Alaqua Cox

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alaqua Cox
Henkilötiedot
Syntynyt13. helmikuuta 1997 (ikä 27)
Menominee Indian Reservation, Wisconsin, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä
Näyttelijä
Aktiivisena 2021–
Aiheesta muualla
IMDb

Alaqua Cox (s. 13. helmikuuta 1997 Menominee Indian Reservation, Wisconsin, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen näyttelijä. Hän teki läpimurtonsa Maya Lopezin / Kaiun roolissa Marvel Cinematic Universen Disney+-sarjassa Hawkeye (2021) ja palasi rooliinsa hahmon omassa sarjassa Echo (2024).

Cox syntyi kuurona Elena ja Bill Coxille.[1] Hän syntyi ja kasvoi Menominee Indian Reservationissa Keshenassa, Wisconsinissa, ja on menominee- ja mahicaniheimojen jäsen.[2] Hänellä on kolme sisarusta: Will, Jordan ja Katie. Cox kävi Wisconsin School for the Deaf -koulua, jossa hän pelasi tyttöjen koripallojoukkueessa vuosina 2014–2015 ja lentopallojoukkueessa.[3][4]

Cox on amputoitu ja hänellä on jalkaproteesi. Cox ei ole kertonut julkisesti, kuinka hän loukkaantui.[5]

Cox valittiin Hawkeye-sarjaan esittämään Maya Lopezia / Kaikua, joka oli hänen debyyttinäyttelijänroolinsa, 3. joulukuuta 2020. Kuurojen aktivisti Nyle DiMarco ja monet muut kehuivat roolivalintaa. Kesäkuussa 2021 Kaiun sarjakuvaversion luoja David W. Mack reagoi hahmon oman televisiosarjan uutisiin ilmaisemalla kiitollisuutensa Coxille kuurojen ja alkuperäiskansojen nuorten edustajana toimimisesta: "Opetin kuurojen koulussa Afrikassa, Aasiassa, [ja] Eurooppa, työssäni Yhdysvaltain ulkoministeriössä, [ja] opiskelijat rakastavat Kaikua [ja] ovat iloisia tästä."

Cox oli punaisella matolla Hawkeyen ensi-illassa. "On vain niin hullua, että saan oman sarjani Hawkeyen jälkeen. Se oli ensimmäinen näyttelijäroolini koskaan", Cox kertoi Varietyn toimittajalle. "En tiedä miksi he antavat minulle tämän mahdollisuuden, mutta olen vain kiitollinen. Olen innoissani tuesta ja siitä, että voin puolustaa kuurojen yhteisöä. Haluamme saada tasa-arvon ja saada enemmän ihmisiä mukaan. Olen vain niin kiitollinen kaikista minulle tarjotuista mahdollisuuksista." Cox kertoi Disneyn D23-lehdelle, että Jeremy Renner ja Hailee Steinfeld työskentelivät molemmat amerikkalaisen viittomakielen oppimiseksi, jotta he voisivat kommunikoida hänen kanssaan helpommin. "Mielestäni oli ihanaa, että he yrittivät oppia ASL:n perusasioita kommunikoidaakseen kanssani. Se merkitsee minulle paljon."

  1. Milheim, Russ: Hawkeye: How Hailee Steinfeld Helped Deaf Marvel Co-Star Feel Comfortable on Set The Direct. 2.12.2021. Arkistoitu . Viitattu 25.8.2022. (englanniksi)
  2. Alaqua Cox (@alaquacox) • Instagram photos and videos Instagram. Viitattu 25.8.2022. (englanniksi)
  3. Alaqua Cox - NDIAA ndiaa.us. Arkistoitu . Viitattu 25.8.2022. (englanniksi)
  4. Meet Marvel's New Star, Alaqua Cox: All Set To Play In Hawkeye CelebSuburb. 17.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 25.8.2022. (englanniksi)
  5. Does Hawkeye Actor Alaqua Cox Have a Prosthetic Leg in Real Life? HITC. 2.12.2021. Arkistoitu . Viitattu 25.8.2022. (englanniksi)