että hänet on siirretty telttaan. Coahuila intiaanit olivat palanneet viime hetkellä ja Oella niminen nuori nainen oli löytänyt Adamin. Adam viettää kylässä monta kuukautta oppien sinä aikana metsästämään. Lopulta päällikkö käskee hänen lähteä. Oella haluaisi karata Adamin matkaan mutta Adam estää nämä aikeet.

Lähdettyään intiaanien luota Adam harhailee aavikolla päätyen kuolemanlaaksoon. Kuolemanlaaksossa Adam törmää pariskuntaan joka on rakentanut talon vaarallisen lähelle mahdollisen maanvyörymän paikkaa. Pariskunnan mies - Virey huvittelee öisin pudottelemalla kiviä vaarallisen lähelle mökkiä jossa hänen vaimonsa Margarita nukkuu. Virey jatkaa vaimonsa kiusaamista heittämällä tarantulan tämän päälle saaden hänet pyörtymään. Muutaman kuukauden kuluttua Virey saattaa alulle maanvyöryn joka surmaa hänen vaimonsa. Virey yrittää surmata samalla Adamin mutta tulee saattaneeksi liikkeelle maanvyöryn joka tempaisee hänet mukaansa. Virey selviää maanvyörystä hengissä mutta maamassat ovat imaisseet hänet vyötäröään myöten kiviin eikä hän pääse omin avuin irti. Adam yrittää tappaa Vireyn kivillä onnistumatta kuitenkaan siinä. Maanvyöryn jälkeen Adam lähtee kuolemanlaaksosta.

Harhailtuaan kanjoneissa Adam törmää jälleen Dismukesiin joka on intiaanien vankina ja joutuu pyörittämään valtavaa Arrastraa. Adam surmaa intiaanit ja vapauttaa Dismukesin.

Adam jatkaa matkaansa erämaan halki ja hänen reitilleen sattuu kaksi miestä ja nainen. Kummalliset matkustajat herättävät Adamissa epäluuloja ja hän lähtee seuraamaan heitä salaa. Miesten leiriydyttyä Adam käy heidän kimppuunsa ja vapauttaa tytön - Genien. Adam lähtee saattamaan tyttöä tämän kotiin. Matkalla Adam saa kuulla että tytön isä on kuollut kaksi vuotta aiemmin. Adamin ja Genien päästyä leiriin tytön äiti on viimeisillään. Genien äiti kuolee muutaman viikon kuluttua. Adam ja Genie jäävät yli kahdeksi vuodeksi leiriin odottamaan Genien setää. Setää ei kuulu ja Adam vie Genen takaisin sivistyksen pariin. Sivistyksen pariin päästyään Genie löytää poikaystävän - Gene nimisen nuoren miehen. Kylässä ollessaan Adam huomaa erään naisen - Ruth Vireyn olevan ihastunut häneen. Adam huomaa tunteen molemmanpuoleiseksi mutta Adam ei koe voivansa asettua aloilleen vaan pakenee erämaahan. Pitkään taivallettuaan Adam menee etsimään veljensä hautaa ja saa kuulla että hänen veljensä elää eikä häntä tulla rankaisemaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]