Keskustelu:Aikamuoto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kaksi aikamuotoa[muokkaa wikitekstiä]

Suomessa on vain kaksi aikamuotoa (preesens, preteriti), yhdistelmämuodot ovat juuri sitä. Olen tullut / olin tullut ovat preesens perfekti ja preteriti perfekti. Trondtr 12. maaliskuuta 2006 kello 23.18 (UTC).

Se, mikä joissain kielissä katsotaan preteritiksi, on suomessa imperfekti. Kuinka muka suomessa voisi olla vain kaksi aikamuotoa, jos sinäkin mainitset perfektin? Puhekielessä sitä paitsi käytetään yleisesti futuuria. Ässä 27. maaliskuuta 2007 kello 16.20 (UTC)

En ole kieliopin asiantuntija, mutta minustakin tässä käsityksessä, että suomessa on juuri neljä aikamuotoa, on jotain mätää. Selitän asian siten kuin pystyn. Jos trondtr:n mainitsemat "yhdistelmämuodot" lasketaan, on suomessa itse asiassa viisi aikamuotoa, sillä myös futuuri on perfektin ja pluskvamperfektin kaltainen "yhdistelmämuoto". Jos niitä taas ei lasketa, on suomessa vain kaksi aikamuotoa. Määrä neljä on hatusta vetäisty, en näe sille mitään perustetta paitsi sen että ei tiedetä, että suomessa on oikea vanha futuuri "olen tekevä". Toinen futuuri on uusi ja "huonoa kieltä" ja toinen vanhahtava, mutta ne ovat silti olemassa. Lisäksi, jos verrataan monien muiden kielten aikamuotoihin, niin usein väitetään niistä löytyvän futuurin, vaikka niidenkin futuurit ovat vain "muita tapoja ilmaista futuuri", kuten nimimerkki Die E sanoi. Näissä pitää olla johdonmukainen myös eri kielten välillä. Jos ruotsin kielen "muut tavat ilmaista futuuri" lasketaan futuuriksi, niin silloin myös suomen kielen "muut tavat ilmaista futuuri" on laskettava futuuriksi. Vaikka en ole asiantuntija, toivon parempia vastauksia kuin että "usko nyt vaan meitä kun me tiedämme". Tuohirulla 27. kesäkuuta 2007 kello 11.52 (UTC)
Wikipedian ei pitäisi ottaa sen enempää kantaa asiaan. Minulle riittää se, että Kotus sanoo, että suomessa on neljä aikamuotoa. [1] Samaa sanoo myös Iso Punainen ja esimerkiksi tämmöinen yliopiston sivusto. [2] Kunnes joku virallinen muuta väittää, niin suomessa on neljä aikamuotoa. Jónsì 23. heinäkuuta 2007 kello 23.42 (UTC)