Wilhelm Frass

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Frassin Tuntemattoman sotilaan muistomerkki wieniläisessä kryptassa (Äußeren Burgtor)
„Adalbert und Ottokar“; St. Pölten

Wilhelm Frass (29. toukokuuta 1886 St. Pölten, Itävalta1. marraskuuta 1968 Wien, Itävalta) oli itävaltalainen kuvanveistäjä.

Frass opiskeli Akademie der bildenden Künste Wienissä. Hän oli ensimmäisessä maailmansodassa jalkaväessä. Anschlussin aikana hän johti Kunst- und Modeschule der Stadt Wienin korkeakoululuokkaa ja toimi Hanns Blaschken alaisena kulttuurihallinnossa kuvanveiston asiantuntijana.

Hän kuului Wienin sesessionisteihin. Hänelle myönnettiin vuonna 1936 merkittävä valtionpalkinto Großer Österreichischer Staatspreis. Vuoden 1945 jälkeen tehdyssä arviossa häntä ei pidetty vakavasti syyllisenä natsiajan toimijana ja hän pääsi palaamaan alan tehtäviin.

Jo pitkään oli esitetty epäilyjä että Wienin tuntemattoman sotilaan muistomerkissä olisi jonkinlainen kansallissosialismin ylistysteksti. Teksti löytyi vuonna 2012. Veistoksesta löytyi myös Frassin avustajan Alfons Riedelin pasifistinen teksti.[1][2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Wilhelm Frass.
  1. Heldendenkmal: Huldigungsschreiben in der Krypta entdeckt, Vienna-Online, 19.7.2012 viitattu 20.7.2012
  2. Präsentation des Ergebnises der Untersuchungen in der Wiener Krypta, Bundesministerium für Landesverteidigung und Sport, 19.7.2012 viitattu 20.7.2012
  3. Tuntemattoman sotilaan muistomerkistä löytyi salattu natsiviesti Uutiset, Yle, Viitattu 20.7.202