Madagaskarinelemi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Madagaskarinelemi
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Yläkaari: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Sapindales
Heimo: Tohtorinpuukasvit Burseraceae
Suku: Elemit Canarium
Laji: madagascariense
Kaksiosainen nimi

Canarium madagascariense
Engl.

Katso myös

  Madagaskarinelemi Wikispeciesissä
  Madagaskarinelemi Commonsissa

Madagaskarinelemi (Canarium madagascariense) on tohtorinpuukasvien (Burseraceae) heimoon, elemien (Canarium) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on kausivihanta puu, joka voi kasvaa 12–35 metriä korkeaksi. Puun latvus voi olla laakea tai pyöreä ja runko oksaton jopa 27 metrin korkeuteen saakka. Runko voi kasvaa suurimmillaan noin kaksi metriä paksuksi. Madagaskarinelemin hedelmät ovat purppuranvärisiä luumarjoja, jotka ovat noin 5,5 cm pitkiä ja halkaisijaltaan noin 3 cm. Hedelmäliha on väriltään keltaista.

Madagaskarinelemiä kasvaa luonnossa Tansaniassa, Mosambikissa ja Madagaskarilla. Tansaniassa laji kasvaa harvinaisena metsälaikuilla ja jokivarsilla hiekkaisilla kasvupaikoilla merenpinnan tasosta aina 300 metrin korkeuteen asti. Madagaskarilla laji on laajalle levinnyt, mutta esiintyy laikuittaisesti kosteissa ja kuivissa metsissä, erityisesti vesiuomien varsilla, merenpinnan tasosta aina 2000 metrin korkeuteen asti.

Madagaskarinelemin hedelmät ovat syötäviä ja ne ovat etenkin lasten mieleen. Hedelmien maku on melko makea ja niissä on enintään noin 60% rasvaa. Hedelmien lisäksi siemenetkin ovat syötäviä ja niitä voi syödä paahdettuina maapähkinöiden tapaan.

Ravinnon lisäksi madagaskarinelemistä on saatu aineita paikallisiin lääkinnällisiin tarkoituksiin sekä puutavaraa materiaaliksi. Puutavaraa on joskus tuotettu myös vientiin ja puita on toisinaan istutettu koristekasveiksi sekä tuomaan varjoa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Faranirina, L. & Raharimampionona, J.: Canarium madagascariense IUCN Red List of Threatened Species. Version 2023-1. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 7.5.2024. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]