Aki-Pekka Mustonen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aki-Pekka Mustonen
Mustonen Tampereen Teivossa vuonna 2018.
Mustonen Tampereen Teivossa vuonna 2018.
Henkilötiedot
Syntynyt27. elokuuta 1990 (ikä 33)
Varkaus
Kansalaisuus  Suomi
Uran tiedot
Laji speedway
maarata
ruohorata
jääspeedway
Seura Varkaus Racing Team (VRT)
Vetlanda
Masarna Avesta
Porin Moottorikerho (PMK)
Seinäjoen Moottorikerho (SeMK)

Aki-Pekka ”Appe” Mustonen (s. 27. elokuuta 1990 Varkaus) on suomalainen ratalajimoottoripyöräilijä (speedway, maarata, ruohorata ja jääspeedway).

Aki-Pekka sai speedwaykipinän verenperintönä, sillä hänen isänsä Aarne ajoi kilpaa niin speedwayssa kuin maaradalla. Jo 3-vuotiaana Mustonen ajoi ensimmäiset kierroksensa Varkauden speedwayradalla. Siitä lähti liikkeelle ura, joka on yksi menestyneimmistä Suomen ratalajihistoriassa.

Speedway 85cc

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset viralliset kilpailunsa 85cc eli ns. minispeedwaypyörällä Mustonen ajoi 10-vuotiaana. Kyseessä oli maaottelut Ruotsia vastaan. Hän ajoi kilpailut erikoisluvalla, muutoin ikä ei olisi vielä riittänyt kilpailemiseen.[1]

Minispeedwayssa varkautelaisen kovin meriitti oli EM-finaalin 6.sija Elganessa Norjassa 2004. Mustonen ajoi Suomen Cupin henkilökohtaisen hopean vuonna 2003. Joukkueiden Suomen Cupissa hän voitti kolme peräkkäistä mestaruutta kausilla 2003-2005 edustaen Varkaus Racing Teamia (VRT). Maajoukkueiden PM-finaaleissa Mustonen saavutti Suomen joukkueessa kolme pronssia kausilla 2003-2005.

Mustonen ajoi myös Ruotsin 85cc liigaa. Kaudella 2004 hän edusti Vetlandan joukkuetta voittaen pistepörssin. Viimeisellä minispeedwaykaudellaan 2005 hän edusti Masarnaa. Minispeedwayssa varkautelaisen ajoa vauhditti Heikki Putkonen, joka vastasi Mustosen moottoreiden virityksestä.

Speedway 500cc

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minispeedwayn jälkeen koitti aika siirtyä isojen pyörien speedwaymaailmaan. Ensimmäisen speedwaykilpailunsa 500cc pyörällä Mustonen ajoi 15-vuotiaana toukokuussa 2006 Seinäjoella. Kyseessä oli SM-liigaottelu, jossa mies ajoi Varkauden Snails-joukkueessa. Kaudella 2007 palkintokaappiin tuli speedwayssa ensimmäinen 500cc SM-mitali. Hän saavutti pariajossa pronssia edustaessaan Porin Moottkorikerhoa (PMK).

Kaudella 2008 alkoi palkintokaappi saada täytettä oikein kunnolla. Pariajossa tuli SM-hopeaa Kalle Katajiston kanssa. Henkilökohtaisessa SM-finaalissa Haapajärvellä Aki-Pekka ajoi upeasti kolmanneksi. Tätä kilpailua hän pitää speedwayuransa parhaana.

2009 Mustonen ajoi speedwayn U21 SM-finaalissa hopealle. Pariajossa hän edusti Seinäjoen Moottorikerhoa (SeMK) ja palkintokaappi täydentyi SM-kullalla.

Ainakin toistaiseksi viimeisimmän speedway SM-finaalin hän ajoi Hyvinkäällä 2013. Edellisen SM-mitalinsa speedwayssa Mustonen saavutti kaudella 2017, kun hän ajoi VRT:n Ankkurit joukkueessa SM-liigassa toiseksi. Samalla kaudella varkautelainen ajoi toistaiseksi uransa viimeisen speedwaykilpailun, SM-liigaottelun syyskuussa Porissa.

