Costaricansäkenepuu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Costaricansäkenepuu
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Malpighiales
Heimo: Säkenepuukasvit Caryocaraceae
Suku: Säkenepuut Caryocar
Laji: costaricense
Kaksiosainen nimi

Caryocar costaricense
Donn.Sm.

Katso myös

  Costaricansäkenepuu Wikispeciesissä

Costaricansäkenepuu (Caryocar costaricense) on säkenepuukasvien (Caryocaraceae) heimoon kuuluva kasvilaji. Se on hyvin läheistä sukua Caryocar amygdaliferum -lajille ja ne voivat mahdollisesti muodostaa yhdessä yhden taksonin.

Costaricansäkenepuu on suurikokoinen puulaji, joka voi kasvaa korkeimmillaan 50 metriä korkeaksi. Sen hedelmät ovat suurikokoisia luumarjoja.

Costaricansäkenepuu kasvaa luonnossa tropiikin alankojen sulkeutuneissa metsissä sekä siellä täällä alavien maiden sademetsissä. Laji kasvaa luonnossa Keski-Amerikassa Costa Ricassa ja Panamassa.

Costaricansäkenepuuta käytetään erilaisiin tarkoituksiin. Sen hedelmiä voi syödä kypsennettyinä ja siemenissä on paljon ruoanlaittoon sopivia öljyjä. Puun kaarnaa on käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin, mutta merkittävin käyttökohde costaricansäkenepuulle on siitä saatava puutavara, jota käytetään paikallisesti sekä tuotetaan myyntiin. Lajin sydänpuun väri vaihtelee kellertävänharmaanruskeasta vaaleanharmaanruskeaan ja sitä on hankala erottaa pintapuusta. Sydänpuun on todettu olevan hyvin kestävä sekä ruskolaho- että valkolahosieniä vastaan. Puuta käytetäänkin rakentamisessa etenkin sellaisissa paikoissa, joissa vaaditaan kovuutta sekä hyvää säänkestävyyttä. Puutavaraa käytetään muun muassa siltojen ja veneiden rakentamiseen sekä ratapölkkyihin.

Runsaat hakkuut ovat merkittävä uhka costaricansäkenepuun säilymiselle luonnossa. Vielä hakkuitakin merkittävämpi uhka lajin säilymiselle on kuitenkin sen elinympäristöjen yleinen häviäminen ja siksi laji onkin luokiteltu vuonna 2009 vaarantuneeksi (VU) lajiksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Caryocar costaricense IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]