Keskustelu:Ketiapiini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Biosaatavuus=[muokkaa wikitekstiä]

Korjattu biosaatavuus, aikaisemman version mukaan 100%, englanninkielisen ja googletuksen perusteella 9%. Olipahan sentään turvalliseen suuntaan. -akazaa

Lisäsin merkinnän, että ko. lääkettä käytetään yleisesti myös ensisijaisen masennuslääkkeen lisäksi ja nukahtamisvaikeuksiin. Lähdettä en tälle osaa antaa (joku fiksumpi saattaa löytääkin), mutta esim. tukiaseman keskusteluissa asiasta on paljon ollut puhetta ja allekirjoittanut ottaa ko. lääkettä nimenomaan nukahtamisvaikeuksiin ja oman lääkärini mukaan se on yleinen käyttösyy Seroquelille. --ILoveDana 29. toukokuuta 2007 kello 14.52 (UTC)

Haittavaikutuksista[muokkaa wikitekstiä]

Kai täällä hyväksytään ko. lääkettä käyttäneen (allekirjoittanut mukaanlukien) ja useiden hänen tuntemiensa käyttäjien tuntemat vakavat haittavaikutukset painottamaan sitä ettei kyseessä ole todellakaan mikään "ihmelääke" millaisena sitä mainostetaan. Sanotaan että haittavaikutukset ovat harvinaisia ja yleensä lieviä. Asia ei kuitenkaan ole näin. --ZngZng 25. elokuuta kello 10:00 (UTC)

Ja vielä aiheeseen palaten, sattuuko kukaan muistamaan toissa keväältä paljon uutisoitua tapausta jossa teini-ikäinen tyttö löydettiin kuolleena metsästä Inkoossa? Tutkimuksissa selvisi että hänet oli murhattu syöttämällä hänelle yliannostus Seroquelia. --ZngZng 25. elokuuta kello 10:12 (UTC)

Seroquel vaatii kyllä melkoisen annostuksen tappamiseen. Mikä tuossa edes on mainitsemisen arvoista? Parasetamolikin tappaa herkemmin. Mitä ovat nämä vakavat haittavaikutukset joista kirjoitit?

Itselläni se oli yleisimmin uneliaisuus alussa, joka katoaa hiljalleen, sekä lievä suun kuivuus, ja nenän limakalvojen melkoinen tursuttaminen, ja lihaksissa melkoista heikkoutta, ja paikoitellen ihossa pieniä tunto-ongelmia (esim. nenän pintaa ei tuntenut kuin vasta jossain millin syvyydessä pinnan alla). Lisäksi lääkkeen käyttäjiä kehotetaan jättämään autolla ajo joksikin aikaa, johtuen huimauksesta ja uneliaisuudesta.--80.223.185.184 1. lokakuuta 2008 kello 08.23 (EEST)[vastaa]

Heittavaikutukset dementian käytöshäiriöitä hoidettaessa[muokkaa wikitekstiä]

Oheisessa artikkelissa väitetään, että Seroquel pahentaa Alzhaimerin taudin oireita.

http://www.newstarget.com/004951.html

Puhutaan myös Seroquel anger nimisestä oireesta.

http://www.adrugrecall.com/seroquel/anger.html

Artikkelin jaottelu[muokkaa wikitekstiä]

Eikös tämä arvon edellinen muokkaaja olisi voinut jaotella tätä artikkelia niin että sitä pystyisi lukemaankin? Todella raskasta tekstiä tällaisessa muodossa. --ZngZng 18. syyskuuta 2007 kello 19:07 (UTC)

Pharmaca Fennica[muokkaa wikitekstiä]

Poistin artikkelista seuraavan osuuden, koska se oli kopioitu suoraan tuoteselosteesta (Pharmaca Fennicasta) ja siten on copyvio. Joku voi halutessaan muokata tekstiä, jos haluaa sen takaisin artikkeliin.

