Tamás Sulyok

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tamás Sulyok
Unkarin presidentti
5.3.2024 alkaen
Pääministeri Viktor Orbán
Edeltäjä László Kövér (vt.)
Henkilötiedot
Syntynyt24. maaliskuuta 1956 (ikä 68)
Tiedot
Puolue sitoutumaton
Koulutus oikeustieteen tohtori (2013)
Tutkinnot Szegedin yliopisto

Tamás Sulyok (unkarilaisittain Sulyok Tamás [ˈʃujok ˈtɒmaːʃ]), s. 24. maaliskuuta 1956, on unkarilainen juristi ja poliitikko, joka toimii maansa presidenttinä maaliskuusta 2024 alkaen.

Virkaura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tamás Sulyok opiskeli lakitiedettä Szegedin yliopistossa, valmistui 1980 ja suoritti asianajajatutkinnon 1982. Sittemmin hän on suorittanut tutkinnon EU-lainsäädännöstä Budapestin Eötvös Loránd -yliopistossa 2004 ja väitellyt filosofian tohtoriksi 2013.

Sulyok työskenteli lainopillisena asiantuntijana ja asianajajana vuoteen 2014 saakka, jolloin hänet nimitettiin perustuslakituomioistuimen jäseneksi. Sen varapuheenjohtajana hän toimi vuosina 2015-16, sen jälkeen puheenjohtajana vuoteen 2024 saakka.[1]

Helmikuussa 2024 Sulyok nimettiin Fidesz-puolueen presidenttiehdokkaaksi sen jälkeen, kun edellinen presidentti Katalin Novák oli joutunut eroamaan. Parlamentti äänesti hänen nimityksestään 26.2.2024, ja virallisesti hän astui virkaansa 5.3.2024.

Ensimmäisenä virkapäivänään hän allekirjoitti Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnin.[2]

Perhe ja yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sulyok on naimisissa Zsuzsanna Nagyn kanssa. Heillä on kaksi lasta.[1]

Jo ennen virkaan astumistaan Sulyok joutui julkisuuden hampaisiin perhetaustansa takia. Hän oli vuonna 2023 antanut transilvanianunkarilaiselle lehdelle haastattelun, jossa kertoi isänsä tarinan. Sen mukaan hänen isänsä, asianajaja László Sulyok olisi vuonna 1946 tuomittu kansantuomioistuimessa poissaolevana kuolemaan ja joutunut piileskelemään maan alla vuosikausia, syynä kommunistisen puoluesihteerin henkilökohtainen kauna avioerojutun takia, jossa László Sulyok oli avustanut puoluesihteerin entistä vaimoa. Historiantutkija László Karsain mukaan tarina ei pidä paikkaansa: László Sulyokia ei missään vaiheessa tuomittu kuolemaan, kylläkin etsintäkuulutettiin sen takia, että hän oli aktiivisesti toiminut Saksan natsipuoluetta myötäilevässä Unkarin kansallissosialistisessa puolueessa ja julkaissut paikallislehdessä natsimiehitystä ja juutalaisvainoja ylistävän artikkelin. Vaikka Tamás Sulyok ei tietenkään ole vastuussa isänsä teoista, on Karsain mukaan hämmentävää, että hän levittää tämän toiminnasta täysin perätöntä tietoa, vaikka hänen olisi ollut helppo ottaa selvä asian oikeasta laidasta.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]