Leväsukarapu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Leväsukarapu
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Alajakso: Äyriäiset Crustacea
Luokka: Kuoriäyriäiset Malacostraca
Lahko: Kymmenjalkaiset Decapoda
Alalahko: Pleocyemata
Osalahko: Caridea
Heimo: Atyidae
Suku: Caridina
Laji: multidentata
Kaksiosainen nimi

Caridina multidentata
Stimpson, 1860

Katso myös

  Leväsukarapu Commonsissa

Leväsukarapu (Caridina multidentata, ent. Caridina japonica) on vihertävä katkarapulaji. Sen eturaajoissa ei ole saksia, kuten varsinaisilla katkaravuilla, vaan pienehköt sukaskimput. Se on erittäin suosittu makeavesi-akvaarion levänsyöjä-äyriäinen, koska se ei lisäänny makean veden akvaarioissa lainkaan ja se jättää kalat ja kasvit rauhaan.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leväsukarapu kasvaa korkeintaan viisi senttimetriä pitkäksi. Se on läpikuultavan vihreä, ja vartaloa peittävät pilkkuviivoiksi järjestyneet pienet punaiset täplät.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leväsukarapu elää luonnossa Japanin Yamato-joessa sekä osissa Koreaa ja Taiwania. Rapu suosii hapan- ja pehmeävetisiä vesistöjä, joiden lämpötila pysyy noin 25 celsiusasteessa.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leväsukarapu syö nimensä mukaisesti levää. Niille kelpaa myös akvaariokaloille tarkoitettu kuivaruoka.[2]

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naaras kantaa vihertäviä mätimunia takaruumiinsa alla kolmesta neljään viikkoa, minkä jälkeen toukat kuoriutuvat ja lähtevät uimaan. Leväsukaravun toukat vaativat kuoriuduttuaan murtovettä, ja ne kasvavat ensimmäiset elinviikkonsa murtovesialueilla, kuten jokien suistoissa. Kasvettuaan aikuiseksi leväsukaravut siirtyvät makeanveden alueille.

Aikuiset yksilöt eivät pärjää elossa murtovedessä eivätkä toukat makeassa vedessä, minkä vuoksi leväsukarapuja on hyvin vaikea saada lisääntymään vankeudessa.

Nimistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leväsukaravun vanhoja suomenkielisiä nimiä ovat olleet amanorapu ja leväkatkarapu.[3] Tieteellinen nimi muuttui vuonna 2006.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. De Grave, S., Shy, J. & Cai, X.: Caridina multidentata IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.1. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 4.8.2016. (englanniksi)
  2. Aqua-web
  3. Markku Varjo ja Sami Kuivalainen: Harjarapujen uudet suomenkieliset nimet (Aponogeton 4/2006) 2006. Aqua-Web. Viitattu 14.5.2007.
  4. Matt Clarke: Amano shrimp gets new name 21.9.2006. Practical Fishkeeping. Arkistoitu 12.2.2009. Viitattu 15.5.2007.