"Toisin kuin monet muut epätyypilliset antipsykootit, Seroquel ei aiheuta plasman prolaktiinitason pysyvää kohoamista, mitä pidetään epätyypillisten antipsykoottisten yhdisteiden ominaisuutena. Kiinteillä annoksilla tehdyssä skitsofreniapotilaille suoritetussa moniannostutkimuksessa ei ollut eroja prolaktiinitasoissa tutkimuksen lopussa minkään suositellun Seroquel-annoksen ja lumelääkkeen välillä.

Seroquelin on kahdessa monoterapiatutkimuksissa osoitettu olevan teholtaan lumelääkettä parempi mitattaessa maniaoireiden vähenemistä 3 ja 12 hoitoviikon jälkeen kohtalaisen tai vaikean maniavaiheen hoidossa. Tutkimustuloksia ei ole käytettävissä pitkäaikaisseurannasta, jossa olisi osoitettu Seroquelin tehokkuus estää myöhemmät maaniset tai depressiiviset vaiheet. Seroquelin yhteiskäytöstä valproaatin tai litiumin kanssa kohtalaisissa tai vaikeissa maniavaiheissa 3 tai 6 hoitoviikon jälkeen on saatavilla vain rajoitetusti tietoa; yhdistelmähoito oli kuitenkin hyvin siedetty. Tutkimustulokset osoittivat lääkkeiden additiivisen vaikutuksen 3:nnella hoitoviikolla. Toinen tutkimus ei osoittanut additiivista vaikutusta 6:nnella hoitoviikolla. Yli 6 viikkoa kestävästä yhdistelmähoidosta ei ole saatavilla tietoa. Hoitojakson viimeisen viikon Seroquelin keskimääräinen vuorokausihoitoannos potilailla, jotka saivat hoitovasteen, oli 600 mg/vrk ja noin 85 %:lla hoidolle vastanneista potilaista vuorokausihoitoannos vaihteli 400 mg:n ja 800 mg:n välillä.

Kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että Seroquel on tehokas annettuna kaksi kertaa päivässä, vaikka ketiapiinin farmakokineettinen puoliintumisaika on noin 7 tuntia. Tätä tukevat myös positroni-emissiotomografisen (PET) tutkimuksen tulokset, jotka osoittavat, että ketiapiinin vaikutus 5HT2- ja D2-reseptoreissa jatkuu 12 tunnin ajan. Tehoa ja turvallisuutta ei ole tutkittu 800 mg:aa suuremmilla vuorokausiannoksilla.

Ketiapiinin pitkäaikaista taudin uusiutumisen estävää tehoa ei ole todennettu sokkoutetuilla kliinisillä tutkimuksilla. Avoimissa skitsofreniapotilaille tehdyissä tutkimuksissa hoidon jatkuessa ketiapiini ylläpiti kliinisen paranemisen potilailla, joilla hoitovaste ilmeni hoidon alkuvaiheessa. Tämä viittaa pitkäaikaistehoon.

Ketiapiini imeytyy hyvin ja metaboloituu suurimmalta osaltaan suun kautta tapahtuvan annostuksen jälkeen. Pääasiallisilla metaboliiteilla ihmisen plasmassa ei ole merkittävää farmakologista aktiivisuutta. Ruoka ei merkittävästi vaikuta ketiapiinin biologiseen hyötyosuuteen. Ketiapiinin eliminaation puoliintumisaika on noin 7 tuntia. Noin 83 % ketiapiinista sitoutuu plasman proteiineihin.

Ketiapiinilla on lineaarinen farmakokinetiikka eikä se eroa miesten ja naisten välillä.

Ketiapiinin keskimääräinen puhdistuma iäkkäillä on noin 30-50 % alhaisempi kuin 18-65 -vuotiailla. Ketiapiinin keskimääräinen puhdistuma plasmasta aleni noin 25 % henkilöillä, joilla oli vaikea munuaisten vajaatoiminta (kreatiniinipuhdistuma alle 30 ml/min/1,73 m2), mutta yksilölliset puhdistuma-arvot ovat normaalialueella.

