Mikko Virto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mikko Virto ravintola Storyvillen lavalla Helsingissä 2018.

Mikko Virto (s. 17. tammikuuta 1953 Helsinki) on suomalainen muusikko.

Virton isä oli Alpo Virto (1918–2000), joka oli tuuban- ja kontrabassonsoittaja. Alpo oli Helsingin poliisisoittokunnan perustajajäseniä. Mikko Virton ensimmäinen rumpusetti vuonna 1963 oli Poliisien soittokunnasta saatu pikkurumpu ja symbaali telineineen. Virton vanhempi veli Ilkka (1946–2023) oli pasunisti.

Mikko Virto toimi vuosia rummunsoiton sekä musiikkiteknologian opettajana. Virto jäi eläkkeelle Pohjois-Helsingin musiikkiopistosta (PHMO) 2021, jossa hän toimi rumpujensoiton opettajana ja intendenttinä, mutta jatkaa PHMO:ssa yhä lyömäsoitinten tuntiopettajana. Virto aloitti uransa 1970-luvun alussa pasunistina, jolloin hän oli muun muassa Tapiolan Yhteiskoulun Big Bandissa sekä Tapani Kansan ja Katri-Helenan taustabändeissä. Myöhemmin pasuunansoiton jättänyt Virto on tehnyt tuhansia keikkoja rumpalina pääasiassa erilaisissa tanssi- ja klassisen jazzin orkestereissa. Virto on ollut Polaris Celebration Bandin (PCB) rumpali yhtyeen perustamisesta lähtien.

Virto aloitti rummunsoiton opiskelun 10-vuotiaana Suomipojat ry:n poikasoittokunnassa. Syksyllä 1968 hän meni soitto-oppilaaksi Tammisaareen Dragsvikin varuskuntasoittokuntaan, jossa soittimeksi tuli vetopasuuna. Syksyllä 1969 hän aloitti opinnot Helsingissä Puolustusvoimain Soittajakoulussa, joka oli myös Sibelius-Akatemian sotilasmusiikkiosasto. Vuonna 1970 Virto siirtyi Sibelius-Akatemian yleiselle osastolle, mutta jatkoi 1971 musiikinteorian ja pasuunansoiton opiskelua Helsingin konservatoriossa. Virto kirjoitti ylioppilaaksi vasta myöhään aikuisiällä (2018) Eiran aikuislukiosta.

Virto oli vuosia ravintola- ja laivamuusikkona ja toimi 1970-luvulla aktiivisesti myös muusikkojen ammattiyhdistystoiminnassa. Ravintola- ja tanssimusiikin lisäksi Virto on soittanut myös rock- ja jazz-yhtyeissä, esimerkiksi Pearly Cat -yhtyeessä, jossa hän soitti bassoa ja Kati Virto lauloi.

Huhtikuussa 2024 Virtolta ilmestyi romaani Laiva.

Muusikon työn lisäksi Virto on ollut 1990-luvulla Atari-tietokonekäyttäjien ST-Klubin hallituksessa sekä toimitusjohtajana MidiMusic oy:ssä. 1990-luvulla hän toimi mm. ATK-suunnittelijana Helsingin kaupungin rakennusvirastossa erityisesti multimediaan erikoistuneena.