Sotilaspoliisikomppania

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kaartin Jääkärirykmentin Kaartin Pataljoonan Sotilaspoliisikomppaniassa (SPOLK/KAARTP/KAARTJR) koulutetaan pääkaupunkiseudulle sijoitettavat sotilaspoliisiyksiköt. Varusmiehille koulutetaan sotilaspoliisialan taitojen lisäksi rakennetun alueen taistelua. Erilaisiin koulutettaviin sotilaspoliisitaitoihin kuuluu muun muassa liikenteen ohjausta, kohteiden ja henkilöiden suojaamista, etsintä- ja kiinniottoa, erikoisjoukkojen torjumista sekä järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämistä. Varusmiehet astuvat palvelukseen heinäkuussa ja saavat normaalin sotilaskoulutuksen lisäksi erikoiskoulutuksen sotilaspoliiseiksi. Erikoiskoulutuksen takia palveluksen pituus on 255 vuorokautta. Kaartin Jääkärirykmentissä on kaksi sotilaspoliisikomppaniaa, 1.SPOLK ja 2.SPOLK. 2.SPOLK on vartiovastuussa sekä vastaa kunniakomppaniasta helmikuusta syyskuuhun, ja 1.SPOLK syyskuusta helmikuuhun.

Palveluksen rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peruskoulutuskauden sisältö on pääsääntöisesti yhtenevä valtakunnallisesti. Kaikille varusmiehille koulutetaan taistelijan perustaitoja kuten ampumataito, sotilaallinen kuri ja järjestys, sekä omien henkilö- ja ryhmäkohtaisten välineiden käsittely.

Erikoiskoulutuskaudella varusmiehet käyvät sotilaspoliisimiehistökurssin, jonka hyväksytysti suorittaminen edellyttää puolustusvoimien asettamien taidollisten vaatimusten läpäisemistä. Kurssilla koulutetaan mm. vartiotoimintaa sekä yksittäisen sotilaspoliisin taitoja.

Sotilaspoliisimiehistökurssin hyväksytysti läpäisseellä on oikeus kantaa sotilaspoliisitunnusta.

Seuraava koulutusvaihe on miehistön erikoiskoulutus, joka sisältää erilaisia kursseja, esimerkiksi tiedustelu- ja tarkka-ampujakurssin, henkilönsuojauskurssin, iskuryhmäkoulutuksen tai panssariajoneuvon kuljettaja- ja maastomoottoripyörä-/lähettikurssin. Tämän jakson tavoitteena on luoda pohja erikoisosaamiselle, jota tarvitaan toimivan sodan ajan yksikön luomiseksi.

Joukkokoulutuskaudella varusmiehet koulutetaan sodan ajan tehtäväänsä, pääkaupunkiseudun puolustamiseen. Sotilaspoliisikomppanian varusmiehet saavat monipuolisen koulutuksen, jonka pohjalta he osaavat taistella sekä rakennetulla- että maastoalueella joukkueena osana komppaniaa.

Rakennetun alueen taisteluharjoitukset ympäri pääkaupunkia sekä luolastoissa Helsingin alla erikoisjoukkoja vastaan ovat oleellinen osa koulutusta. Laskeutumiskoulutus, erilaiset sovelletut ammunnat kaikilla joukolle kuuluvilla aseilla sekä yhteistoiminta poliisin kanssa ovat osa koulutuksen sisältöä.

Vastuutehtävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaartin Pataljoonan Sotilaspoliisikomppaniat vastaa vartio-osaston asettamisesta. Vartio-osastoon kuuluu myös Suomen tasavallan presidentin linnan kunniavartio. Päivittäin noin joukkueen kokoinen osasto työskentelee Helsingin vartiostossa ja he suorittavat vartiopalvelusta pääkaupunkiseudun alueella.

Edustustehtävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastuu- ja edustustehtävät liittyvät toisiinsa.

Kaartin Pataljoonan sotilaspoliisikomppaniat asettaa vuorotellen maavoimien kunniakomppanian, joka vastaa kaikista puolustusvoimien valtakunnallisista edustusvelvoitteista.

Sotilaspoliisikomppanian kaartinjääkärit edustavat puolustusvoimia keskimäärin 15 kertaa kunniakomppanioissa tai muissa edustustehtävissä. Valtiovierailut, suurlähettiläiden valtuuskirjojen jätöt, vartioparaatit kesäisin ja kunniavartiot sankarihaudoilla ovat usein toistuvia edustustehtäviä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]