Melek Mazici

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Melek Mazici (s. 25. marraskuuta 1956 Istanbul, Turkki) on turkkilais-suomalainen kuvataiteilija ja taidegraafikko. Hän on asunut ja työskennellyt Suomessa vuodesta 1981 lähtien. Mazici on työskennellyt myös Lontoossa, Tukholmassa, Pariisissa, Brysselissä ja New Yorkissa.

Mazici opiskeli Turkin valtion kuvataideakatemiassa Istanbulissa vuosina 1975–1981 pääaineenaan maalaustaide. Hän on myös opiskellut Kuvataideakatemiassa Helsingissä vuosina 1984–1989 erikoistuen taidegrafiikkaan. Vuosina 1989–1990 Mazici täydensi opintojaan stipendiaattina Ruotsin kuninkaallisessa taideakatemiassa.

Mazici aloitti uransa taidegrafiikan parissa. Taidegrafiikan lisäksi hän on käyttänyt ilmaisumuotoinaan installaatioita ja akryylimaalauksia[1].

Mazicin töiden lähtökohtana ovat usein orgaaniset muodot, kuten kukat tai maisemat. Nämä aiheet saavat hänen teoksissaan usein merkityksen mielen maisemina ja läpinäkyvyytenä, jotka antavat katsojalle mahdollisuuden peilata omia tunnetilojaan teosten kautta. Mazicin muotokieli on elänyt ja kehittynyt eri maiden, maisemien ja mielentilojen kautta vuosikymmenten taiteellisen uran aikana.[2] Taideteoksiinsa Melek ottaa värit Turkista ja tunnelman Suomesta.[3]

Vuodesta 1980 Mazici on pitänyt säännöllisesti yksityisnäyttelyitä ja osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin mm. Suomessa, Turkissa, Yhdysvalloissa, Ranskassa, Japanissa, Saksassa ja Irlannissa. Mazicin teoksia on julkisissa ja yksityisissä kokoelmissa ympäri maailman. Suomessame hänen teoksiaan kuuluu muun muassa Suomen valtion taidekokoelmaan, Helsingin kaupungin taidemuseon sekä Porin taidemuseon kokoelmiin. Turkissa Mazicin on töitä on ollut esillä usein Galeri Nev -galleriassa, ja hänen teoksiaan on hankittu myös merkittävimpiin yksityiskokoelmiin.

Melek Mazicille on myönnetty valtion viisivuotinen taiteilija-apuraha kahdesti, vuosina 2000 ja 2010.

Melek Mazicin teoksista kertova kirja Transparency palkittiin tunnustuspalkinnolla vuonna 2014 Suomen kauneimpien kirjojen kilpailussa[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]