Caverion

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Caverion Oyj
Tunnuslause Building Performance
Yritysmuoto julkinen osakeyhtiö
Osake OMXH: CAV1V
Markkina-arvo 1 178,6 miljoonaa euroa (31.12.2023)
Perustettu 30. kesäkuuta 2013 (10 vuotta sitten)
Toimitusjohtaja Jacob Götzsche
Puheenjohtaja Ville Tamminen
Kotipaikka Helsinki
Toiminta-alue Pohjois- ja Keski-Eurooppa
Toimiala Teollisuustuotteet ja palvelut, Liiketoiminnan tukipalvelut
Tuotteet Kiinteistötekniset palvelut, Teollisuuden palvelut
Liikevaihto yli 2,5 miljardia euroa (2023)
Henkilöstö ~ 15 000
Kotisivu www.caverion.fi

Caverion on kiinteistöalan yritys, joka toimii 10 maassa Pohjois- ja Keski-Euroopassa, joissa sillä on noin 15 000 työntekijää. Liikevaihto vuonna 2023 oli yli 2,5 miljardia euroa. Caverionin osake on listattu Nasdaq Helsingissä.

Yhtiön tavoitteena on suunnitella, toteuttaa ja ylläpitää käyttäjäystävällisiä ja energiatehokkaita ratkaisuja rakennuksille, infrastruktuurille ja teollisuuslaitoksille. Caverionin palveluita käytetään muun muassa toimistoissa, liikekiinteistöissä, asunnoissa, julkisissa palvelurakennuksissa ja erilaisissa teollisuuslaitoksissa. Palvelut kattavat kaikki talotekniikan osa-alueet.

Caverionin historia osana YIT:tä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisen YIT Oyj:n ja siten myös Caverionin historian katsotaan alkaneen vuonna 1912, kun ruotsalainen konsultoiva insinööritoimisto Allmänna Ingeniörsbyrån (AIB) perusti silloisen Suomen suuriruhtinaskunnan alueelle Helsinkiin sivutoimipisteen. Suomalaiset liikemiehet jatkoivat toimintaa muodostamalla vuonna 1920 Ab Allmänna Ingeniörsbyrån - Yleinen Insinööritoimisto Oy:n. Yleinen Insinööritoimisto kasvoi Suomen johtavaksi vesihuoltolaitosten rakentajaksi ja rakensi vesilaitokset useimpiin Suomen kaupunkeihin.

1930-luvun lopulla toiminta laajeni vedenhankintajärjestelmiin metsäteollisuudelle, 1940-luvun lopulla vesijohtoputkien maahantuontiin ja kauppaan sekä 1950-luvun puolivälissä myös muille rakentamisen alueille. 1970-luvulla YIT alkoi tarjota rakennustekniikan ydinosaamisensa lisäksi kiinteistöjen huoltoa ja kunnossapitoa sekä teknistä osaamista. YIT laajensi toimintaa myös teräsrakenteiden ja teollisuuden putkistojen kunnossapitoon.

Keskeiset yrityskaupat Suomessa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Caverion syntyi kiinteistöteknisten ja teollisuuden palveluiden irtautuessa YIT-konsernista itsenäiseksi konsernikseen 30. kesäkuuta 2013. Kaupankäynti Caverionin osakkeella alkoi 1. heinäkuuta 2013 Helsingin pörssissä.

Sen jälkeisiä Caverionin yritysostoja ovat Sähkötaso Esitystekniikka Oy:n osto 2016, Enegian liiketoimintakauppa 2017 ja Jetitek Oy:n osto 2018. Maintpartnerin Suomen, Viron ja Puolan toimintojen ostot sekä Huurre Group Oy:n kylmäteknisten ratkaisujen liiketoiminnan hankinta 2019 ja samana vuonna Pelsu Pelastussuunnitelma Oy:n osto. Vuonna 2021 tapahtui Merius Oy:n älykkään suunnittelun liiketoimintojen osto. Vuonna 2022 Caverion osti Carrier Suomen kaupankylmäliiketoiminnan, Lukko Pron, Visi Oy:n, WT-Service Oy:n ja Wind Controllerin ja vuonna 2023 Kiwa Inspectan kiinteistöjen ja rakenteiden asiantuntijapalveluyksikön, St1 Lähienergian maalämpölaitosten asennus- ja projektinjohtoyksikön sekä TM Voima -yhtiöiden sähköasema- ja voimajohtoliiketoiminnan.

