Storgadden

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

pooki storgadden

Merimerkin tehtävänä oli yhdessä Segelskärin pookin kanssa ohjata Tammisaareen johtavalle väylälle. Ensimmäinen merimerkki rakennettiin v. 1858. Nykyinen tiilitorni valmistui 1920-luvun alussa (tai vuonna 1933).

»Båk, pooki. Se on ulommaisiin meren saariin tahi niemiin, merenkulkijoille maitten tuntomerkiksi rakennettu torni. Nämät pookit ovat monenmuotoisia, puisia tahi kivisiä, korkiampia tahi alempia sen jälkeen, kuinka kauwas veden alaiset matalat maista pistävät ulos mereen. V. 1863 luotsihallituksen tarkastaja Albin Stjerncreutz»

Raaseporiin ohjaava pooki_segelskär, tunnusmajakan rakenne on betonia.
pooki_storgadden.jpg Tammisaaren saariston kansallispuiston lähellä.

Sana majakka suomenkielessä tarkoittaa lukuisia aika erinäköisiä merenkävijöiden opasteita kuten; majakkalaiva, myöhemmin matalikolla meressä oleva pohjamajakka, pookit ja loistot == majakat. Sata vuotta sitten Kalbådagrundin matalikolla laivoja varoitti majakkalaiva Kalbådagrund[1]. Paikalla nykyäänkin on avomerellä Kalbådagrundin pohjamajakka[2], joka siis on rakennettu merenpohjaan. Lähellä on myös toinen majakka pienellä Kalboda luodolla. Tätä kutsutaan Porkkalan majakaksi. Pooki on korkea torni mikä opastaa vesitse tulevaa läheiseen kaupunkiin. Niistä suurimmissa on tähystyshuone ylhäällä luotseille. Sektoriloisto on synonyymi majakalle. Artikkelista selviää millaisia eri majakat ovat sekä on merkityksiä sanoille joita monikaan ei tunne. Lisäsin muutaman sopivan majakkavalokuvan ja voit myös katsoa lyhytfilmin Utön majakkasaaresta. Lyökin_pooki[3] on ainoana säilynyt Ruotsi-Suomen kuningaskunnan aikaisista merimerkeistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. majakkalaiva Kalbådagrund fi.wikipedia.org.
  2. matalikko Kalbådagrund fi.wikipedia.org.
  3. Lyökin_pooki fi.wikipedia.org.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]