Keskustelu:Gorilla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

IP:n 212.86.12.130 muokkaus suora kopio [1]. --Joonas 21. lokakuuta 2005 kello 09:42:50 (UTC)

Minusta kun on olemassa kaksi gorilla lajia niin Gorilla gorilla lajia ei voi mielestäni sanoa vain gorillaksi, ehdotan että artikkelin nimi muutetaan: Läntinen gorilla ja toinen itäinen gorilla jotka ovat niiden oikeat nimet, silloin pääsisin työstämään näitä sivuja. Käyttäjä:tetra 15. joulukuuta 2006 kello 16.26 (UTC)

Jos lajeille ei löydy olemassaolevia suomenkielisiä nimiä, ei niitä sovi omin päin keksiä Wikipediaa varten. Tosin jos suomalaisia nimiä ei vielä virallisesti ole, selvyyden vuoksi "gorilla"-nimeä tulisi ehkä käyttää vain Gorilla-suvusta; tosin virallinen tulkinta lienee niin, että G. beringei katsotaan erotetuksi omaksi lajikseen G. gorillasta, jolloin nimi kuuluu jälkimmäiselle "alkuperäisenä omistajana". Lajinimet ovat muuten aina yhdyssanoja, ja eiköhän tämä koske alalajejakin, joten tässä käytetyt itäinen ja läntinen tasankogorilla eivät ole käypiä nimiä. Uudemmissa eläinkirjoissa olen nähnyt käytettävän nimiä idän- ja lännenalankogorilla. Luultavasti kun nisäkkäiden suomenkielisistä nimistä päätetään lähitulevaisuudessa, G. gorilla ja G. beringei saavat nimet lännen- ja idängorilla englanninkielisen mallin mukaan. Ja nyt kun lajia on pilkottu osiin, kiinnostava tieto voi olla, että suurimman kädellisen titteli kuuluu näistä kahdesta G. beringeille, tarkemmin graueri-alalajille, jonka uros on keskimäärin 175 cm pitkä ja 163 kg painava – G. b. beringein vastaavat mitat ovat 173 cm ja 155 kg ja G. g. gorillan 165 cm ja 140 kg; G. g. diehlin mitoista minulla ei ole tietoa, mutta koska se kuuluu lajeista pienempään, lienee kyseessä pienin tai toiseksi pienin muoto. --Anshelm 20. maaliskuuta 2008 kello 14.00 (UTC)

Artikkelin arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli oli vertaisarvioinnissa 3. helmikuuta - 7. maaliskuuta 2007

Gorilla[muokkaa wikitekstiä]

Olen laajentanut kyseisen artikkelin tyngästä nykyiseen muotoonsa. Artikkeli on vielä ainakin lähteiden osalta keskeneräinen, mutta alkaa jo vaikuttaa kelvolliselta. Tavoitteenani olisi saada tästä suositeltu sivu, joten otan mielelläni parannusehdotuksia vastaan. --Green Bonsai 3. helmikuuta 2007 kello 15.10 (UTC)

Pituutta ja tietoa tarvisi reilusti enemmän tällä hetkellä jokaiselle osa-alueelle, esimerkiksi käyttäytymisestä aivan liian vähän tietoa. --Zxc 3. helmikuuta 2007 kello 15.17 (UTC)
Käypä huviksesti en-wikipediasta katsomassa Studies- ja Intelligence-kappaleet. Niistä saisi mielenkiintoista lisätietoa gorillatutkimuksesta. Jos enkun vääntäminen sujuu, lukaise läpi linkit kohdista References ja Links (vaikutti mun mielestä luotettavilta), niin ei tarvi kahden lähteen kanssa kärvistellä. --Hehkuviini 3. helmikuuta 2007 kello 16.38 (UTC)


Laji ja alalaji[muokkaa wikitekstiä]