Huhtikuussa 2024 Caverion ja ruotsalainen Assemblin yhdistyivät Assemblin Caverion Groupina. Konsernissa yhteensä noin 22 000 työntekijää kymmenessä maassa. Assemblin Caverion Groupin tehtäviin kuuluu asennuksia ja teknisiä palveluja. Liikevaihto on yhteensä noin 3,8 miljardia euroa. Suomessa Assemblin Caverion Groupilla on noin 6 000 työntekijää.

Caverionin hallitus[1]

  • Mikael Aro (puheenjohtaja)
  • Hans Petter Hjellestad

Caverionin johtoryhmä[2]

  • Jacob Götzsche (Toimitusjohtaja)
  • Elina Kaura (Lakiasiat & Compliance)
  • Pasi Päivärinta (Väliaikainen talousjohtaja)
  • Jaakko Wacklin (Liiketoimintajohtaja)
  • Manfred Simmet (Itävalta ja Saksa)
  • Carsten Sørensen (Tanska)
  • Ville Tamminen (Suomi ja Baltian maat)
  • Knut Gaaserud (Norja)
  • Uno Lundberg (Ruotsi)

Caverionin tavoitteena on suunnitella, toteuttaa ja ylläpitää käyttäjäystävällisiä ja energiatehokkaita ratkaisuja rakennuksille, infrastruktuurille ja teollisuuslaitoksille. Liiketoiminta jakautuu kahteen pääasialliseen palveluun: kiinteistöteknisiin palveluihin ja teollisuuden palveluihin. Molemmissa palveluissa Caverionilla on sekä järjestelmien suunnittelun ja toimittamisen käsittävää projektiliiketoimintaa että järjestelmien huoltoa ja kunnossapitoa. Teollisuusyrityksille Caverion tarjoaa teollisuuden palveluja lähinnä Suomessa ja Ruotsissa sekä kiinteistöteknisiä järjestelmiä kaikissa toimintamaissaan.

Kiinteistötekniset palvelut

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Caverionin tarjoamat kiinteistötekniset palvelut kattavat koko kiinteistön elinkaaren, niin kiinteistötekniikan suunnittelun ja asennuksen kuin myös niiden huollon ja kunnossapidon. Yhtiön tarjoamat teknologiat sisältävät kaikki kiinteistöjen talotekniset järjestelmät, joita ovat muun muassa lvis-järjestelmät, turvallisuus-, paloturvallisuus- ja tietoliikennejärjestelmät sekä niitä ohjaava automaatio.

Projektitoimitusten laajuus vaihtelee yksittäisen kiinteistöteknisen järjestelmän suunnittelusta tai asentamisesta aina kiinteistön kaiken teknologian kattaviin kokonaistoimituksiin. Projektiliiketoiminnan päämallit ovat Design & Build -hankekehitys, jossa Caverion on mukana aina ratkaisun suunnittelusta tekniikan toimittamiseen sekä kilpailu-urakat, joissa se toimittaa asiakkaalle yksittäisen järjestelmän tai useampia järjestelmiä asiakkaan suunnitelmien pohjalta.

Huolto- ja kunnossapitoliiketoiminta koostuu olosuhteisiin perustuvasta kunnossapidosta, suunnitellusta määräaikaiskunnossapidosta tai yksittäisistä huoltotoimenpiteistä. Huolto- ja kunnossapitopalvelut perustuvat usein puitesopimuksiin, mutta niitä myydään asiakkaille myös erikseen. Toimeksiantosopimukset ovat tyypillisesti joko kiinteähintaisia 2–3 vuoden ajalle tai yhden vuoden pituisia, jolloin hinnoittelu perustuu kulloinkin voimassaolevaan hinnastoon. Osa asiakkaista on myös ulkoistanut kiinteistötekniset käyttöpalvelunsa Caverionille. Elinkaarimallissa Caverion voi vastata kiinteistötekniikan suunnittelun ja toteutuksen lisäksi myös kohteen käytönaikaisesta ylläpidosta ja palveluista jopa 20 vuoden ajan.

