Villa Pukkila

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Villa Pukkilan päärakennus.
Villa Pukkilan saunarakennus Mustasalmen rannalla.

Villa Pukkila on Oulun Hietasaaressa Oulujoen suiston saaristossa sijaitseva kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi luokiteltu puinen huvila, johon kuuluvat myös samalla tontilla sijaitsevat liiteri-, varasto- ja ulkohuussirakennukset sekä rantasauna. Tontilla on myös Oulun steinerkoulun oppilaiden rakentamia leikkimökkejä. Villa Pukkilan omistaa ja sitä ylläpitää Oulun Steinerkoulun kannatusyhdistys ry, joka myös vuokraa huvilaa.

Huvilan rakennutti Kansallis-Osakepankin Oulun konttorin ensimmäinen johtaja Victor Hellman vuonna 1892. Huvila on rakennettu kuuluisan kirkkoarkkitehdin Josef Stenbäckin mallipiirustusten mukaan. Mallipiirustus on Stenbäckin julkaisemasta rakennuspiirustussarjasta Ensimmäinen vihko: Kesähuviloita ja Maakartanoita vuodelta 1886. Rakennustutkija Pasi Kovalaisen mukaan Villa Pukkila lienee ainoa Stenbäckin kyseisten piirustusten mukaan toteutettu huvila Suomessa. Rakennushistoriallisesti huvilan tekee mielenkiintoiseksi Suomessa harvinainen pystyhirsirakenne. Rakennuksen seuraavan omistajan Walde Hyryn aikana vuonna 1937 huvilaa laajennettiin eteläpäädyn kuistilla.[1] Valdemar Hyry oli Victor Hellmanin vävy ja Oulun Villatehdas Oy:n toimitusjohtaja ja patruuna.

  1. Kovalainen, Pasi: Josef Stenbäckin mallihuvila Hietasaaressa. Kaleva, 24. toukokuuta 1998, s. 41. Oulu: Kaleva Kustannus Oy.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.