Johdannossa kerrotaan, että nykyisin gorilla beringei katsotaan omaksi lajikseen, eikä gorillan (gorilla gorilla) alalajiksi. Alempana esiintymisalueen kartan kuvatekstissä on kuitenkin "Gorillojen levinneisyys merkittynä punaisella. Itäisempi punainen alue osoittaa gorillan alalajin gorilla beringein levinneisyyden." Ainakin minä tulkitsen tämän tarkoittavan, että gorilla beringei on lajin gorilla gorilla alalaji. Pitäisikö siis kuvatekstiä tarkentaa? --Cuprum 1. elokuuta 2007 kello 08.01 (UTC)

Gorilla kuuluu ihmisapinoihin ja on orankien, simpanssien sekä kääpiösimpanssien ohella ihmisen lähimpiin sukulaisiin. Kenen mukaan? Tai pitäisikö sanoa, että "jotku uskovat". Koska nää elämän ja lajien alkuperäkysymykset on aina uskon varaisia asioita tai sitten teorioiden, oisi hyvä jos voitaisiin edes jompaan kumpaan täsmentää. --Aadesig 7. tammikuuta 2008 kello 01.04 (UTC)

Yleensä luonnontieteellisiä artikkeleja tehtäneen pitkälti luonnontieteiden vallitsevan käsityksen mukaan. Muutin tämän nyt epäeksaktista "sukulainen" -termistä eksaktimpaan geneettisesti lähimpänä lajina -termiin. Sen nyt pitäisi olla suht neutraali ja kiistaton termi?Tetopa 7. tammikuuta 2008 kello 01.27 (UTC)
Kiitos! Nyt on mielestäni selkeemmin tuo, että kenen sukuun tai missä mielessä sukuun. Itse en koe olevani samalla tavalla sukua gorilloille kuin vaikkapa isoisälleni. Näiden asioiden välillä ei mielestäni ole samankaltaista kiistatonta todellisuuden perää. --Aadesig 7. tammikuuta 2008 kello 14.14 (UTC)

En-wikin artikkeli kertoo tyypilliseksi painoksi huomattavasti tässä olevia suurempia lukuja, mikähän on todellisuus? --Harriv 11. lokakuuta 2008 kello 12.57 (EEST)[vastaa]

Kyllähän tuollainen aikuinen uros varmasti 150 kiloa painaa, paljon massiivisempi rakenne kuin ihmisellä. Mitään lähdettä minulla ei ole osoittaa. --Hartz 11. lokakuuta 2008 kello 13.05 (EEST)[vastaa]
Painosta oli numero tippunut vuonna 2007. --Otrfan 16. syyskuuta 2009 kello 22.14 (EEST)[vastaa]

Pitäisi olla maininta Harambesta ja siitä kuinka hänet brutaalisti murhattiin #dicksoutforharambe #prayforharambe #gorillalivesmatter

Samaa mieltä. Tai vielä parempaa, pitäisi tehdä ihan oma artikkeli Harambeelle. Ihmisten pitää saada tietää minkälaista raakuutta ja epäoikeudenmukaisuutta maailmassa vielä on. Oikeutta Harambelle! --SB 30. elokuuta 2016 kello 16.18 (EEST)
HARAMBE! HARAMBE! HARAMBE! 85.76.44.251 2. syyskuuta 2016 kello 21.32 (EEST)[vastaa]
Mitä täällä tapaht... Harambe? Harambe tarvitsee oikeutta!

suurin apinalaji?[muokkaa wikitekstiä]

Gorilla (Gorilla gorilla) on Afrikassa elävä apinalaji ja nykyisin elävistä kädellisistä suurin.
Kuitenkin, jos otetaan huomioon Gorilla beringein olevan nykyään oma lajinsa, niin sen alalajit ovat isoimmat kädelliset. Tai ainakin en-wikin mukaan näin on, artikkelista en:mountain gorilla: This subspecies is on average the second largest species of primate; only the eastern lowland gorilla, the other subspecies of eastern gorilla, is larger.
Tosin siinä kylläkin on lähdepyyntö, mutta eipä täällä suomenkielisessäkään väitteelle lähdettä ole. 85.76.79.120 6. marraskuuta 2016 kello 07.44 (EET)[vastaa]