Speedwayssa Mustonen edusti Suomea useissa nuorten MM- ja EM-karsinnoissa niin henkilökohtaisissa kuin joukkuekilpailussa.

Kaudella 2007 varkautelainen tarttui tosissaan maaratapyörän sarviin. Lahjakas urheilija otti lajin nopeasti haltuunsa ja menestystä alkoi tulla. Maaradasta tuli Mustoselle ykköslaji varsin nopeasti. Ensimmäisen maaratakilpailunsa hän ajoi Porissa 2007 voittaen kansallisenluokan. Myöhemmin samana syksynä tuli voitto Vaasan maaratakilpailun kansallisessa luokassa. Näin nuori varkautelainen tähti otti paikkansa maaradalla.

Seuraavalla kaudella, vuonna 2008, alkoi myös kansainvälisten maaratojen valloitus. Ensimmäinen kilpailu pitkillä ovaaleilla oli Tibrossa Ruotsissa ajettu ruohoratakilpailu, jossa mies sijoittui kahdeksanneksi. Jubekissä Saksassa ajetussa PM-finaalissa Mustonen nousi korkeimmalle korokkeelle. Kaikkiaan varkautelainen on voittanut urallaan neljä pohjoismaidenmestaruutta (2008, 2010, 2012 ja 2016). Mies oli myös ensimmäistä kertaa mukana Suomen joukkueessa maaradan joukkue MM-finaalissa Werltessä Saksassa. Joukkue sijoittui neljänneksi. Ensimmäisessä SM-finaalissaan Aki-Pekka nousi heti pronssikorokkeelle.

2009 Mustonen voitti Vaasassa uransa ensimmäisen suomenmestaruuden maaradalla. Yhteensä suomenmestaruuksia mies on urallaan voittanut viisi (2009, 2012, 2013, 2015, 2016). MM-karsinnassa Bielefeldissä Saksassa suorituskyky ei vielä jatkoon riittänyt.

Kausi 2010 oli Mustoselle erinomainen. Mies ajoi jatkoon MM-karsinnassa Werltessä Saksassa. Kotiyleisön edessä Forssassa ajetussa maaradan MM-challengessa varkautelainen ajoi kuudenneksi ja lunasti paikkansa kauden 2011 MM-sarjaan. Hän teki myös sopimuksen tšekkiläisen Jawan kanssa ja näin seuraavalle kaudelle hänestä tuli Jawan tehdaskuljettaja.

Aki-Pekan maaratauran alkuaikoina kuvioissa oli mukana myös Suomen menestynein speedwaykuljettaja Kai Niemi sekä maaradan kolminkertainen maailmanmestari saksalainen Egon Muller, jotka auttoivat varkautelaista kohti kansainvälistä kärkeä.

Kausi 2011 oli Mustoselle ensimmäinen maaradan MM-sarjassa. Avauskilpailu Tšekin legendaaisella Marianske Laznen ovaalilla jäi kesken loukkaantumisen vuoksi. Kauden aikana hän osoitti kilpailukykynsä MM-sarjassa. Oppia ja kokemusta tuli paljon. Kauden päättyessä Mustosella oli ajettuna 37 MM-pistettä ja sijoitus sarjassa oli 17.

MM-karsinnasta Aki-Pekka ajoi jatkoon, mutta tie nousi pystyyn Ranskan St Colomb de Lauzunissa ajetussa MM-challengessa. Seuraavalle kaudelle kansainvälinen moottoriliitto FIM nimesi Mustosen villillekortille ja näin ajot MM-sarjassa saivat jatkua.

Seuraava kausi, vuonna 2012, oli Mustoselle monella tapaa merkityksekäs. Toukokuun alussa Mühldorffissa Saksassa ajetussa MM-karsinnassa varkautelainen ajoi komeasti toiseksi. MM-sarjan avauskilpailuissa kävi kuitenkin selväksi, että JRM-moottoreiden suorituskyky ei tällä tasolla riitä. Samalla päättyi monivuotinen yhteistyö lahtelaisen ratalajilegenda Veijo Tuoriniemen kanssa.