ServiFlex on Caverionin tarjoama kiinteistön teknisten järjestelmien huoltokonsepti, jossa voidaan yhdellä palvelusopimuksella ylläpitää kaikki asiakkaan kiinteistön tekniset järjestelmät. Asiakas voi koota yksilöllisen palvelukokonaisuuden yli sadasta standardoidusta huolto- ja kunnossapidon palvelusta. Konsepti keskittyy erityisesti ennakoivaan huoltoon ja pitää sisällään myös energiansäästöpalveluja ja palveluja teollisuuden kunnossapitoon.

Caverion tarjoaa myös kiinteistövalvomopalveluja sekä kiinteistöteknisten järjestelmien ympärivuorokautista etävalvontaa. Tällä hetkellä yli tuhat kiinteistöä Suomessa on liitetty Caverionin ympärivuorokautiseen etävalvontaan.

Teollisuuden palvelut

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Caverion tarjoaa teollisuuden palveluita pääasiassa Suomessa ja Ruotsissa sekä erilaisia vientiprojekteja ja esivalmisteita teollisuuden investointeihin myös maailmanlaajuisesti. Palveluihin kuuluvat teknisten järjestelmien ja prosessien projektitoimitukset teollisuudelle, teollisuuden huolto ja kunnossapito sekä modernisointiprojektit. Palveluketju kattaa suunnittelun, materiaalitoimitukset, esivalmistuksen omilla konepajoilla, asennuksen sekä huollon ja kunnossapidon.

Teollisuuden palveluiden huolto- ja kunnossapitopalvelujen laajuus vaihtelee yksittäisestä toimeksiannosta aina kokonaisvaltaiseen tuotantoprosessin ylläpitoon. Suomessa Caverion vastaa muun muassa MetsäFibren sellutehtaiden prosessikunnossapidosta.

Caverion tarjoaa teollisuuden kunnossapitoon ServiFlex-konseptia, jossa asiakkaat voivat rakentaa palvelukokonaisuuden yli 40 erillisestä palvelusta yhdellä sopimuksella.

Caverionilla on Suomessa kolme konepajaa, joissa valmistetaan putkisto-, säiliö- ja kattilaesivalmisteita toimitettavaksi projekteihin ympäri maailmaa. Lisäksi Caverion toimittaa teollisuuslaitoksille kiinteistöteknisiä järjestelmiä, kuten muun muassa sähkö-, automaatio- ja ilmanvaihtojärjestelmiä.

Energiatehokkuus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Energiatehokkuus on osa kaikkia Caverionin palveluja ja ratkaisuja. Caverion tarjoaa erilaajuisia energiatehokkuutta parantavia palveluja: muun muassa kiinteistön energiakatselmuksia ja -analyysejä, energiaa säästävää kiinteistötekniikkaa sekä järjestelmien modernisointeja, säätöä ja automatisointia. ESCO-energiansäästöhankkeen kokonaistoimituksissa asiakkaalta ei vaadita alkuinvestointeja, vaan palvelu maksaa itsensä energiansäästöin sovitussa takuuajassa.

Caverionilla on erikoisosaamista ja omaa tuotekehitystä esimerkiksi uusiutuviin energiamuotoihin liittyvässä kiinteistötekniikassa, kuten olomuotoa muuttavien julkisivumateriaalien, merivesiviilennyksen ja aurinkoenergian hyödyntämisessä.

Tuotteet ja tuotekehitys

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Caverionilla on teknologista erikoisosaamista vaativien kohteiden, kuten sairaalojen, laboratorioiden ja puhdastilojen toteutuksessa. Yhtiö tarjoaa myös omia teknisiä ratkaisuja ja tuotteita, jotka liittyvät muun muassa ilmastointiin, kiinteistöteknisten järjestelmien automaatioon ja järjestelmien integroimiseen.

Innovaatioiden ja tuotekehityksen tavoitteena on auttaa asiakkaita suunnittelemaan, ylläpitämään ja optimoimaan kiinteistöjensä tai tuotantonsa toimintaa ja siten tukea heitä taloudellisen, sosiaalisen ja ympäristöarvon luomisessa. Caverionin innovaatiotoiminta linkittyy kunnianhimoiseen kestävän kehityksen tavoitteeseen: tavoitteena on luoda ratkaisuilla kestävää vaikutusta siten, että positiivinen hiilikädenjälki on 10 kertaa suurempi kuin oma hiilijalanjälki.

