Burgundin kanava

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Burgundin kanava Pouilly-en-Auxois’ssa.
Kanavatunnelin pohjoinen suu Pouilly-en-Auxois’ssa.

Burgundin kanava (ransk. Canal de Bourgogne) on kanava Burgundissa keskisessä Itä-Ranskassa. Kanavan pohjoispää on Yonne-joen varrella Migennesin kaupungissa, eteläpää Saônen varrella Saint-Jean-de-Losnessa. Kanavan rakentaminen alkoi vuonna 1775 ja valmistui 1832.[1] Yhdessä Seinen ja Yonnen sekä Saônen ja Rhônen kanssa kanava muodostaa vesiväylän, joka yhdistää Atlantin Välimereen. Proomuilla kuljetetaan tavaraa pitkin kanavaa.

Kanava on 242 kilometriä pitkä[1] ja siinä on 209 sulkua. Se kulkee halki Yonnen ja Côte-d’Orin departementtien. Korkeimmillaan se on Pouilly-en-Auxois’n kohdalla 378 metriä merenpintaa korkeammalla, missä se kulkee 3 333 metriä pitkän tunnelin läpi.[2] Alimmillaan se on kohdassa, jossa se yhtyy Yonne-jokeen 79 metrin korkeudessa merenpinnasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Perustietosanakirja, s. 157. Gummerus, 1996. ISBN 951-20-4802-7.
  2. The Burgundy Canal Office de tourisme, Pouilly en Auxois, Bligny sur Ouche. Arkistoitu 7.2.2022. Viitattu 7.2.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Burgundin kanava.

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.