Tuoriniemen kanssa tehdyn yhteistyön jälkeen Mustonen aloitti edelleen jatkuvan yhteistyön saksalaisen Robert Barthin, lajin nelinkertaisen maailmanmestarin, kanssa. Barthin tulo tiimiin nosti Aki-Pekan itseluottamusta huimasti. GM-moottorit Barthin virittäminä osoittivat heti suorituskykynsä ja kauden kolmannessa MM-osakilpailussa Groningenissa Hollannissa Mustonen ajoi ensimmäistä kertaa palkintokorokkeelle sijoittuen toiseksi. Tätä kilpailua hän pitää uransa parhaana maaratakilpailuna. Kaudella 2012 MM-pisteitä kertyi 53 ja sijoitus sarjassa oli 11. Parannus edelliseen kauteen oli huima.

Vuoden 2012 syyskuun lopussa Marianske Laznessa ajetussa MM-challengessa Mustonen teki suomalaista ratalajihistoriaa voittamalla ensimmäisenä suomalaisena kyseessä olevan kilpailun. Paikka maaradan MM-sarjassa varmistui upealla tavalla.

Appe Forssan MM-maaradalla 2013.

Kauteen 2013 Aki-Pekka lähti elämänsä kunnossa. Kauden alku oli kuitenkin todella epäonninen. Schwarmessa Saksassa ajetussa ruohoratakilpailussa Mustonen kaatui rajusti ja sekä selkään että niskaan tuli murtumat.[2] Loukkaantumisen seurauksena mm. MM-karsinta jäi ajamatta. Mustonen toipui kuitenkin nopeasti ja pääsi lopulta ajamaan myös kaikki MM-sarjan kilpailut. Sarjan toisessa kilpailussa Norjan Foruksessa kirjoitettiin jälleen suomalaista ratalajihistoriaa, sillä Joonas Kylmäkorpi ja Mustonen ajoivat kilpailussa kaksoisvoittoon. Tämä oli toinen kerta, kun Aki-Pekka nousi MM-finaaleissa palkintokorokkeelle.

MM-pisteitä mies keräsi 62 ja sijoituksen 12. Varkautelainen nimettiin myös MM-challengeen. Challenge oli epäonninen teknisten murheiden vuoksi eikä jatkopaikkaa tullut. Alkukauden loukkaantuminen vaikutti ajamiseen koko kauden ajan, vaikka menestystäkin tuli.

Kaudelle 2014 Mustonen nimettiin MM-sarjan ensimmäiseksi varamieheksi. Hän pääsi näyttämään vauhtiaan heti kauden avauksessa. Sijoitus komeasti 7. Ruohoradan EM-karsinnasta Mulmshornissa Saksassa Aki-Pekka taisteli tiensä EM-finaaliin Ranskan St Macaireen. Ranskassa varkautelainen ajoi upeasti seitsemänneksi, joka on kautta aikojen toiseksi paras suomalaissijoitus EM-ruohoradalla.[3]

Heinäkuussa Ranskan Tayacissa ajetussa maaradan MM-karsinnassa Mustonen kaatui ja loukkasi polvensa pahasti.[4] Loukkaantumisen seurauksena kausi 2014 jäi kesken.

Kaudella 2015 Mustonen johdatti Suomen joukkueen historiallisesti MM-pronssille Saksan Mühldorfissa ajetussa MM-finaalissa ollen kilpailun paras pistemies.[5] Edellisellä kaudella loukkaantunut polvi vaikutti ajamiseen edelleen ja kilpailumäärä jäi vähäisemmäksi. Henkilökohtaisessa MM-sarjassa hän ei ajanut.

FIM myönsi Mustoselle kaudelle 2016 villinkortin maaradan MM-sarjaan. Viiden osakilpailun sarja oli ylä- ja alamäkeä. Kauden MM-avaus Mühldorfissa sujui erinomaisesti ja sijoitus kuudes. Sarjan kolmannessa kilpailussa kotiyleisön edessä Forssassa Mustonen ajoi loistavasti neljänneksi ollen koko kilpailun toiseksi paras pistemies. Näiden menestysten vastapainoksi sarjan toisessa ja neljännessä osakilpailussa hän jäi kokonaan ilman pisteitä. Lopulta Aki-Pekka keräsi 43 MM-pistettä ja yhdeksännen sijan. Se on hänen uransa paras sijoitus maaradan MM-sarjassa. Sarjan päätöskilpailu Vechtassa Saksassa on ainakin tällä hetkellä uran viimeisin MM-finaalikilpailu.

