Kiusaus (vuoden 1938 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kiusaus
Elokuvan juliste.
Elokuvan juliste.
Ohjaaja Teuvo Tulio
Käsikirjoittaja Yrjö Kivimies
Perustuu Teuvo Mannilan Kymmenes käsky niminen romaanikäsikirjoitus vuodelta 1937
Tuottaja Abel Adams
Säveltäjä Toivo Lampén
Kuvaaja Erik Blomberg
Leikkaaja Teuvo Tulio
Pääosat Regina Linnanheimo
Unto Salminen
Yrjö Hämäläinen
Aku Peltonen
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi
Tuotantoyhtiö Adams Filmi Oy
Ensi-ilta 25. maaliskuuta 1938
Kesto 95 minuuttia
Alkuperäiskieli suomi
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Kiusaus on vuonna 1938 valmistunut saaristolaispapin kokemista viettelyksistä kertova suomalainen elokuva, jonka ohjasi Teuvo Tulio. Elokuva perustuu Teuvo Mannilan Kymmenes käsky nimiseen romaanikäsikirjoitukseen vuodelta 1937. Elokuvan ulkokuvaukset tehtiin Tytärsaarella.

Elokuvan ensi-ilta oli 25. maaliskuuta 1938 Helsingissä ja Kotkassa. Elokuvan kaikki materiaali tuhoutui Adams Filmin tulipalossa 1959.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Regina Linnanheimo  Raili, Martin morsian  
 Unto Salminen  pastori  
 Yrjö Hämäläinen  Martti, nuori kalastaja  
 Aku Peltonen  Merimies-Nikko  
 Ida Kallio  Leena-muori  
 Seija Rauni  Paula  

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saaristolaisseurakunnan uusi pastori on vihkimässä kalastaja Marttia ja tämän morsianta Railia kun Martti joutuu lähtemään pelastamaan haaksirikkoisia kesken vihkimisen. Martti loukkaantuu pelastustyön aikana ja joutuu vuodepotilaaksi viikkokausiksi. Pastori vierailee usein Martin luona mutta alkaa samalla tuntea vetoa tämän morsianta kohtaan. Toivuttuaan Martti palaa takaisin kalastajan työhönsä. Eräänä iltana pastori tapaa Marttia myrskyiseltä mereltä kotiin odottavan Railin rannalla ja kutsuu tämän asuntoonsa lämmittelemään. Asunnossa pastori yrittää suudella Railia mutta tämä torjuu yrityksen. Heidät yllättää kauppa-apulainen Paula joka on myös rakastunut Marttiin. Paula kertoo näkemästään kotiinpalaavalle Martille joka hylkää sen jälkeen lasta odottavan Railin.

Talvella Raili käy pastorin ja kertoo Martin hylänneen hänet Paulan takia. Pastori kutsuu nyt Paulan puhutteluun ja uhkaa tätä seurakunnasta karkotuksella. Paula kertoo Martille Railin käynnistä pastorin luona ja tämän uhkauksesta. Raivostunut Martti lähtee pappilaan ja yrittää puukottaa pastoria osuen kuitenkin paikalle tulleeseen Railiin joka saa kuitenkin vain vaarattoman pintahaavan. Martti poistuu paikalta ja lähtee lopulta muiden kalastajien kanssa pyyntiin. Merellä puhkeaa myrsky ja Raili pyytää pastoria lähtemään merelle pelastamaan myrskyn kouriin joutuneita kalastajia.

Pelastusvene täyttyy pian kohmettuneista kalastajista ja omantunnon tuskia kärsivä pastori luovuttaa paikkansa veneessä merestä pelastetulle Martille. Itse hän jää elokuvan lopussa jäälautalle odottamaan toista venettä vaikka tietääkin että lautta ehtii melko varmasti hajota ennen kuin vene ehtii paikalle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.