Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallinen koordinaatio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallinen koordinaatio
AVOTT -koordinaatio
Perustettu 2018
Toimiala Tiede ja tutkimus
Päämaja Tieteiden talo
Aiheesta muualla
Sivusto

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallinen koordinaatio on suomalainen asiantuntijayhteisö, jonka tehtävänä on taata avoimen tieteen ja tutkimuksen linjausten mahdollistaminen organisaatioissa sekä pohtia avoimen tieteen ja tutkimuksen kysymyksiä.

Koordinaation keskiössä on Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallinen ohjausryhmä, joka muodostuu suomalaisen tutkimus­yhteisön nimeämistä jäsenistä. Ohjausryhmä hyväksyy koordinaation linjaukset ja toimii täten koordinaation päätöksentekijänä. Ohjausryhmän toimikausi on kaksivuotinen, ja se kokoontuu vähintään kuusi kertaa vuodessa.

Ohjausryhmä toimii yhteistyössä neljän asiantuntijaryhmän kanssa. Jokainen asiantuntijaryhmä keskittyy yhteen neljästä avoi­men tieteen osa­alueesta, joita ovat toimintakulttuurin avoimuus, tutkimusaineistojen avoimuus, julkaisujen avoimuus ja oppimisen avoimuus.

Asiantuntijaryhmissä toimii avoin kutsumenettely, eli jäsenyys perustuu jokaisen omaan asiantuntijuuteen ilman erityistä organi­saation edustusta. Asiantuntijaryhmien asettamat työryhmät puolestaan toimivat määräaikaisina ja tietyn määritellyn tehtävän edistämiseksi.

Koordinaation työtä tukee Avoimen tieteen ja tutkimuksen sihteeristö, joka toimii Tieteellisten seurain valtuuskunnassa.

Avoimen tieteen ja tutkimuksen julistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avoimen tieteen ja tutkimuksen julistus 2020-2025 toimii perustana avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisille linjauksille ja suosituksille, jotka rytmittävät avoimen tieteen edistämistä Suomessa. Julistuksen ovat laatineet Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallinen koordinaatio sekä suomalainen tutkimusyhteisö. Sen ovat allekirjoittaneet kaikki kotimaan tutkimusta tekevät organisaatiot.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Avoimen tieteen ja tutkimuksen koordinaatio: Avoimen tieteen ja tutkimuksen julistus 2020–2025. {{{Julkaisija}}}, 2022-05-10. Teoksen verkkoversio (viitattu 15.12.2022). fi