Brest (Ranska)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Brest
Kaupunki mereltä katsottuna.
Kaupunki mereltä katsottuna.
vaakuna
vaakuna

Brest

Koordinaatit: 48°23′24″N, 4°29′24″W

Valtio Ranska
Hallintoalue Bretagne
Departementti Finistère
Arrondissementti Brest
Hallinto
 – Pormestari François Cuillandre (PS)
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 49,51 km²
Väkiluku (2006) 144 548
 – Väestötiheys 2 919,6 as./km²









Brest on kaupunki Länsi-Ranskan Bretagnessa Finistèren departementissa Atlantin rannikolla. Vuonna 2012 siellä oli 141 315 asukasta.[1] Kaupungissa on vahvasti linnoitettu sotasatama ja merisotakoulu. Kaupunki vahingoittui pahasti toisessa maailmansodassa, sillä saksalaisilla oli siellä sukellusvenesatama, jota pommitettiin rajusti. Brest on taiteen ja historian kaupunki.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueelta löytyy roomalaisten linnoitus 300-luvulta. 1100-luvulla kaupungin latinalainen nimi oli Bresta super Caprellam. Vuonna 1593 Ranskan kuningas Henry IV myönsi Brestille kaupungin nimen palkkiona uskollisuudestaan ​​katolisten ja protestanttien välisen sodan aikana. Kaupunki sijaitsee ihanteellisesti rannikolla ja satamana, joka tarjosi suojaa aluksille. Ludvig XIV päätti kehittää kuninkaallista laivastoa, muun muassa Brestin satamaa ja arsenaalia.

Seuraavana vuosisadalla 1700-luvulla alkoivat suuret tutkimusmatkat, Brestistä lähdettiin tutkimaan meriä. Silloin löydettiin monta uutta paikkaa Bougainville (1766), Kerguelen (1773), La Pérouse (1785) ja d'Entrecasteaux (1791). Nämä luonnontieteilijät ja löytöretkeilijät olivat aikansa meribiologeja ja merentutkijoita. Brestissä käynnistettiin lukuisia tieteellisiä tutkimuksia, ja niiden havainnot osaltaan valtamerien tutkimusta. [2]

Nykyaika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisen maailmansodan aikana Brest tuhoutui lähes kokonaan. Sodan jälkeen historiallisen keskusta vähitellen rakennettiin uudelleen, vuosien 1946-1961 suunnitelmista vastasi arkkitehti Jean-Baptiste Mathon (1893-1971). Jälleenrakennus päättyi uuden kaupungintalon myötä Vapauden aukiolla. Kaupungissa on myös yliopisto, jossa opiskelee 26 000 opiskelijaa.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalkapallojoukkue Stade Brestois pelaa Ranskan pääsarjassa.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Ranskaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.