Elektro (GOMS)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elektro-L-satelliitin malli Pariisissa 2011

Elektro eli GOMS on perhe venäläisiä geostationaarisen kiertoradan sääsatelliitteja.

Elektro eli GOMS (ven. Геостационарный Оперативный Метеорологический Спутник, Geostatsionarnyi Operativnyi Meteorologitšeski Sputnik) on kolmiakselistabiloitu sääsatelliitti. Sillä on kolmikanavainen kuvaava radiometri. Se mittaa myös kiertoradan sätelytasoa. Se on Venäjän Planeta-S-sääsatelliittijärjestelmän avaruussegmentti. Satelliitin suunniteltu toiminta-aika oli vain kolme vuotta eli se oli testisatelliitti.

Elektro-satelliitin kehitys vuosina 1983-1987 oli hidasta, ohjelmistokehitys oli hidasta ja henkilöstömenetykset suuria. Elektro 1 laukaistiin 31. lokakuuta 1994 Baikonurista Proton-kantoraketilla. Radallaan satelliitti tai sen mittalaitteet eivät toimineet. Ohjelma keskeytettiin ja syyn sai VNIIEMin johto.

20. tammikuuta 2011 laukaistiin Elektro-perheen satelliittiversio Elektro-L1. Satelliitti painaa 1 700 kg. Satelliitin suunniteltu toiminta-aika on kymmenen vuotta. Sen valmisti Lavotškin ja se perustuu Navigator-satelliittirunkoon.[1]

Satelliitin mittalaitteiden kuvauspikselin koko on 1 km näkyvän valon aallonpituudella ja 4 km infrapuna-alueella. Koko pallonpuolisko kuvataan 30 minuutissa.

Satelliitti kuljettaa myös Cospas-Sarsat GEOSAR SAR-transponderin.[2]