Erwin Dreger

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Erwin Dreger (14. kesäkuuta 1915 Hannover20. maaliskuuta 1942 Martinewka) oli saksalainen sotilas, arvoltaan vääpeli.

Paul Carell kertoo Dregeristä seuraavasti:tarvitaan parempi lähde

Saksan 3. panssaridivisioona taisteli Neuvostoliiton talven 1941–1942 vastahyökkäyksen aikana Izjumin murtokohdan eteläreunassa. Dreger kuului divisioonaan 3. jalkaväkirykmentin 1. komppaniaan.

Vääpeli Dreger vastasi 15 miehen kanssa kaksi kilometriä pitkästä rintamasta Nepokrytajan kaistalla. Tämän pitkän kaistan puolustaminen onnistui vain harvinaisella taktiikalla, jonka Dreger oli itse kehittänyt. Jokainen mies oli aseistautunut konekiväärillä, joka oli mahdollista, koska aseet olivat sotasaalista. Lisäksi kolme ylimääräistä konekivääriä oli varastossa. Maastoon ja tukikohtana olleeseen kylään varastoitiin paljon sotasaaliina saatuja panosvöitä. Näin jokainen mies toimi yksin ilman normaalia apumiestä, jonka tehtävänä oli hakea ammuksia. Miehet oli ryhmitetty laajaan puolikaareen, jossa oli lisäksi syviä porrastuksia. Taktiikka vaati miehiltä rautaisia hermoja.

Rintamasuunta oli metsikköön, josta venäläiset hyökkäsivät joka kerta uudestaan. Juuri tässä kohtaa kaistaa venäläiset yrittivät läpimurtoa 17. maaliskuuta 1942. Tätä ei kuitenkaan 3. panssaridivisioona tiennyt. Venäläiset aloittivat hyökkäyksen klo 10.30 pataljoonan voimalla. Dregerin miehet odottivat kunnes venäläiset olivat 50 metrin päässä, jolloin Dreger antoi tulikomennon ampumalla itse. Hän oli oman konekiväärinsä kanssa puolikaaren syvimmässä pisteessä.

Sattumalta vihollisen hyökkäys oli suuntautunut tarkalleen puolikaaren keskelle, joten sitä vastaan saatettiin keskittää monen konekiväärin tuli, ja puolustautuminen oli helppoa. 20 minuutissa venäläiset oli lyöty ristitulessa. Tappiot olivat valtavat, kun samaan aikaan Dreger ei menettänyt yhtäkään miestä.

Tunnin päästä vihollinen yritti tuhota suunnatulla tykistötulella Dregerin miesten asemat, mutta he olivat taktiikan mukaisesti siirtyneet jo uusiin asemiin ja tykistökeskitys oli tehoton. 14 tunnin aikana venäläiset hyökkäsivät viisi kertaa, mutta joka kerta tulos oli sama. Vihollispataljoonien hyökkäys pysäytettiin. Dregerin miehet kestivät vaikka vihollisella oli satakertainen ylivoima.

Kolme päivää myöhemmin Dreger kuoli. Aikaisemmin hän oli joutunut vetäytymään tukikohtana olleesta kylästä. Dreger yritti löytää miehilleen suojan ja lämpimän paikan 30 asteen pakkasessa. Hän yritti vallata läheisen kolhoosin, mutta häneen osui luotisuihku vihollisen konekivääristä. Miehet saivat haavoittuneen Dregerin turvaan, mutta hän kuoli. Hänen viimeiset sanansa olivat: ”Kuunnelkaa miehet, kohta koputetaan!”

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]