Omatemba

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Omatemba

Omatemba

Koordinaatit: 17°18′31″S, 15°45′00″E

Valtio Angola Angola
Alue Cunenen maakunta
Korkeus 1110 m
Aikavyöhyke UTC+1

















Omatemba oli Reinin Lähetysseuran lähetysasema Oukwanyamassa eteläisessä Angolassa, 25 km etelään Ondjivasta, alle 10 km länteen Namakunden lähetysasemasta.

Omupandan perusti vuonna 1907 saksalainen lähetyssaarnaaja Heinrich Welsch. Asema perustettiin Oukwanyaman kuninkaan Nanden tädin Nekoton kodin tuntumaan. Tämän alueen uskottiin tuolloin kuuluvan Saksan Lounais-Afrikkaan.

Myöhemmin kävi ilmi, että asema sijaitsi kiistanalaisella alueella, joka oli pohjois-etelä –suunnassa 10 km:n levyinen, joka päätyi lopulta portugalilaisille. Vuonna 1916, kun muiden Reinin lähetyksen työntekijöiden oli lähdettävä Angolasta, Welsch sai vielä jäädä sinne, mutta elokuussa tuona vuonna hänenkin oli lähdettävä. Epäselväksi on jäänyt halusivatko englantilaiset vai portugalilaiset hänen lähtevän.

Tämä jälkeen portugalilaiset viranomaiset pitivät jonkin aikaa majaansa Omatembassa, sitten sinne tuli kauppa, ja lopulta se jäi autioksi ja raunioitui.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Matti Peltola: Sata vuotta suomalaista lähetystyötä 1859–1959. II: Suomen Lähetysseuran Afrikan työn historia, s. 174, 180, 182, 196. Helsinki: Suomen Lähetysseura, 1958.
Tämä Afrikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.