Varvara Schantin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Veikko Haukkavaaran Varvara Schantinia esittävä veistos Haminassa.

Varvara Schantin (18701941) oli venäläissyntyinen haminalainen, joka ryhtyi yrittäjäksi myymällä Aholaisen leipomotuotteita Reserviupseerikoulun upseerioppilaille sen kurssi numero 22:sta alkaen. Varvara Schantinille on pystytetty teräksinen veistos Haminan Kadettikoulunkadulle lähelle vallisarvea viestikomppanian ja sotilaskodin väliselle osuudelle. Veistoksen teettivät Veikko Haukkavaaralla Reserviupseerikoulun upseerioppilaskurssi 25:n entiset upseerioppilaat. Veistos paljastettiin 1972.[1]

Teräkseen valetun veistoksen paljastamisen osallistui leipomosukuun kuuluva Lyyli Aholainen. Varvara Schantinista on tehty myös Haminan teatterissa monologiesitys.[2] Laulaja Veikko Lavi levytti vuonna 1978 laulun nimeltä Pullamummo Varvaara.

Hänen mukaansa on nimetty myös Haminan Sotilaskodin käytössä oleva RUK:n oppilaskunnan kanssa yhteistyössä hankittu sotilaskotiauto Varvara.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lehtonen, Pentti: Hollolan reserviupseerikerhon 50-vuotisjuhlaesitelmä. Hollolan reserviupseerikerho ry. Arkistoitu 29.9.2007.
  2. Malin, Arja: Varvaran ja Lyylin henkiystävyys näyttämölle. Kymen Sanomat. 9.5.2009. Arkistoitu 29.5.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]