Genesis of the Daleks

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Genesis of the Daleks (suom. Dalekien synty) on BBC:n vuodesta 1963 lähtien tuottaman Doctor Who -televisiosarjan 12. tuotantokauden kuusi osaa käsittävä jakso, jonka ensiesitys oli vuonna 1975. Tohtoria esittää 4. inkarnaatiossaan Tom Baker. Jaksossa Tohtori saa Ajan herrojen johtajalta tehtävän muuttaa historian kulku niin, etteivät koko universumin vaarallisimmat olennot dalekit pääsisi kehittymään ja aiheuttamaan haittaa kenellekään. Jakso sijoittuu täysin dalekien synnyinplaneetalle, Kaled- ja Thal-kansojen välisen tuhavuotisen sodan loppuvaiheeseen. Jakson lopussa Tohtori "epäonnistuu", mutta onnistuu hidastamaan dalekien maailmanvalloituksen aloitusta.

Doctor Who Magazine -lehden lukijat valitsivat vuonna 1998 jakson sarjan kaikkien aikojen parhaaksi.[1]


Osa 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ensimmäisen osan alussa kaasunaamareihin sonnustautuneet sotilaat vaeltavat sotatantereella ympärillään sumua. Hetken marssittuaan heitä vastaan avataan tuli ja joukko tuhotaan. Dr. Who kävelee ympäriinsä samalla taistelutantereella ja tuntee, että häntä seurataan. Seuraavaksi hän kohtaa Ajan herrojen lähetilään, joka antaa Tohtorille epätavallisen tehtävän sekaantua aikaan siten, etteivät dalekit joko kehity tai uhkaa universumia tai löytää dalekeista heikkous. Tehtävän onnistumista vastaan Tohtori saa luvan palata TARDIS:ille aikaranneketta koskettamalla. Kun Tohtori aikoo esittää lisäkysymyksiä on johtaja kadonnut.

Hetkeä myöhemmin Tohtorin seuralaiset saapuvat paikalle ja yhdessä kolmikko alkaa vaeltaa etsiäkseen sivistystä. Kolmikko päätyy miinakentälle, josta he selviävät vaivalloisesti. Tämän jälkeen he löytävät kuolleita sotilaita. Tohtori panee merkille sotilailla olevan sekä uusia että vanhoja aseita ja päättelee sivilisaation olevan hyvin kehittynyt, mutta pitkään jatkuneen sodan tähden kykenemättömiä pitämään yllä kehitystasoaan.

Jonkin ajan kuluttua he huomaavat kaupungin kokoisen kupolin ja saapuvat taisteluhautaan, joka johtaa vahvalle teräsovelle. Samassa alkaa tykistötuli josta seuraa kaasuhyökkäys. Sotilasjoukko hyökkää taisteluhautaan jossa kolmikko koettaa saada kuolleilta sotilailta kaasunaamareita. Toinen sotilasryhmä hyökkää oven takaa ja tuhoaa hyökkääjät. Joukko ottaa Tohtorin ja hänen toisen seuralaisensa, toisen jäädessä ulos.

Sisällä sotilas vie hyökkäyksestä järkyttyneen kaksikon pientä rataa pitkin nuoren upseerin kuulusteltavaksi. Upseeri pitää kaksikkoa vihollisena ja selvittää olevansa Kaled kansaan kuuluva ja valmistautunut tekemään lopullisen hyökkäyksen ja valtaavansa voittavansa sodan. Tohtori hämää upseeria ja yhdessä seuralaisensa kanssa he tainnuttavat vartijan ja kaappaavat upseerin. Seuraavaksi Tohtori käskee upseeria ohjaamaan itsensä johtajien luokse. Matkalla he kohtaavat toisen upseerin kahden vartijan kanssa. Tohtori käskee hämätä tätä, mutta upseeri arvaa juonen ja käskee vartioiden tulittaa. Kaksiko pakenee ulos, mutta joutuu saarretuksi.

