Sähköturvallisuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sähköturvallisuus tarkoittaa sähkön aiheuttaman riskin olemista hyväksyttävällä tasolla.[1] Sähköturvallisuuslain mukaan sähkölaitteet ja -laitteistot on suunniteltava, rakennettava, valmistettava ja korjattava niin sekä niitä on huollettava ja käytettävä käyttötarkoituksensa mukaisesti niin, että niistä ei aiheudu kenenkään hengelle, terveydelle tai omaisuudelle vaaraa.[2] Puutteellinen sähkölaite tai sähköasennus voi aiheuttaa esimerkiksi sähköisku- tai tulipalovaaran.[1]

Myös sähkömagneettinen yhteensopivuus on osa sähköturvallisuutta: sähköturvallisuuslaki vaatiikin, että sähkölaitteista ja -laitteistoista ei aiheudu sähköisesti tai sähkömagneettisesti kohtuutonta häiriötä eikä niiden toiminta häiriinny helposti sähköisesti tai sähkömagneettisesti.

Sähkölaitteiden turvallisuus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa sähkölaitteiden ennakkotarkastuksesta luovuttiin jo 1994[3], vaikka Tukesin vuonna 2021 teettämässä kyselyssä 80 % suomalaisista luulee viranomaisen ennakkotarkastavan sähkölaitteita vieläkin.[4] Nykyään tuotteita valvotaan markkinavalvontana pistokokein ja riskiperusteisesti.[5] Euroopan talousalueella myytävien sähkölaitteiden on oltava pienjännitedirektiivin nojalla annettujen tuotestandardien mukaisia[6] ja niihin on kiinnitettävä CE-merkintä.

Sähkölaitteistojen turvallisuus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sähköurakointi on Suomessa sallittua vain sähköturvallisuuslain 55 § säädetyin edellytyksin: töitä johtamaan on nimettävä asianmukaisen sähköpätevyystodistuksen omaava henkilö ja itsenäisesti töitä suorittavalla ja valvovalla henkilöllä on oltava lain mukainen ammattitaito. Lisäksi toiminnanharjoittajan käytössä on oltava töiden tekemisen kannalta tarpeelliset työvälineet sekä sähköturvallisuutta koskevat säännökset ja toiminnasta on tehtävä ilmoitus sähköturvallisuusviranomaiselle ennen kuin sähkötöitä koskeva toiminta aloitetaan. Sähkölaitteistolle on aina tehtävä käyttöönottotarkastus ja tarvittaessa myös varmennustarkastus.

Sähkötyöturvallisuus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sähkötyöturvallisuus tarkoittaa työturvallisuutta töissä, joissa on sähkön aiheuttama vaara. Suomessa kaikilta sähkötyötä tekeviltä vaaditaan SFS 6002 -sähkötyöturvallisuuskoulutus. Sähkötyö tulee mahdollisuuksien mukaan tehdä jännitteettömänä.[7] Jännitetyöhön tarvitaan erillinen jännitetyökoulutus käytännön harjoitteluineen.[8]

Sähköturvallisuuden valvonnasta Suomessa vastaa sähköturvallisuusviranomainen eli Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Tietyille sähkölaitteistoille vaaditaan myös määräaikaistarkastuksia. Määräaikaistarkastuksen, kuten myös uuden sähkölaitteiston varmennustarkastuksen, suorittaa valtuutettu laitos tai valtuutettu tarkastaja eli arkikielellä sähkötarkastaja.

  1. a b Sesko ry: Sähköturvallisuus sesko.fi.
  2. Edita Publishing Oy: FINLEX ® - Ajantasainen lainsäädäntö: Sähköturvallisuuslaki 1135/2016 www.finlex.fi. Viitattu 10.8.2023.
  3. Koneiden ja sähkölaitteiden ennakkotarkastus loppui jo vuonna 1994 Finnish Safety and Chemicals Agency (Tukes). Viitattu 10.8.2023. (englanniksi)
  4. Luulitko, että viranomaiset syynäävät kaikki kaupoissa ja verkossa myytävät tuotteet? Niin luulee 80 prosenttia suomalaisista, mutta se on virhekäsitys Länsiväylä. 19.2.2021. Viitattu 10.8.2023.
  5. Valvontakeinot Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Viitattu 10.8.2023.
  6. Sähköturvallisuus - LVD Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Viitattu 10.8.2023.
  7. Sähkötyöturvallisuus Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Viitattu 10.8.2023.
  8. SESKO ry: Liite Y: Jännitetyön tekeminen. SFS 6002: Sähkötyöturvallisuus, 2018. SFS.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]