Ilkka Mäkitalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ilkka Mäkitalo (s. 25. toukokuuta 1964) on suomalainen muusikko, säveltäjä ja kapellimestari.

Mäkitalo on toiminut kapellimestarina Jyväskylä Big Bandissä vuodesta 1995 lähtien. Mäkitalo on erikoistunut big band -musiikkiin. Aiemmin hän toimi muusikkona Rovaniemi Big Bandissä 1979–1989, josta viime vuodet hän toimi myös orkesterin kapellimestarina. Mäkitalon kapellimestarina toimiessa RBB voitti Big Bandien Suomen mestaruuden (1988) ja sai Lapin läänin taidepalkinnon (1989) ja teki useita konserttimatkoja ulkomaille. Mäkitalo soitti usean vuoden ajan myös yhteispohjoismaisessa Arctic Big Bandissä. Hän soittaa klarinetteja ja saksofoneja Dixie Harlemissa.

Mäkitalo on myös toiminut teatterimuusikkona ja -kapellimestarina Rovaniemen ja Jyväskylän kaupunginteattereissa sekä orkesterimuusikkona Rovaniemen orkesterissa. Hän on säveltänyt musiikkia muun muassa Jyväskylän kaupunginteatterin näytelmiin Ituja-kabaree, Hotelli Elli, Nukkenäytelmä viidelle näyttelijälle... ja Espressivo.

Mäkitalo on palkittu muun muassa Elvis ry:n big band sävellyskilpailussa 1989 kappaleella Yöelämää sekä Lusesin musikaalisävellyskilpailussa 1991 yhdessä V-P Lehdon kanssa kappaleella Rakastakaa, rakastakaa.

Mäkitalo on opiskellut orkesterinjohtoa muun muassa Hannu Koivulan, Rich Shemarian, Pertti Pekkasen ja Atso Almilan johdolla. Vuonna 2008 Mäkitalo palkittiin Imatran Big Band-festivaaleilla Big Bandien suomenmestaruus kilpailujen parhaana kapellimestarina. Samana vuonna Jyväskylä Big Bandille myönnettiin Keski-Suomen läänin taidepalkinto. 2012 Jyväskylä Big Band voitti Mäkitalon johdolla big bandien Suomen mestaruuden. Myös 2016 JBB voitti kisan hänen johdollaan.

Mäkitalo on toiminut myös big band -kapellimestarien kouluttajana muun muassa Imatran Big Band -leirillä, Pori Jazzin Pori Jazz Academy tapahtumassa sekä Sibelius-Akatemian kapellimestariopiskelijoiden big band -jaksoilla 2019 alkaen.

Mäkitalo on vieraillut muun muassa Hämeenlinna Big Bandin, Rovaniemi Big Bandin, Puhkupillien, Torvikoplan ja Oulu All Star Big Bandin kapellimestarina.