Caverion SmartView on digitaalinen alusta, joka on kehitetty kiinteistöjen ja teollisuuden kohteiden älykkääseen hallintaan. SmartView kokoaa yhteen ja analysoi kiinteistön eri järjestelmistä saatavaa dataa tarjoten reaaliaikaista tietoa ja ennakoivaa analytiikkaa. Tämä mahdollistaa kiinteistöjen omistajille ja ylläpitäjille paremmat päätöksentekomahdollisuudet sekä tehokkaamman resurssien käytön. SmartView'n avulla Caverion pyrkii tarjoamaan kokonaisvaltaisia ratkaisuja, jotka yhdistävät teknologian, energiatehokkuuden ja käyttäjäkokemuksen parantamisen.

Caverionilla on laaja asiakaskunta, johon kuuluvat mm. julkinen sektori, kiinteistöjen käyttäjät, teollisuus, pääurakoitsijat ja kiinteistösijoittajat ja -kehittäjät. Caverion tarjoaa palveluja ja ratkaisuja monenlaisille kiinteistöille, kuten toimistoille, kauppatiloille, kouluille, sairaaloille, asunnoille, lentokentille, liikenneväylien tunneleille ja teollisuuslaitoksille. Teollisuuden palveluissa Caverion toimii kaikilla teollisuuden aloilla, joskin suurimmat asiakassegmentit ovat metsäteollisuus ja energiateollisuus.

Caverion keskittyy pitkäaikaisten asiakassuhteiden rakentamiseen, erinomaisten asiakas- ja loppukäyttäjäkokemusten tuottamiseen ja kestävän digitaalisen tulevaisuuden mahdollistamiseen. Tuoreen asiakastyytyväisyystutkimuksen (2022) mukaan asiakkaat arvostavat erityisesti Caverionin palveluasennetta, liiketoiminnan ymmärrystä, osaamista ja turvallisuutta.

Caverionin palveluksessa työskentelee vuonna 2024 noin 15 000 henkilöä. Vuonna 2023 toteutettiin viisi yritysostoa, joiden kautta Caverioniin liittyi mukaan yli 150 ammattilaista. Toimipisteitä Caverionilla on yhteensä noin 250, joista suurin osa on asiakkaita lähellä sijaitsevia palvelupisteitä. Projektiosaamista ja hallintoa on keskitetty osaamiskeskuksiin. Suomessa Caverion toimii 41 toimipisteessä laajasti levittyneenä.

Caverionin eettisten liiketoimintaperiaatteiden mukaisesti se ei salli minkäänlaista ikään, sukupuoleen, kansallisuuteen, yhteiskunnalliseen asemaan, uskontoon, fyysiseen tai henkiseen poikkeavuuteen, poliittisiin tai muihin mielipiteisiin, seksuaaliseen suuntautumiseen tai muihin ominaisuuksiin liittyvää syrjintää. Eettisissä liiketoimintaperiaatteissa ohjeistetaan myös edistämään yhdenvertaisuutta sekä sukupuolten tasa-arvoa ja monimuotoisuutta. Caverion kunnioittaa kansainvälisiin sopimuksiin perustuvia ihmisoikeuksia.

Caverionin keskeiset sosiaaliset teemat vuonna 2023 olivat:

• Terveys, turvallisuus ja hyvinvointi

• Hyvä työ ja oikeudenmukainen palkitseminen

• Työntekijöiden sitoutuminen

• Osaamisen kehittäminen

• Monimuotoisuus, tasa-arvo ja osallistaminen

Vuonna 2023 Caverionilla työskenteli henkilöitä 61:stä eri kansallisuudesta.

Kestävä kehitys ja sen tavoitteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Caverionin tavoitteena on positiivinen hiilijalanjälki, joka on viisi kertaa suurempi kuin nykyinen hiilijalanjälki (Scope 1-2) vuoteen 2025 mennessä ja 10 kertaa suurempi vuoteen 2030 mennessä. Caverion vähentää toiminnoista aiheutuvaa hiilijalanjälkeä sähköistämällä autokantaa, optimoimalla huoltoautojen määrää, lisäämällä kiinteistöjen käyttöastetta sekä parantamalla kiinteistöjen energiatehokkuutta ja siirtymällä kiinteistöissä uusiutuvan energian käyttöön. Caverion on sitoutunut tieteeseen perustuviin tavoitteisiin (SBTi) ja saavuttamaan tieteeseen perustuvat päästövähennystavoitteet Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti ja ilmaston lämpenemisen rajoittamiseksi 1,5 asteeseen. Vuonna 2023 Caverion lähetti SBTi:n validointiin omat tavoitteet, joiden mukaisesti se sitoutuu vähentämään kokonaispäästöjä vuoteen 2030 mennessä vähintään 42 % (Scope 1-3) vuoteen 2021 verrattuna.

