Morton Downey Jr.

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Morton Downey Jr.
Henkilötiedot
Syntynyt9. joulukuuta 1933
Los Angeles, Kalifornia
Kuollut12. maaliskuuta 2001 (67 vuotta)
Los Angeles, Kalifornia
Kansalaisuus Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä
Aiheesta muualla
IMDb

Morton Downey Jr. (s. Sean Morton Downey, 9. joulukuuta 1933 Los Angeles, Kalifornia12. maaliskuuta 2001 Los Angeles, Kalifornia[1]) oli yhdysvaltalainen kiistelty talk show -isäntä, näyttelijä, laulaja ja DJ. Hän oli trash-talk-formaatinselvennä uranuurtajakenen mukaan?.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Downey syntyi Los Angelesissa laulaja Morton Downeyn ja Barbara Bennettin perheeseen.[2] Isänsä lailla hän aikoi ryhtyä laulajaksi. Hänen tunnetuimpia hittejään on mm. Boulevard of Broken Dreams.

1980-luvulla Downey toimi talk-show-isäntänä Sacramentossa, jossa hän kehitti oikeistolaisen ja populistisen tyylin, ja väitti vastaan jokaiselle, jolla oli liberaali näkökulma. Hän tuli tunnetuksi sanaharkastaan Wally Georgen kanssa. Taistelun lopuksi poliisi joutui painamaan Downeyn lattiaan. Myöhemmin hän muutti New Jerseyhin, jossa nauhoitettiin Morton Downey Jr. Show. Se lopetettiin kahden vuoden kuluttua alhaisten katsojalukujen takia.lähde? Yksy ohjelman leimallisista piirteistä oli Mortonin tapa puhaltaa tupakansavua vieraiden kasvoille.[2] Hän piti erityisesti vieraidensa ärsyttämisestä.

Menestyttyään pop-kulttuurissa Downey kutsuttiin Saturday Night Liveen ja myös hänen näyttelijäuransa alkoi. Elokuvia, joissa hän näytteli olivat Nörttien kosto 3 ja Predator 2.

Kohuyritys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Downeyn ohjelman suosion alkaessa laskea 1989, hän väitti San Franciscon lentokentän vessassa uusnatsien hyökänneen hänen kimppuunsa, maalanneen hakaristin hänen kasvoihinsa ja yrittäneen ajella hänen päänsä paljaaksi. Jotkin epäjohdonmukaisuudet Downeyn tarinassa (kuten se että hakaristi oli maalattu väärinpäin, mikä viittasi siihen, että Downey oli maalannut merkin itse), ja se että poliisit eivät onnistuneet löytämään tapahtumia tukevia todisteita sai monet uskomaan että tapaus oli huijausta ja huomiohakuista. Muutaman kuukauden kuluttua ohjelma lopetettiin.[2]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuuluisien vanhempien myötä Downey syntyi helppoon elämään. Hänet kasvatettiin Massachusettsissa. Hänellä oli neljä lasta neljästä eri avioliitosta. Hän ei ole sukua Robert Downey Jr.'lle, mutta Super Mario-pelisarjassa esiintyvä Morton Koopa Jr. on nimetty hänen mukaansa.

Keuhkosyöpä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1996 Downeylta löydettiin keuhkosyöpä ja poistettiin yksi keuhko. Hän oli tupakoinut runsaasti, mutta liittyi nyt tupakanvastustajiin ja puhui tupakkaa vastaan kuolemaansa asti. Hän syytti tupakanvalmistajia valehtelusta kuluttajille.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Morton Downey Jr British Film Institute – BFI. Viitattu 25.8.2023. (englanniksi)
  2. a b c d 'Mort the mouth' dies of lung cancer News24. 2001. Viitattu 27.3.2021.
  3. Levin, Myron: Cancer Diagnosis Prompts Downey to Swith Sides The Los Angeles Times. 12.7.1996. Viitattu 27.3.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Morton Downey Jr. NNDB (englanniksi)
  • The Official Morton Downey Jr. Website Mortondowneyjrhome.com. Arkistoitu 27.12.2007. (englanniksi)