Samaan aikaan Sarah herää toisaalla kuolleiden hyökkääjien keskeltä. Hän alkaa vaeltaa ja pääty raunioille jossa oudossa rollaattorissa oleva mies ja sotilas ovat yhdessä oudon laitteen kanssa. Rollaattori mies käynnistää koneen ja käskyttää sitä. Lopuksi kone ampuu maaleja ja kaikki kolme poistuvat. Seuraavaksi oudot ihmisolennot hyökkäävät Sarahin kimppuun.

Samaan aikaan Tohtoria ja hänen ystäväänsä viedään kuulusteltaviksi upseerille joka esittäytyy turvallisuusupseeriksi. Tutkiessaan kaksikkoa ja kysellessään Tohtorin oudoista laitteista, Tohtori toteaa olevansa ystävänsä kanssa muukalaisia. Upseeri ei usko heitä todetaan, että Davros niminen tiedemies on todennut, ettei planeetan ulkopuolella ole elämää. Eräs tieteelliseen ryhmään kuuluva johtaja toteaa kuulustellessaan, että kaksikon perimä ei ole planeetalta. Samassa koko 'aivoriihen' ylinjohtaja Davros, joka oli Sarahin näkemä rollaattorimies, saapuu ja ilmoittaa kehittäneensä liikkuja mk-3:n. Laite, myös Sarahin aiemmin näkemä, saapuu huoneeseen. Sen nähdessään tohtori toteaa sen olevan Dalek. Davros käskee asentaa lisälaitteen koneeseen. Se osoittautuu aseeksi. Davros asettaa ohjauspaneelista koneen itsenäiseen toimintaa. Se hyökkää välittömästi Tohtoria ja hänen ystäväänsä kohden todeten näiden olevan ulkopuolisia. Tiedejohtaja toimii nopeasti sammuttaen laitteen. Davros närkästyy ja uhkaa rangaista johtajaa. Johtaja toteaa kaksikon olevan tärkeä. Davros määrää kaksikon vangittavaksi myöhempää kuulustelua varten.

Samaan aikaan Sarah herää mutanttien keskeltä. Eräs mutanteista on tappamassa Sarahin kun toinen mutantti tulee väliin ja alkaa suojella Sarahia. Tuokion kamppailtuaan mutantit kuulevat sotilaiden tulevan ja hätääntyvät. Tappamista uhannut mutantti lähtee juoksemaan ja kohtaa sotilaat. Sotilaat pyytävät pysähtymään, mutta mutantti karkaa sillä seurauksella, että sotilaat ampuvat hänet. Muut mutantit vangitaan yhdessä Sarahin kanssa ja viedään pois. Vangit viedään tyrmään, jossa kaled sotilas kertoo heidän olevan osa projektia jossa thalit luovat rakettia, jonka tehtävä on tuhota kaledit. Vankien tehtävä on siirtää myrkylliset taistelu kärjet rakettiin ilman suojia.

Samaan aikaan tiedejohtaja saapuu 'kuulustelemaan' kaksikkoa tyrmään. Hän kertoo taistelukaasujen aiheuttaneen sen, että hiljalleen koko Kaled yhteisö mutatoituu. Tämän tähden Davros on tehnyt joukon tutkimuksia selvittääkseen kaledien evoluution lopullisen muodon. Testit olivat osin salaisia ja epäinhimillisiä, mutta Davros on onnistunut pitämään ne salassa valtaneuvostolta. Johtaja ohjaa kaksikon ovelle jonka ikkunasta on näkymä huoneeseen, jossa Davrosin tutkimuksissaan luomat kaleditmutaatiot ovat. Hän pyytää ystävyksiä pakenemaan kammion kautta, jossa on vangittuna muita tutkimuksessa syntyneitä mutantteja, ja välittämään kuulemansa tiedon valtaneuvostolle. Kammiossa Tohtorin apulainen astuu valtavaa osteria muistuttavan mutantin suuhun. Taisteltuaan tovin Tohtori saa vapautettua ystävänsä otuksen otteesta ja he saapuvat kaltereiden luo jotka johtavat ulos.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Martin, Dan: Genesis of the Daleks: Doctor Who classic episode #7 The Guardian. 23.5.2013. Viitattu 26.8.2017. (englanniksi)