Luufinni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Luufinnejä aikuisen miehen silmäluomessa

Miliumit eli luufinnit ovat iholla etenkin poskipäissä ja silmien seudulla esiintyviä pieniä pinnallisia valkoista ja kovaa sarveismassaa eli keratiinia sisältäviä "jyväsiä" (kystia), joista ei ole muuta kuin esteettistä haittaa[1].

Luufinni voidaan poistaa terävällä neulalla, mieluiten isolla injektioneulalla, joka leikkaa luufinnin katon paremmin rikki kuin esimerkiksi nuppineula tai silmäneula. Neulaa ei pidä yrittää steriloida liekissä, sillä neulan kärki mustuu ja luufinnin paikalle voi syntyä musta, pistemäinen tatuointi. Luufinnien syntyyn ei ole olemassa ehkäsevää hoitoa.[1].

Miliumeja esiintyy useimmiten vastasyntyneillä vauvoilla. Syynä tähän on vain osittain kehittyneet talirauhaset. Vauvoilla miliumit häviävät useamman päivän kuluttua. Aikuisiässä esiintyvien miliumien syynä pidetään kasvojen ihon vaurioitumista esimerkiksi auringon vaikutuksesta.

Pääero etenkin aknessa esiintyvien valkopäiden ja miliumien välillä on se, että valkopäät kehittyvät talirauhasissa ylimääräisestä rasvasta ja muista ihon jätetuotteista, kun taas miliumit ovat ihon sisälle jääneitä proteiineja, joilla ei ole huokosta tai reikää purkautua ihon pinnalle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Luufinni (milium). Lääkärikirja Duodecim 28.4.2014. https://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=dlk00947#s4

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]