Caverionin kestävän kehityksen tavoitteita ohjaavat seuraavat neljä painopistealuetta:

• Hiilijalanjäljen pienentäminen

• Hiilikädenjäljen kasvattaminen

• Henkilöstöstä välittäminen

• Arvoketjun vastuullisuuden varmistaminen

Caverion on sitoutunut vastuulliseen liiketoimintaan kaikissa toimintamaissaan. Kestävää kehitystä johtaa ja valvoo toimitusjohtaja yhdessä konsernin johtoryhmän sekä hallituksen kanssa.

Markkina-asema

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiön johdon mukaan Caverion on suurin kiinteistöteknisten ratkaisujen ja palvelujen tarjoaja Suomessa ja Norjassa, toiseksi suurin relevanteilla markkinoilla Saksassa ja Ruotsissa sekä kolmen suurimman joukossa myös Tanskassa ja Itävallassa. Caverion on myös Suomen johtava, kaikilla teollisuuden aloilla toimiva palveluyritys[3]lähde tarkemmin?.

Caverionin liiketoiminnan kasvumahdollisuuksia synnyttävät useat eri tekijät. Kiinteistöteknisten palvelujen tarjonta on vahvasti hajanaista, ja suurin osa alan toimijoista on pieniä yrityksiä, joiden palvelutarjonta on suhteellisen suppea. Tämä tarjoaa kasvumahdollisuuksia suurille toimijoille, jotka kykenevät tarjoamaan asiakkaalle kaikki kiinteistöjen tekniset järjestelmät sekä niiden käytönaikaisen huollon ja kunnossapidon. Hajanaiset markkinat tarjoavat kasvun mahdollisuuksia erityisesti saksankielisillä alueilla. Teknologian määrä rakennuksissa kasvaa, mikä vaatii erityisosaamista sekä kiinteistöjen jatkuvaa kunnossapitoa. Kiinteistöjen omistajat ja käyttäjät ovat kuitenkin ulkoistaneet huoltoa ja kunnossapitoa vielä suhteellisen vähän, joten näiden palvelujen kysynnässä on kasvupotentiaalia. Tiukentuva ympäristölainsäädäntö, kasvava energiankulutus ja energiasektorin uudistamis- ja investointitarpeet lisäävät kysyntää energiatehokkaalle kiinteistötekniikalle ja palveluille, joilla asiakkaiden energiankulutusta voidaan vähentää.

Caverionin osake noteerataan Helsingin pörssissä. Yhtiöllä on yksi osakesarja, ja kukin osake oikeuttaa yhteen ääneen yhtiökokouksessa. Yhtiön osakkeilla ei ole nimellisarvoa. Kaupankäynti Caverionin osakkeella alkoi 1. heinäkuuta 2013.

Caverionin osakkeenomistajat 29.2.2024 olivat seuraavat[4]:

  1. Crayfish Bidco Oy – 93,12 %
  2. Vähemmistöosakkaat – 6,88 %

Caverion järjesti vuonna 2023 yhdessä Oulun kaupungin ja Microsoft Suomen kanssa "Suomen energiaviisain koulu" -kisan, jossa Suomen perus- ja ammattikoululaiset saivat rakentaa Minecraft -pelimaailmassa energiaviisaita koulurakennuksia. Tämä Minecraft-kilpailu oli esimerkki siitä, kuinka pelit ja digitaalinen maailma voivat yhdistyä reaalimaailman haasteiden ratkaisemiseen ja nuorten kouluttamiseen tulevaisuuden tarpeisiin. Kampanja palkittiin SABRE Awards EMEA -palkinnolla Lontoossa keväällä 2024 kategorioissa Employer Branding, Nordics & Gaming in the Metaverse.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]