Radioaktiivisesti merkityn ketiapiinin avulla on osoitettu, että se metaboloituu suurelta osin maksassa ja lääkeaineesta erittyy muuttumattomana alle 5 % virtsan tai ulosteiden mukana. Noin 73 % radioaktiivisuudesta erittyy virtsaan ja 21 % ulosteisiin. Ketiapiinin keskimääräinen puhdistuma plasmasta alenee keskimäärin 25 % henkilöillä, joilla on maksan toiminnan vajaus (stabiili alkoholin aiheuttama kirroosi). Koska ketiapiini metaboloituu suurelta osin maksassa, suurempia plasma-pitoisuuksia voidaan olettaa olevan henkilöillä, joilla on maksan vajaatoimintaa ja annoksen tarkistus saattaa olla tarpeen näillä potilailla (ks. Annostus ja antotapa kohta). In vitro-tutkimukset osoittavat, että CYP3A4 on ensisijainen ketiapiinin sytokromi P450-välitteisestä metaboliasta vastaava entsyymi.

Ketiapiinilla ja lukuisilla sen metaboliiteilla on havaittu olevan vähän inhiboivaa vaikutusta ihmisen sytokromi P450 1A2-, 2C9-, 2C19-, 2D6- ja 3A4 -aktiivisuuksiin, mutta vain pitoisuuksina, jotka ovat vähintään 10-50 kertaa suurempia kuin ihmiselle tavallisesti tehokas annosalue 300-450 mg vuorokaudessa. Näiden in vitro-tulosten perusteella on epätodennäköistä, että ketiapiinin yhtäaikainen käyttö hidastaisi kliinisesti merkittävästi muiden lääkeaineiden sytokromi P450-välitteistä metaboliaa. Eläintutkimuksissa tuli esiin, että ketiapiini voi indusoida P450-entsyymejä. Kuitenkin erityisessä yhteisvaikutustutkimuksessa psykoottisilla potilailla ei havaittu sytokromi P450-aktiivisuuden lisääntymistä ketiapiinin annon jälkeen.

Seroquel® on reseptivalmisteinen, tablettimuotoinen neurolepti, jonka vaikuttava aine on ketiapiini. Ketiapiini vaikuttaa lähinnä serotoniinin ja dopamiinin toimintaan lievittäen psykoottisia oireita, kuten kuulo- ja näköharhoja, harhaisia ajatuksia ja käytöstä, sekä sekavuutta. Seroquelilla hoidetaan pääasiassa skitsofreniaa ja maniavaiheita. Lääkettä käytetään yleisesti myös ensisijaisen masennuslääkkeen lisäksi muun muassa nukahtamisvaikeuksiin."

--Hehkuviini 9. toukokuuta 2008 kello 20.26 (UTC)

Ja poistettu vielä toinen kohta, joka on otettu suoraan Pharmaca Fennicasta:

"Prekliinisissä testeissä, joilla ennustetaan ekstrapyramidaalisia haittavaikutuksia, ketiapiinilla on perinteisistä antipsykooteista poikkeava profiili. Ketiapiini ei aiheuta dopamiini D2-reseptorien herkistymistä pitkäaikaisen annostuksen jälkeen. Ketiapiini aiheuttaa vain lievän katalepsian annoksilla, jotka salpaavat dopamiini D2-reseptorit tehokkaasti. Ketiapiinin vaikutus kohdistuu selektiivisesti limbiseen järjestelmään, koska pitkäaikaisen annostelun jälkeen saavutetaan depolarisaation salpaus mesolimbisissä, mutta ei dopamiinia sisältävissä nigrostriataalineuroneissa.

