Teemasivu:Koirat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
muokkaa  

Koirat Wikipediassa

Tervetuloa Wikipedian koiraa, koiraeläimiä ja koirarotuja esittelevälle teemasivulle! Koiria on jalostettu eri käyttötarkoituksiin jo tuhansien vuosien ajan, minkä seurauksena on kehittynyt suuri joukko hyvin erinäköisiä ja -kokoisia koirarotuja. Koira on vanhin ihmisen kesyttämistä eläimistä, ja historian saatossa se on ollut ihmiselle hyödyksi monilla eri tavoilla. Koira (Canis lupus familiaris) on suden (Canis lupus) alalaji. Koiraeläinten heimon (Canidae) Canis-sukuun kuuluu suden lisäksi kuusi muutakin lajia.
Lue lisää · (Tyhjennä välimuisti)

muokkaa  

Viikon koirarotu

Bullterrieri on alun perin taistelukoiraksi jalostettu englantilainen koirarotu, voimakasrakenteinen terrieri. Rodun pienempi muunnos kääpiöbullterrieri on kokoaan lukuun ottamatta täysin bullterrierin kaltainen. Bullterrieri on vankkarakenteinen ja lihaksikas terrieri, jolla on lyhyt, tiheä turkki. Rodun tunnusomaisin piirre on sen pää, joka on edestä katsottuna munanmuotoinen. Myös silmät ovat erikoiset: pienet, tummat ja kolmionmuotoiset.

Bullterrierin kantarotu on sukupuuttoon kuollut mutta sittemmin uudelleen luotu vanhaenglanninbulldoggi (Old English Bulldog), jota risteytettiin eri terrierirotuihin. Bullterrierin jalostuksessa käytettiin todennäköisesti useita koirarotuja, muun muassa dalmatiankoiraa. Bullterrierille ominainen pään muoto kehittyi vasta 1900-luvulla, eikä tiedetä, mitä rotuja jalostuksessa käytettiin sen aikaansaamiseksi.

muokkaa  

Kuukauden koiraeläin

Susi eli hukka (Canis lupus) on koiraeläimiin kuuluva nisäkäs, joka on biologisesti määriteltynä samaa lajia kuin kesy koira. Susi on peto- ja laumaeläin. Aiemmin susia oli lähes kaikkialla maapallolla, mutta nykyään niitä on lähinnä Pohjois-Amerikassa ja Euraasiassa. Susien elinalueisiin kuuluvat metsät, tundrat, taigat, tasangot ja vuoret.

Susiin suhtautuminen on hyvin ristiriitaista. Etenkin syrjäseuduilla ja yleensä alueilla, missä sudet ovat aiheuttaneet vahinkoja, kannatetaan susikannan vähentämistä ja tappolupien myöntämistä. Toisaalta viime vuosina havaitusta susikannan kasvusta huolimatta populaatio on edelleen Suomessa hyvin pieni, ja susi onkin luokiteltu Suomessa erittäin uhanalaiseksi. Vaikka susi on erämaaoloissa vaaraton ihmiselle, voi ihmisiin tottuneen suden käytös muuttua. Suden pelko ja viha sitä kohtaan kuvastuu myös kansanperinteestä. Susi kuvataan saduissa usein pahaksi eläimeksi.

muokkaa  

Päivän kuva

Koiria on käytetty ja käytetään edelleen erilaisten tuhoeläinten kuten rottien ja käärmeiden tappamiseen. Kuvassa tuntemattoman taiteilijan rotantappajakoiraa esittävä maalaus 1800-luvulta.

muokkaa  

Artikkelitoiveet