Vuonna 2017 Mustonen ajoi vähemmän kilpailuja keskittyen enemmän velipoika Jessen mekaanikkona toimimiseen ja VRT:n Junior Academyn valmennustehtäviin. Maaradan SM-finaalia ei kaudella 2017 ajettu ollenkaan. MM-karsinta jäi ajamatta sairastumisen vuoksi. Mustonen oli mukana joukkue MM-finaalissa Hollannin Rodenissa Suomen joukkueen jäädessä kilpailussa viimeiseksi. Kauden kohokohta oli Ruotsin Axevallassa ajettu kansainvälinen kutsukilpailu, jonka hän voitti maksimipistein.

Kaudella 2018 Mustonen ajoi maaradan SM-pronssia. Toistaiseksi uran viimeisin kilpailu on heinäkuussa 2018 Hagforsissa Ruotsissa ajettu maaradan joukkue PM-finaali, jossa joukkue saavutti pronssia.

Kansainvälisissä kutsukilpailuissa maa- ja ruohoradalla Mustonen on saavuttanut vuosien varrella useita komeita sijoituksia. Tässä niistä muutamia. Aki-Pekka voitti kolme kertaa tanskalaisen Gandrupin kerhon järjestämän Guldbarre-kilpailun ja sai kiertopalkinnon, kultaisen nallen, palkintokaappiinsa. 2011 mies sijoittui neljänneksi Plattlingissa Saksassa ajetussa kutsukilpailussa. 2012 Mustonen oli paras pistemies Scheesselin kutsukilpailussa ja sijoittui superfinaalissa kolmanneksi. Toukokuussa 2014 hän voitti Dingolfingin arvostetun kutsukilpailun, jossa taakse jäi lajin kärkikuskit maailmassa ja muutamaa päivää myöhemmin mies ajoi toiseksi Scheesselissä Saksassa. 2017 Mustonen voitti Axewallassa ajetun kutsukilpailun.

Talvella 2011 hän ajoi uransa ensimmäisen jääspeedwaykilpailun, SM-finaalin Hyvinkäällä. Ennen kilpailun alkua mies voitti karsintaerän ja pääsi mukaan kilpailuun. Kilpailussa Mustonen ajoi alkueristä eniten pisteitä. Finaalierässä Aki-Pekka kaatui, mutta loppusijoitus komeasti neljäs.

Moottoripyöräilyn monilahjakkuus on kilpaillut myös jääradalla ja road racingissa.

Tällä hetkellä Mustonen toimii Varkaus Racing Teamin puheenjohtajana ja päämäärä on seuran toimintojen kehittäminen. Hän toimii myös velipoika Jessen mekaanikkona ja taustatukena auttaen tätä kovassa tavoitteessa kohti maaradan MM-mitalia ja speedwayn ammattiuraa. Virallisesti mies ei ole ilmoittanut kilpauransa loppumisesta, vaikka myöntääkin taustalla toimimisen vievän kilpailuihin ja niihin valmistautumiseen tarvittavan ajan.

  1. Kalle Pallonen: Niska ja selkä murtunut, polvea leikattu neljästi – speedwaykuski: "Olen yllättävänkin vähillä vammoilla selvinnyt" YLE Uutiset. 3.6.2016. Viitattu 2.5.2020.
  2. Suomalaiskuski loukkaantui vakavasti MM-sarjassa Iltalehti. 2013. Viitattu 3.5.2020.
  3. Tomi Nevanperä: RUOHORATA: Mustoselta hieno suoritus EM-finaalissa Speedway. 2014. Viitattu 3.5.2020.
  4. Tomi Nevanperä: Aki-Pekka Mustosen tie nousi pystyyn MM-maaradalla Speedway.fi. Viitattu 3.5.2020.
  5. Matias Hirsimäki: MAARATA: Joukkue MM-finaali, 28.6.2015, Mühldorf, Saksa Speedway.fi. 2015. Viitattu 3.5.2020.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]