Ketiapiini aiheuttaa häviävän vähän dystoniataipumusta haloperidolille herkistyneillä tai lääkitsemättömillä Cebus-apinoilla lyhyt- tai pitkäaikaisen annostelun jälkeen. Näiden kokeiden tulokset ennustavat, että Seroquel altistaa hyvin vähän ekstrapyramidaalisille haittavaikutuksille. Oletetaankin, että lääkeaineet, jotka aikaansaavat vähemmän ekstrapyramidaalisia haittavaikutuksia aiheuttavat myös todennäköisesti vähemmän tardiivia dyskinesiaa.

Kolmessa lumekontrolloidussa skitsofreniapotilaille tehdyssä kliinisessä tutkimuksessa, jossa käytettiin erisuuruisia ketiapiiniannoksia, ei saatu eroja Seroquelin ja lumeryhmän välille tarkasteltaessa ekstrapyramidaalihaittavaikutusten esiintyvyyttä tai samanaikaista antikolinergien käyttöä. Lumekontrolloidussa tutkimuksessa, jossa käytettiin kiinteitä ketiapiiniannoksia annosalueella 75-750 mg/vrk, ei havaittu merkkejä ekstrapyramidaalihaittavaikutusten lisääntymisestä tai samanaikaisesta antikolinergien käytöstä.

Neljässä lumekontrolloidussa tutkimuksessa, joissa käytettiin Seroquelia maksimissaan 800 mg/vrk kohtalaisten tai vaikeiden maniavaiheiden hoidossa (kahdessa tutkimuksessa hoito annettiin monoterapiana ja kahdessa yhdistettynä litiumiin tai valproaattiin), ei Seroquel- ja lumeryhmän välillä ollut eroa ekstrapyramidaalioireiden ilmaantuvuuden eikä samanaikaisen antikolinergien käytössä."

--Hehkuviini 9. toukokuuta 2008 kello 20.28 (UTC)

Ketiapiinin lääkityshoito AS:sa..?[muokkaa wikitekstiä]

-Sen lähteen haluaisin minäkin kyllä tietää, jonka mukaan ketiapiinia käytettäisiin Aspergerin Syndrooman (F84.5) hoidossa..? -Ari- 213.216.212.15 13. huhtikuuta 2010 kello 13.35 (EEST)[vastaa]

Lähteettömän tiedon kääntäminen artikkeliin[muokkaa wikitekstiä]

Tuohon unilääkekäytön osioon on tänään käännetty englanninkielisestä Wikipediasta lähteetöntä tietoa, joka myös siellä merkitty lähdepyynnöllä. Itse käytin Seroquelia nimenomaan unilääkkeenä useita vuosia (en enää tosin), ja vaikutukset olivat täysin päinvastaisia, kun mitä uusi lisätty tieto väittää. Myös omalääkärini mukaan aineen vaikutukset eivät muutu miksikään ajan myötä, (jonka vuoksi se on niin suosittu tähän käyttöön), ja voin myös omasta kokemuksesta sanoa, että vaikutukset tulivat 20 minuutin sisään, eli hitaaksikaan en menisi niitä väittämään. Mielestäni nämä kohdat voisi poistaa, ellei joku ole eri mieltä. --FnH 25. huhtikuuta 2010 kello 12.44 (EEST)[vastaa]

Ei ole bentsojohdannainen:[muokkaa wikitekstiä]

Ko. lääke on olantsapiini, se on tienobentsodiatsepiini.*Ari-69* 17. lokakuuta 2010 kello 02.56 (EEST)

Vilpilliset lähteet[muokkaa wikitekstiä]

"Kaikkien antipsykoottisten lääkkeiden tavoin pitkäaikainen käyttö voi helposti aiheuttaa pysyviä aivovaurioita[3][4]." -kohdan lähteet ovat vilpillisiä:

Lähde kolme on vuodelta 1990, ketiapiini taas tuli markkinoille 1997. Lähde neljä taas ei puhu ketiapiinista lainkaan.

Muutenkin Bregginin kirjoituksiin on syytä suhtautua tarkkuudella.