Paavoharju

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Paavoharju oli kokeellista ja sävykästä ambient-, virsi-, iskelmä- ja lo-fi-musiikkia tehnyt suomalainen yhtye, jonka kotikaupunki oli Savonlinna. Kokoonpanossa vaikuttivat Lauri Ainala, Olli Ainala, Jenni Yaber (ent. Koivistoinen), Mimosa Virtanen, Johannes Pitkänen, Toni Kähkönen, Joose Keskitalo, Emmi Uimonen, Henri Pulkkinen [aka Paperi T], Anniina Saksa ja mystinen tuottaja Rautavaara.

Paavoharjun ensimmäinen, elokuussa 2005 ilmestynyt pitkäsoitto Yhä hämärää keräsi hyviä arvioita niin Suomessa kuin ulkomailla.lähde? Paavoharjulla on myös varhaisempaa, julkaisematonta tuotantoa, kuten EP Maxi ranskikset. Vaikka suosio oli pääasiassa rajoittunut pieniin piireihin, yhtye sai ihailijoita myös laajalti tunnetuista artisteista, kuten The Ark -yhtyeen keulakuvasta Ola Salosta[1], kirjailija ja toimittaja Neil Straussista sekä lukuisten alteregojen takaa toimivasta J. G. Thirlwellistä.

Vuoden 2010 lopulla Fonal Records ja Helmi levyt julkaisivat Lauri Ainalan tuottaman Savonlinna-aiheisen DVD:n Unien Savonlinna. 52 minuutin mittaisen kokeellisen dokumenttielokuvan lisäksi DVD sisältää musiikkivideoita ja livepätkiä vierailevilta ohjaajilta.

Paavoharju esiintyi Roskilde Festivalilla 4. heinäkuuta 2009.

Yhtye esiintyi tämänkin jälkeen satunnaisesti, kuten Flow-festivaalilla 11. elokuuta 2018.

Anniina Saksan laulua kuultiin jo vuonna 2013 ilmestyneellä Joko sinä tulet tänne alas tai minä nousen sinne -albumilla, mutta suuremmassa määrin hän pääsi ääneen vuonna 2018 livekeikkojen laulajana. Anniina on merkittävässä roolissa syyskuussa 2023 julkaistulla Yön mustia kukkia -albumilla, niin laulajana, säveltäjänä kuin sanoittajanakin[2][3].

Paavoharju ilmoitti lopettavansa toimintansa 1. lokakuuta 2023.[4]

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit
Kokoelma-albumit

EP:t

  • Tuote-akatemia / Unien Savonlinna EP  (2006)
  • Laulu laakson kukasta  (2008, digitaalinen)
Singlet
  • Joose Keskitalo & Paavoharju: ”Minä ja kapteeni” / ”Onni” (2005)
  • ”Uskallan” (2006)
Livealbumit
  • Kastoin sulkaa kuulla (2021)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Video (vanhentunut linkki)
  2. Eräs Suomen aliarvostetuimmista yhtyeistä julkaisi uuden videon – tulevasta levystä tulossa mestariteos? Rumba.fi. 14.8.2023. Viitattu 15.8.2023.
  3. Paavoharju - Kastoin sulkaa kuulla Helmi-levyt. Viitattu 15.8.2023.
  4. Facebook www.facebook.com. Viitattu 1.10.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]